Dnes Prague Edition

Z okraje města mají zmizet kamiony

Hostivařsk­á spojka odvede tranzitní dopravu, teď dostala dotaci

- Jan Bohata redaktor MF DNES

UHŘÍNĚVES Stovky dunících a rachotícíc­h kamionů naplněných mnohatunov­ými železnými kontejnery míří každodenně na uhříněvesk­é překladišt­ě Metrans. Pro obyvatele jihovýchod­ní části metropole tranzitní doprava představuj­e nebývalou zátěž. Osvobodit je od záplavy aut má takzvaná Hostivařsk­á spojka. Její vznik se nyní alespoň o něco přiblížil, pražský magistrát totiž schválil mnohamilio­novou dotaci pro městskou část Praha 22, určenou na přípravné práce na této důležité komunikaci.

„Hostivařsk­á spojka je důležitá proto, že spojí jihovýchod­ní oblast Prahy s městským okruhem a odvede odtud tranzitní dopravu. Na provedení projekční přípravy a inženýrský­ch činností nutných pro získání územního rozhodnutí a stavebního povolení jsme vyčlenili dotaci 20 milionů korun,“komentoval rozhodnutí náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Přípravné práce má zrychlit a zefektivni­t i to, že se o nich do značné míry bude rozhodovat přímo v místních radnicích.

„Tyto stavby budou připravova­t do úrovně stavebního povolení zástupci zmíněných městských částí tak, aby projednání probíhalo přímo s občany a zaintereso­vanými subjekty na jejich území,“konstatuje rozhodnutí pražského magistrátu.

Hostivařsk­á spojka propojí vnitřní, Městský okruh, s tím vnějším, Pražským. A to mezi Jižní spojkou u lanového mostu na západě a na východě připravova­nou klíčovou etapou dostavby Pražského okruhu poblíž Běchovic, takzvanou stavbou 511.

Budování Hostivařsk­é spojky je plánováno ve třech stavebních etapách o celkové délce přibližně šest kilometrů. První z nich je propojení od ulice Přátelství k Pražskému okruhu. Další část tvoří obchvat Dolních Měcholup a třetí fázi představuj­e propojení Průmyslové a Kutnohorsk­é ulice.

„Hostivařsk­á spojka odkloní a vyřeší dopravu městských částí Štěrbohol,

Dubče, Dolních Měcholup, Prahy 22, Prahy 15 a Petrovic. Vytvoří se zde optimální prostředí pro život, sníží se hladina hluku, prašnosti, imisí a ostatních negativníc­h vlivů na zdraví a životní prostředí,“vyzdvihl již dříve význam důležité komunikace starosta Prahy 15 Milan Wenzl (ANO).

Absence spojky aktuálně znamená, že až 35 tisíc aut projede denně přes jihovýchod­ní část Prahy. Okolo pěti set z nich jsou těžké nákladní vozy s váhou nad šest tun. Nejpostiže­nější čtvrti tranzitní dopravou jsou Uhříněves, Horní Měcholupy a Petrovice. Chybějící Hostivařsk­ou spojku zde v současnost­i suplují přetížené ulice Švehlova, Přátelství, Kutnohorsk­á či Hornoměcho­lupská.

S dopravou souvisí také vysoká hladina hluku a prachu. Jedno z nedávných měření uvedlo, že úroveň hluku se v této oblasti pohybuje ve špičce pracovního dne mezi 66 až 91 decibely, hygienická norma přitom činí 65 decibelů.

Projekty se mění

V plánech dopravních inženýrů se Hostivařsk­á spojka objevila poprvé v 80. letech minulého století. Tehdy ji experti trasovali od křižovatky Městského okruhu, odtud poté mířila k Říčanům. Představov­ala tak silniční obchvat Dolních Měcholup a Uhříněvsi. Plány se však měnily a stavba odkládala. Od roku 2000 na nutnost této komunikace upozorňova­li představit­elé radnic v dotčené části města. V roce 2013 magistrát schválil změnu územního plánu, který v Uhříněvsi stavbu spojky umožňoval.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia