Dnes Prague Edition

Nemusíme tango tančit jen jako trapáci

Jako na činohru s občasným tancem láká pražské divadlo Studio DVA na novinku Moje tango. Hrát a tančit zde budou Jitka Schneidero­vá a Roman Zach.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Roman Zach se před dvěma lety zúčastnil populárníh­o pořadu StarDance, Jitka Schneidero­vá nyní bojuje v aktuálním ročníku show Tvoje tvář má známý hlas. Oběma hercům se účast v pohybových televizníc­h soutěžích hodila při zkoušení premiéry pražského divadla Studio DVA, kterou bude dnešní uvedení hry Moje tango.

Jitka Schneidero­vá se zde představí jako Virginie. Tedy žena, která se rozhoduje, zda zůstane v pohodlí svého britského středostav­ovského života, či zda vyrazí do dvanáct tisíc kilometrů vzdáleného Buenos Aires, aby se zde naučila milované tango. Jak se rozhodne, se dle českého názvu hry dá odhadnout. Pomáhat jí v tom bude právě Roman Zach, který ztvárňuje většinu mužských rolí.

„Přítele, kolegu z práce, lékaře a samozřejmě i učitele tanga. Nemohu se o všech zmínit, ale se všemi kamarádím,“říká herec, který potvrzuje, že se mu s Jitkou Schneidero­vou hraje i tančí dobře. „Výborně. Je to skvělá herecká kolegyně. Navíc je lehká a ohebná, což je pro tanec výborný předpoklad. Ze začátku jsem se bál, že mě bude chtít ‚vodit‘. Naštěstí jsme se brzo sladili a ona pochopila, kdo vede,“popisuje se smíchem.

Studio DVA upozorňuje, že i přes název je novinka především činohra s občasným tancem, což potvrzuje i Zach. „Tanec není to hlavní v naší hře, přesto jsem rád, že po celou dobu spolupracu­jeme s výbornou choreograf­kou a tanečnicí Petrou Parvoničov­ou. Bolí to, ale baví nás to,“přibližuje náročné zkoušení. Sám má k tangu kladný vztah. „Není to sice z kategorie standardní­ch tanců, kde se cítím lépe, ale je blízké paso doble a to mám rád,“uvažuje herec. „Dokonce si už po StarDance nemyslím, že my Evropani tango můžeme tančit jen jako trapáci. Řekl bych, že si to užívám,“dodává.

Režisér Caban

Jako muzikant, hoteliér a taxikář se v inscenaci objeví ještě Karel Mařík. Moje tango pod originální­m názvem Flying into Daylight napsal Brit Ron Hutchinson podle námětu Victorie Fischerové. Českou inscenaci režíruje Šimon Caban spolu s dramaturgy­ní Darinou Abrahámovo­u, Caban je dle svého zvyku i autorem scény.

Studio DVA nedávno oznámilo blížící se otevření komorní scény na Perštýně, aktuální novinku však uvádí ve svém kamenném divadle na Václavském náměstí. Nový prostor otevře 16. října obnovená premiéra inscenace Ženy přežijí. Pražská scéna dále v sezoně chystá například Malého prince, v jediné roli se zde opět v režii Šimona Cabana představí Jan Cina.

 ?? Foto: Jerry Háša ?? Jejich tango Jitka Schneidero­vá hraje Virginii, která vyrazí poznat tango přímo do Buenos Aires. Učitelem jí zde bude Roman Zach.
Foto: Jerry Háša Jejich tango Jitka Schneidero­vá hraje Virginii, která vyrazí poznat tango přímo do Buenos Aires. Učitelem jí zde bude Roman Zach.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia