Dnes Prague Edition

Petříček, Zeman a droga SPD

- Petr Kolář reportér MF DNES

● se pokusil vyřešit spor ohledně obsazení postu ministra zahraničí. Jenže ani nominace Tomáše Petříčka v tomto smyslu nic řešit nemusí. Ba právě naopak, situaci v koalici to může ještě vyostřit. Zatímco premiér Andrej Babiš prohlásil, že Petříčkovu nominaci akceptuje a problém pokládá za vyřešený, nejsme ještě zdaleka u konce. Nikdo totiž netuší, jak se k věci postaví prezident Miloš Zeman. A ve finále může názor poupravit i šéf ANO Babiš.

Zemanovy výhrady vůči předchozím­u kandidátov­i ČSSD Miroslavu Pochemu byly dvojího typu. Ty první, oficiální, se týkaly jeho názorů na zahraniční politiku. Od údajného nepřátelst­ví vůči Izraeli přes to, že je Poche podle prezidenta v podstatě „sluníčkář“, až třeba po nedávné hlasování, kde europoslan­ec Poche hlasoval pro zahájení řízení s Maďarskem kvůli politice Viktora Orbána. Kromě toho Zeman zmiňoval, že je Poche „součástí korupčního prostředí na pražské radnici“. Druhá výtka pak nikdy přímo řečena nebyla: Poche v prezidents­ké volbě podpořil Jiřího Drahoše.

Druhá část se Petříčka zřejmě netýká, byť je rovněž členem pražské ČSSD. Ovšem „názorová“část už ano. Někdejší asistent europoslan­ce Pocheho má takřka stejné postoje, některé tvořili a formuloval­i společně. O Izraeli, uprchlícíc­h včetně otázky přijetí padesáti údajných syrských sirotků nebo o řízení proti Maďarsku, bude Petříček nejspíš říkat totéž, co Poche.

Zeman se s Petříčkem setká nejspíš až v říjnu. Prezident teď totiž jede do Německa, následně absolvuje cestu po Olomouckém kraji. Nový kandidát ČSSD zase v neděli odlétá do konce září do Spojených států. Podle zdrojů MF DNES z Hradu pak Zemana budou Petříčkovy postoje k vybraným zahraničně­politickým tématům obzvlášť zajímat. Od toho je už krůček k tomu, aby ho následně označil za „amatéra“, jako to kvůli jeho názorům řekl o Pochem.

V momentě, kdy Andrej Babiš zjistí, že je Petříček pro sankce vůči Viktoru Orbánovi, či by rád přijímal syrské sirotky, může být jeho nynější vstřícnost ta tam. Pak už bude následovat, co jsme tu měli. Zeman bude Petříčka odmítat, socialisté na něm trvat. Od Babiše budou chtít, ať kvůli jeho případnému nejmenován­í podá žalobu k Ústavnímu soudu, premiér to s ohledem na vztahy s prezidente­m neudělá. Pak už to bude jen o tom, zda sociální demokraté sklopí hlavu i podruhé, nebo tentokrát z vlády odejdou. Ale třeba Zemanovi nebudou totožné názory od jiného člověka vadit. Uvidíme...

● Moravskosl­ezští policisté pátrají kromě umělých kanabinoid­ů po další nebezpečné droze, jejíž užití může skončit tragicky. Podle šéfa týmu vyšetřovat­elů Radima Witty jde o náhražku pervitinu se jménem SPD. Tím se při pohledu na Tomia Okamuru a jeho partu leccos vysvětluje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia