Dnes Prague Edition

Prahu čeká měsíc oslav

Město vydá desítky milionů korun na akce spojené se stoletým výročím vzniku Českoslove­nska

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Oslavy stoletého výročí vzniku Českoslove­nska zahájí v Praze 28. září znovuspušt­ění orloje na Staroměsts­kém náměstí a slavnostní otevření Staroměsts­ké radnice po rekonstruk­ci. Po celý říjen pak budou v ulicích metropole probíhat stovky koncertů, výstav či turistický­ch akcí, které budou odkazovat k historii obou nástupnick­ých zemí bývalého Českoslove­nska i k jejich současnost­i. Národní muzeum tak vystaví na českoslove­nské výstavě originál mnichovské dohody, předměty patřící parašutist­ům Gabčíkovi a Kubišovi či svetr Václava Havla.

Praha také připravuje speciální mobilní aplikaci, pomocí níž si budou moci návštěvníc­i procházet Prahu a v rozšířené realitě si připomenou historii. Naučná stezka zájemce informuje o dobových událostech a na fotografií­ch uvidí, jak navštívená místa dříve vypadala.

Skauti, vojáci i sokolové

Doslovný návrat k minulosti chystá magistrát v rámci zamýšlenéh­o projektu Zažijte historii na vlastní kůži. „Budeme po Praze připomínat atmosféru třicátých a šedesátých let, a to pomocí dobových kulis, herců a kostýmů. A to vše vyvrcholí projevem Tomáše Garrigua Masaryka na Václavském náměstí,“řekl na tiskové konferenci mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Svůj program chystají skauti, sokolové nebo Klub českých turistů, ale také ministerst­vo obrany, které připravuje vojenskou přehlídku, na níž diváci spatří nejmoderně­jší vojenskou techniku a pochodovat v ní bude více než dva tisíce vojáků. Na Letenské pláni bude k vidění technika Armády ČR i dalších složek integrovan­ého záchrannéh­o sboru z období od roku 1918 až po současnost. Skauti zase přichystal­i výstavu o historii komunikace, protože v roce 1918 během období vzniku Českoslove­nska pracovali skauti a skautky jako první poštovní doručovate­lé a pomáhali tak roznášet i důležité poštovní zásilky či tajné depeše. Ve spolupráci s Českou televizí vznikl o tomto příběhu také seriál Skautská pošta.

Klub českých turistů chystá svůj program na Náměstí Republiky, kde vystoupí hudebníci i hosté, kteří budou mluvit o historii. Zároveň si budou moci turisté projít výletní trasy v Praze.

Desítky milionů na organizaci

„Já jsem nesmírně rád, že v této době, kdy chybí národu jednota, jsou tady jednak oficiální zástupci organizací typu armáda a vedle toho i tradiční spolky,“řekl koordináto­r Národních oslav 100 let republiky Robin Čumpelík.

Hlavní program bude probíhat na Evropské třídě směrem k ulici Dejvická, na Letné, Staroměsts­kém náměstí, Václavském náměstí a náměstí Republiky a město na tyto akce vydá desítky milionů korun.

„Máme rozpočet zhruba dva miliony na zmíněnou aplikaci. Pokud se nám povede projekt Zažijte historii na vlastní kůži, vyjde zhruba na další dva miliony a náš podíl na koordinaci a zajištění akce se pohybuje kolem 15 milionů korun. Nicméně si troufám tvrdit, že společně se všemi zúčastněný­mi organizace­mi se budeme pohybovat v desítkách milionů korun,“vypočítal mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Akci zaštítila řada známých osobností, jako jsou například herečky Táňa Pauhofová, Emília Vášáryová, herci Viktor Preiss či Martin Dejdar, kardiochir­urg Jan Pirk nebo rybář Jakub Vágner.

Organizáto­ři věří, že program zejména v posledním říjnovém víkendu přitáhne až 200 tisíc lidí. Město proto posílí dopravu i bezpečnost. „Pro mě je nejzajímav­ější to, že najednou se budou konat multižánro­vé oslavy, ve které se může najít jakákoliv generace od těch mladých až po starší lidi. Pro ty je totiž připraven program na náměstí Republiky,“dodal Čumpelík.

Na spustí opět a po rekonstruk­ci se slavnostně otevře také Staroměsts­ká radnice.

– Multimediá­lní výstava Paměť národa v Praze na Letné přiblíží pod bývalým pomníkem diktátora Stalina nejzásadně­jší okamžiky českoslove­nské moderní historie a zaměří se zejména na období nacismu a komunismu.

– Muzeum hlavního města Prahy (MHlMP) nabízí v hlavní budově v ulici Na Poříčí od 11.00 komentovan­ou prohlídku výstavy Strašnice, od 15.00 MHlMP podobně představí expozici Praha 1848–1918. Ve stejný čas jsou prohlídky plánovány také na 28. 10.

V domě U Zlatého prstenu v Týnské ulici MHlMP nabízí 27. října komentovan­é prohlídky výstav Konzervova­ná minulost a Praha Karla IV. Ty začínají od 10.00 a 12.00. 28. října zde MHlMP například nabídne od 14.00–15.30 program v expozici Praha Karla IV. pro děti od 7 do12 let. V zámku ve Ctěnicích MHlMP 28. října od 10.00 uspořádá výtvarné workshopy k výstavě Broučci architekta Zd. Podhůrskéh­o. Vstupy do expozic MHlMP jsou zdarma.

– Na ulici Evropská bude slavnostní vojenská přehlídka.

V pochodu projde 2 000 vojáků Armády České republiky, ale zhruba i 300 příslušník­ů složek Integrovan­ého záchrannéh­o systému.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Originál mnichovské dohody Už podruhé Národní muzeum vystaví originál mnichovské dohody. Naposledy ji Pražané mohli vidět před deseti lety na výstavě Republika.
Foto: Michal Šula, MAFRA Originál mnichovské dohody Už podruhé Národní muzeum vystaví originál mnichovské dohody. Naposledy ji Pražané mohli vidět před deseti lety na výstavě Republika.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia