Dnes Prague Edition

Stačila minuta...

Mohla to být pohádka. Plzeň ztratila výhru v 94. minutě.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Strašná škoda. Tak dlouho se fotbalová Plzeň držela, až se zdálo, že premiéru v Lize mistrů zvládne. Vítězství nad CSKA Moskva bylo velmi blízko. Stačilo přežít poslední minutu. Možná poslední centr.

Už běžela 4. minuta nastavení, když hubený francouzsk­ý rozhodčí Bastien uviděl v klubku těl, jak záložník Kovařík v těsném souboji příliš drsně objal obránce Fernandese.

Penalta!

Vyprodaný stadion nechápal. Nebylo jasné, co se vlastně stalo.

Útočný faul? Bude rozehrávat Plzeň?

Nikoli, naopak. „Nemyslím, že jsem ho držel až tolik, že se musela pískat penalta,“divil se Jan Kovařík.

„Rozhodčí musel mít koule, aby udělal něco takového,“dodal záložník Daniel Kolář.

Upřímně, penalta se klidně písknout mohla, jen čas, ve kterém k tomu verdiktu došlo, byl příliš hořký. Ten moment může rozhodnout o celé budoucnost­i v Lize mistrů.

Plzeň mohla vybojovat tři body a po prvním kole by se hřála o skóre hned za Realem Madrid, který pohodlně přehrál 3:0 AS Řím.

Plzeň mohla vydělat 68 milionů korun,což je bonus za každé vítězství ve skupině.

Plzeň mohla nakročit k tomu, že přinejhorš­ím ze třetího místa propluje do jarní fáze Evropské ligy.

Po penaltě má jen bod za remízu 2:2.

To je málo.

„Po prvním poločase jsem myslel na víc,“přiznal trenér Pavel Vrba. Jak by také ne.

Dlouho to byl báječný večer. Stadion ve Štruncovýc­h sadech bouřil a kouč Vrba v nažehleném černém obleku pumpoval pěstmi. Obrozený obránce Limberský dvakrát během prvního poločasu geniálně použil svou pravou šajtli, čili netradiční kop vnějším nártem, a růžové kopačky, které nazul útočník Krmenčík, se nemýlily.

Pravá noha ve skluzu – prásk! Levá noha z voleje – prásk! Plzeň vyhrávala ve 42. minutě o dva góly a zápas s moskevským favoritem jasně režírovala. Hrála statečně, ukázněně, podle připravené šablony.

První gól padl po signálu, který málokdo čekal. Limberský totiž proti zvyklostem zakroutil přímý kop na skákajícíh­o Řezníka, jehož hlavičku prodloužil Krmenčík do sítě. „Chtěli jsme soupeře zaskočit ze standardní­ch situací. To byl náš plán,“pravil kouč Vrba.

Pokud by Plzeň předvedla stejně disciplino­vaný výkon i příště proti AS Řím (hraje se 2. října), mohla by si říct ještě o větší pozornost. O Realu Madrid zatím pomlčme, ten si hraje svou vlastní soutěž, vždyť je nejslavněj­ší ze všech fotbalovýc­h klubů a titul z Ligy mistrů obhajuje.

Kéž by Plzeň pro příště zapomněla na druhý poločas, ve kterém byla příliš pasivní.

Armádní klub z Moskvy změnil rozestaven­í a začal hrozit. Hned po přestávce snížil hbitý Chalov, který do centru z levého křídla vložil podrážku dřív než plzeňský kapitán Hubník hlavu.

Plzeň ještě přežila dvě situace, kdy se míč objevil v síti. Rozhodčí vždy góly správně odvolali (kvůli faulu a ofsajdu), jenže na penaltu v 94. minutě už zareagovat nešlo. Dvacetilet­ý Chorvat Vlašič ji uklidil pod břevno.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia