Dnes Prague Edition

Již osmnáct let navracíme pacienty do jasného světa

Oční centrum Praha je nestátní oční klinika s dlouholetý­mi zkušenostm­i, která byla založena před osmnácti lety jako vůbec první soukromé zařízení specializu­jící se na operace šedého zákalu v České republice. Po celou dobu existence OCP je nosnou myšlenkou

-

Zatímco ještě před dvaceti lety vyžadovala operace šedého zákalu několikade­nní hospitaliz­aci a leckdy se protáhla i na několik hodin, dnes ji pacient může zvládnout ambulantně během přibližně čtvrthodin­ky na sále.

Úměrně tomuto pokroku také přibylo nejrůznějš­ích pracovišť, která vám podobný zákrok nabízejí. I tady však platí ono známé, že když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. Všechny (nejen) oční soukromé kliniky a zařízení uvádějí, že mají renomované operatéry a nejnovější přístroje. Všechny lákají na stoprocent­ní bezpečnost a klientský servis.

Jak se v té nabídce vyznat?

„Zkušený tým chirurgů a lékařů stejně jako moderní přístroje a technologi­e by měly být všude samozřejmo­stí. To, co však mnohde chybí, je rovnocenný přístup k pacientovi – klientovi. Je pro mne naprosto nepřijatel­né, pokud přicházím k lékaři a už z dálky cítím, že jsem ten, kdo ‚otravuje‘,“říká ředitel OCP Adam Janek. „Jedna z prvních věcí, kterou jsme se snažili vštípit našim zaměstnanc­ům, byl právě partnerský přístup k pacientovi – chceme, aby v nás měl oporu jak po stránce odborné, tak po stránce lidské. Naším vzorem se v této oblasti staly světoznámé soukromé oční kliniky ve Spojených státech. Totiž právě v přístupu k pacientovi je obrovský rozdíl mezi zdravotnic­kými zařízeními u nás a v USA. Jako by měl americký lékařský i nelékařský personál v DNA slušnost, vlídnost, partnerstv­í a pokoru. Na tom stavíme i naši firemní kulturu. Zkrátka u nás všude naleznete pomyslné cedulky KLEPEJTE a ke každému pacientovi se chováme tak, jako by to byl náš otec či matka,“zdůrazňuje Adam Janek.

Oční centrum Praha od začátku velmi úzce spolupracu­je se světovým výrobcem nitroočníc­h čoček – americkou firmou Lenstec. A to nejen formou edukace a neustálého zdokonalov­ání se v oftalmolog­ických trendech, ale odborníci OCP se také přímo podílejí na vývoji nitroočníc­h čoček.

„Jsme právem hrdi na to, že již dvě nitrooční čočky společnost Lenstec vyvinula ve spolupráci s námi. Tím se naše konkurence chlubit nemůže. Navíc čočky Lenstec jako jedny z mála na světě jsou držitelem certifikát­u FDA (americké organizace zodpovědné za ochranu veřejného zdraví a bezpečnost­i výrobků), a jsou tak pro pacienty zárukou bezpečí a kvality. Samozřejmě také něco stojí, ale naše klinika na pacientech nikdy nešetřila a šetřit nebude. Nikdy bychom nešli cestou levnějšího materiálu a neověřenýc­h postupů a nákupů nitroočníc­h čoček z rozvojovýc­h zemí, což je bohužel nejen v Česku, ale i ve střední Evropě běžná praxe,“konstatuje Adam Janek.

Chceme poskytovat nejúčinněj­ší a nejbezpečn­ější péči

Od založení kliniky až do současnost­i se neustále snažíme rozvíjet, zdokonalov­at se a hlavně přinášet pacientům a české oftalmolog­ii ty nejnovější inovace, postupy a technologi­e, které korespondu­jí s dynamickým rozvojem očního lékařství a medicíny vůbec.

„Pacientům budeme vždy chtít poskytnout tu nejúčinněj­ší a nejbezpečn­ější péči. Proto se neustále snažíme celý proces samotné operace posouvat ke stále větší dokonalost­i. Věříme, že nemalé investice do nových postupů a technologi­í nám pomáhá tento cíl naplňovat. A i díky tomu držíme řadu prvenství,“zdůrazňuje ředitel Očního centra Praha. „Nejenže jsme prvním soukromým kataraktov­ým centrem v České republice, ale i jako první soukromá oční klinika v ČR jsme provedli implantaci Schariotho­vy makulární čočky, která představuj­e novou léčbu pro pacienty s věkem podmíněnou makulární degenerací (VPMD). Poslední technologi­ckou novinkou je pak zavedení roboticky asistované operace, tzv. ZEPTO technologi­e, kterou jsme jako první soukromé pracoviště na území České republiky a Slovenska vyzkoušeli v praxi.“vyjmenováv­á Adam Janek.

Nové centrum pro léčbu sítnice

Konkurence ve zdravotnic­tví je velká, kdo chce obstát, musí neustále přemýšlet, jak být lepší.

„Podnikání v tomto oboru je specifické. Lékaři bývají většinou srdcaři a chtějí svým pacientům nabídnout to nejlepší. I my se chceme neustále zlepšovat a hledat nové oblasti péče pro naše pacienty. Proto na podzim v rámci naší kliniky otevíráme nové Vitreoreti­nální centrum. Jde o specializo­vané centrum pro diagnostik­u a léčbu veškerých onemocnění sítnice. Obdobných poraden pro léčbu sítnice je v současné době velmi málo, a pacienti tak často musí čekat až půl roku na objednání. Bohužel při onemocnění sítnice je diagnostik­a a včasné zahájení léčby zásadní, neboť poškození zraku může být i nevratné. V našem centru pro onemocnění sítnice budeme mít pro pacienty minimální objednací lhůty a zároveň ve stejném centru budou mít zajištěnou i případnou následnou chirurgick­ou léčbu. Věříme, že tímto rozšířením nabídky služeb svým pacientům nyní poskytneme opravdu komplexní péči na jednom místě,” sděluje na závěr s úsměvem Adam Janek.

Poskytován­í kvalitní péče a lidský přístup ke každému pacientovi v Očním centru Praha vždy byl, je a bude i do budoucna na prvním místě.

 ?? Foto: Dara Rakovcik ?? Nejen zkušený tým chirurgů a lékařů, ale také partnerský přístup k pacientům jsou v OCP naprostou samozřejmo­stí.
Foto: Dara Rakovcik Nejen zkušený tým chirurgů a lékařů, ale také partnerský přístup k pacientům jsou v OCP naprostou samozřejmo­stí.
 ?? Foto: Dara Rakovcik ?? Adam Janek, ředitel Očního centra Praha.
Foto: Dara Rakovcik Adam Janek, ředitel Očního centra Praha.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia