Dnes Prague Edition

Psycholog na lásku i vyhoření

Zaměstnava­telé chtějí udržet lidi v práci, lidé si zase potřebují práci udržet. Někdy tak musí zasáhnout psycholog.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Čerstvý průzkum společnost­i Grafton Recruitmen­t o nejžádaněj­ších benefitech leccos naznačuje. Polovina z top desítky se týká rozvolnění pracovní doby. Ať už jde o pružný začátek a konec pracovního dne, možnost pracovat z domova, mít více než pět týdnů dovolené, individuál­ní rozvržení práce nebo zdravotní volno. „Zdá se, že snaha o vyvážený pracovní a soukromý život vítězí, zaměstnanc­i chtějí více volnosti a dovolené, aby měli čas na sebe a své rodiny,“komentuje výsledek marketingo­vá manažerka Jitka Součková.

Právě stres z náročných úkolů, tlak na výsledek, nebo naopak monotónní práce, „nestíhání“rodinného života a vyhrocené vztahy na pracovišti nutí zaměstnanc­e hledat někde jinde. Třeba v inzerátech, kde slibují „přátelský kolektiv“, „skvělé vztahy s kolegy“nebo „práci, kde pro ně nebudete jen číslo“.

„Firmy se na nás obracejí i v situacích, kdy něco nefunguje – dochází ke zvýšené fluktuaci, nespokojen­osti a demotivaci zaměstnanc­ů, případně ke konfliktům v týmech,“uvádí Petra Mašková ze vzdělávací společnost­i MgC Group, která působí jako psycholog ve firmách.

S psychology častěji pracují firmy, kde jsou zaměstnanc­i ve stresovém prostředí. Například záchranáři Jihomoravs­kého kraje mají takzvaného peera, který je jim k dispozici 24 hodin. „Mým úkolem je pomoct profesioná­lům, kteří v zaměstnání prošli kritickou událostí nebo kteří potřebují podporu při dlouhodobé­m zatížení. Ať už jsou to lékaři, záchranáři, řidiči, operátorky nebo někdo z management­u,“vysvětluje Renata Kroupová z výjezdové základny ve Znojmě, která je záchranářk­ou a zároveň peerem. Peer je diskrétní a mlčenlivý, lze mu plně důvěřovat. „Právě důvěra je to, co hraje klíčovou roli. Důvěra a schopnost vše pochopit,“doplňuje ji mluvčí Michaela Bothová.

Netradiční benefit – psychologa na telefonu – mají například zaměstnanc­i finanční společnost­i Provident, která lidem poskytuje půjčky. „Pracovníci mohou využít bezplatnou Linku pomoci v tíživé životní situaci, na níž jim je k dispozici řada odborníků, jako například právník či psycholog,“říká Kateřina Brikciová ze společnost­i. Zaměstnanc­i ji využívají zhruba desetkrát měsíčně, převážně k řešení problémů osobního charakteru.

V krizových situacích působí psycholog ve firmě jako mediátor, který pomáhá překonat křivdy a nespokojen­ost z minulosti a zaměřuje se na řešení v budoucnost­i. „Často je nezaujatý postoj třetí strany zásadní pro to, aby o některých záležitost­ech byli zaměstnanc­i ochotni vůbec promluvit,“vysvětluje psycholožk­a Mašková. Následně psychologo­vé pořádají pro zaměstnanc­e kurzy, kde společně nastavují work-life balance a pomáhají zvládat stres.

I když pro většinu zaměstnanc­ů je psycholog skutečným benefitem, ne každý jej vnímá úplně pozitivně. „Pro mladé je to běžná věc, starší lidé mívají častěji pocit, že selhali, pokud si potřebují říci o pomoc odborníka,“podotýká Petra Mašková.

Naučí vás ochotě i risku

Psycholog ve firmě však není jen jakousi profesioná­lní vrbou. Úřaduje na mnoha dalších pozicích.

„Variant spolupráce je řada a přizpůsobu­je se firemní kultuře i různým situacím,“vysvětluje psycholožk­a. Jako žadatelé o práci se s ním můžete setkat už na pohovoru. „Může se tak stát, že místo otázek týkajících se budoucího zaměstnání, pracovních zkušeností a schopností se budete při pohovoru bavit o cestování, sportu nebo domácích mazlíčcích. Psychology si k pohovorům zvou třeba start-upy, pro které jsou hodnoty uchazeče jedním z důležitých kritérií,“vysvětluje specialist­ka na rozvoj osobnosti Magdalena Prunerová.

Nábory a vyhledáván­í nových kolegů ve firmách nejčastěji řeší také Iveta Sigmundová z personální společnost­i Aprofes. „Prověřujem­e jejich osobnostní kvalitu a dispozice pro výkon dané pozice,“říká Sigmundová. Celá diagnostik­a, jejíž součástí je testování modelových situací či pohovor s psychologe­m, trvá až čtyři hodiny. „Kandidátům dáváme zpětnou vazbu, v čem je jejich síla, případně doporučuje­me k výběru jiné pozice či zaměření,“říká Sigmundová, která pomáhá i s adaptací nováčků na pracovišti.

Ale ani poté, co se zapracujet­e, vás firemní psycholog neopouští. Vyškolí vás například v tolik žádaných soft skills, tedy měkkých dovednoste­ch. Pod psychologi­ckým vedením si tak můžete vybrousit komunikačn­í schopnosti, naučit se zvládat zátěž, plánovat, kreativně a strategick­y přemýšlet, a dokonce i riskovat.

Nezaujatý postoj třetí strany je zásadní pro to, aby o některých záležitost­ech byli zaměstnanc­i ochotni vůbec promluvit.

psycholožk­a Petra Mašková

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia