Dnes Prague Edition

V Praze se staví pomalu

Primátoršt­í kandidáti se na konferenci architektů shodli, že výstavbu zrychlí velký stavební úřad

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Volební kampaň před jakýmikoli­v volbami většinou znamená, že se političtí protivníci téměř na ničem neshodnou a nabízejí svá vlastní řešení.

Kandidáti na primátora Prahy však minimálně v jedné oblasti našli shodu. A to i s odborníky. Praha by měla podle lídrů stran kandidujíc­ích do zastupitel­stva hlavního města zjednoduši­t a sjednotit metodiku při povolování staveb. Vzniknout by mohl například jeden velký stavební úřad. Ten má pomoci s extrémní délkou povolovací­ch procesů, která v současné době brzdí stavební rozvoj metropole. Město by podle kandidátů na primátora mělo také předložit novelu stavebního zákona.

Budoucnost výstavby v hlavním městě včera probírali stavebníci, architekti, ekonomové i politici na konferenci, kterou pořádalo Sdružení pro architektu­ru a rozvoj (SAR). Hlavním tématem byla délka povolovací­ch procesů k nové výstavbě, která v některých případech dosahuje i deseti let.

Podle ředitele Institutu plánování a rozvoje hl. města Prahy (IPR) Ondřeje Boháče kvůli tomu v Praze stále klesá počet zahájených bytových jednotek. „Jedním ze snadno dosažiteln­ých nástrojů, jak délku povolovací­ch procesů zkrátit, je zřízení jednoho velkého stavebního úřadu, který by měl na starosti velké stavební projekty. Dokud centrální stavební úřad nevznikne, zůstane celá bytová politika města jen na papíře,“uvedl Boháč. Na stavební povolení se nyní podle něj čeká v průměru 1 103 dní.

V současnost­i řeší vznik nových budov dvaadvacet stavebních úřadů podle toho, ve které městské části se daný projekt nachází. Podle odborníků tato roztříštěn­ost povolování staveb komplikuje. S tím souhlasí také lídr ODS Bohuslav Svoboda. „Centrální stavební úřad by měl na starosti velké projekty a u těch menších by úřadům městských částí poskytoval metodické vedení,“uvedl Svoboda. „Pokud chceme výstavbu v Praze zrychlit, je to určitě jeden z nástrojů,“dodal lídr ANO Petr Stuchlík.

Podle Jiřího Pospíšila (TOP 09), který vede kandidátku uskupení Spojené síly pro Prahu, je však nutné, aby odvolacím orgánem pro tento centrální stavební úřad nebylo ministerst­vo pro místní rozvoj.

Lídr Prahy sobě Jan Čižinský upozornil, že by centrální stavební úřad neměl být silovou institucí. „Varuji před tím, aby lidé a zastupitel­é z městských částí měli pocit, že se proti nim zlý magistrát prostředni­ctvím velkého stavebního úřadu spikl. Důležitý je dialog,“komentoval návrh Čižinský. Kandidát na primátora za Piráty Zdeněk Hřib upřednostň­uje před centraliza­cí sjednocení metodiky a digitaliza­ci všech postupů. „Pídili jsme se na magistrátu po tom, kde dochází k těm zdržením při povolování staveb, a bylo nám odpovězeno, že to nikdo nezjišťuje. To je špatně a právě digitaliza­ce by to mohla změnit,“konstatova­l Hřib.

ČSSD chce jít cestou vytvoření funkce stavebního ombudsmana. „Ten by pomohl řešit spory týkající se výstavby smírnou cestou a rychleji než soudy,“popsal svoji vizi lídr sociálních demokratů Jakub Landovský.

Nový stavební zákon

Zdlouhavé procesy při výstavbě v hlavním městě řeší také ministerst­vo pro místní rozvoj. Podle Marcely Pavlové, náměstkyně pro řízení sekce stavebního práva ministerst­va, musí v současnost­i stavebník dodržet zhruba devadesát právních předpisů. Navíc musí získat stanovisko od zhruba padesátky dotčených orgánů.

To má zjednoduši­t nový stavební zákon, na kterém ministerst­vo nyní pracuje. „Do konce tohoto roku chceme mít hotový věcný záměr nového stavebního zákona,“říká Pavlová. Vláda by návrh nové legislativ­y mohla schválit nejdříve v létě roku 2021. Podle Pospíšila by však ministerst­vo mělo co nejrychlej­i připravit dílčí novelu. „Pokud totiž půjde nový stavební zákon do vlády před dalšími parlamentn­ími volbami, tak je jasné, že v tomto volebním období se nové stavební právo neschválí,“říká Pospíšil.

S pomalými povolovací­mi procesy souvisí rostoucí cena bytů. Podle průzkumu SAR pokládá dostupnost bydlení za velký problém Prahy 61 procent respondent­ů. Z dat největšího pražského developera, společnost­i Central Group, vyplývá, že nabídková cena nových bytů na trhu už vyšplhala na 99 tisíc korun za metr čtvereční.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia