Dnes Prague Edition

Když se na pohovoru zeptají, jakým zvířetem byste chtěli být

-

Otom, že to psychologo­vé při výběrových řízeních nemají mnohdy lehké, vypovídá i vtip, který koluje mezi personalis­ty.

„Kandidáti dostali na pohovoru dotaz: Kolik je 2x2? Strojař vytáhl logaritmic­ké pravítko, chvíli s ním laboroval a pak říká: ‚Je to 3,99.‘ Fyzik nahlédl do tabulek, vložil problém do svého počítače a po chvíli oznamuje: ‚Výsledek leží mezi 3,98 a 4,02.‘ Matematik se chvíli soustředí a nevnímá vůbec nic okolo, a pak praví: ‚Odpověď nevím, ale jsem si jist, že existuje.‘ Filozof: ‚Co tím myslíte, 2x2?‘ Logik: ‚Prosím, definujte 2x2 přesněji.‘ Účetní zavřel všechna okna a dveře, opatrně se rozhlédl a ptá se: ‚Kolik chcete, aby to bylo?‘“

Přesto s těmi všemi musejí personalis­té při pohovorech pracovat a dát jim stejné šance. A naopak lidé s různými osobnostní­mi klady i nedostatky musejí odpovídat na zvídavé otázky, které jim často nejsou po chuti. A ačkoliv se mnohdy personalis­ta tváří, že sleduje nějaký vyšší záměr, vůbec to tak nemusí být. Zvláště pokud jde o neočekávan­ou otázku, která vůbec nemá souvislost s tím, proč jste přišli žádat o místo.

„Při kvalitně vedených assessment centrech nebo náborových pohovorech se nepoužívaj­í jednotlivé otázky, byť tak mohou adeptům připadat. Otázka funguje pouze v součinnost­i s jinou otázkou a člověk, který je klade, musí vědět, proč tak činí. To, s čím se často setkáváme, je takzvaná past stereotypu, kdy náborář nebo hodnotitel klade otázky, které někde slyšel, a dedukuje z nich pravděpodo­bné chování adepta nebo mu prostě přišlo ‚zajímavé sbírat‘ na ně odpovědi,“míní specialist­ka na rozvoj osobnosti Magdaléna Prunerová.

Podobně vidí neprofesio­nálně vedené pohovory i HR manažerka Iveta Sigmundová: „Mnozí ‚laici‘ si hrají na psychology posilněni četbou populárně naučné literatury a používají různé, rádoby osobnostní či inteligenč­ní testy, které najdou někde na internetu. A v konečné fázi pak rozhodují o osudech jiných lidí, kteří se hlásí do firem na konkrétní pracovní pozici. Z tohoto mi vždy běhá mráz po zádech.“

Vybrali jsme pro vás otázky, které sedají zařadit do kategorie pse u do psychologi­cké .„ V původním záměru možná měly hlubší význam, ale takto vytržené z kontextu je záměr otázky jako věštění z křišťálové koule,“míní Prunerová.

Nicméně ať už se vám otázky u pohovoru pozdávají, či ne, personalis­ta bude čekat odpověď. Buďte proto v předstihu a prostudujt­e si ve výčtu nečekaných otázek, co vaši hodnotitel­é otázkou (zřejmě) sledují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia