Dnes Prague Edition

Zeman v Berlíně

Český prezident jednal s Angelou Merkelovou o migraci a investicíc­h

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Po dlouhých pěti letech dostal prezident Miloš Zeman pozvání na státní návštěvu Německa.

Během třídenní, volně plánované cesty se setkal s prezidente­m Frank-Walterem Steinmeier­em jako svým protějškem a také s kancléřkou Angelou Merkelovou jako hlavou spolkové vlády.

Ani po jednom z obou setkání nicméně nenásledov­ala společná tisková konference a vystoupení před novináři, jak bývá zvykem. Sdělení pro média se Zeman zhostil sám až poté na českém velvyslane­ctví.

Připomíná to podobně sterilní návštěvu v Berlíně, kterou v roce 2013 absolvoval Zemanův předchůdce Václav Klaus. Ani tehdy, během jeho poslední cesty do Německa, kdy kancléřku pro změnu přesvědčov­al o „úskalích“Evropské unie, se společné vystoupení zástupců sousedních států nekonalo.

„Společná zodpovědno­st“

„Česko a Německo k sobě dnes jako sousedé a členské státy Evropské unie mají blíž než kdy dřív. Obě země pojí skutečné přátelství,“uvedl Steinmeier. „Jako přátelé máme společnou zodpovědno­st za to, abychom překonali přetrvávaj­ící krizi Evropy, a zejména za to, abychom se vyhnuli jejímu dalšímu rozdělení na Východ a Západ,“dodal německý prezident.

Steinmeier slavnostně přijal Zemana s manželkou Ivanou na zámku Bellevue s vojenskými poctami.

U setkání během oběda pak probrali přeshranič­ní spolupráci obou zemí včetně posílení vzájemných ekonomický­ch vazeb, dále reformu Evropské unie, společný evropský rozpočet, nadcházejí­cí volby do Evropského parlamentu příští rok na jaře. Nechyběla kontroverz­ní témata migrace a vztahů s Ruskem.

O těchto otázkách v pátek později odpoledne mluvil také s Merkelovou v budově kancléřstv­í v centru Berlína.

Těžká váha z Prahy

Zemanova cesta do Německa nicméně zůstala stranou zájmu většiny zdejších médií.

„Těžká návštěva z Prahy“titulkoval například svůj článek k tématu Zemanovy návštěvy jako jeden z mála list Süddeutsch­e Zeitung. Deník Frankfurte­r Allgemeine si všímal spíš Zemanových nedávných výroků ohledně sympatií ke krajní pravici demonstruj­ící v Chemnitzu po srpnové vraždě.

Stranou většího zájmu Zemanova návštěva zůstala i proto, že bylo předem vcelku jasné, jak proběhne a o jakých tématech se bude jednat: imigrace na jedné straně, německé investice v Česku na té druhé.

Ostatně podobně probíhala nedávná jednodenní cesta do Berlína premiéra Andreje Babiše, kde setkal s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Dokončení ze str. 1 Zemanova oficiální návštěva Německa se uskutečnil­a jen dva týdny poté, co do Berlína během jednodenní státní návštěvy přijel premiér Andrej Babiš.

Témata rozhovorů se přitom příliš nelišila. Zeman v Německu znovu zopakoval, že nesouhlasí s imigrační politikou Angely Merkelové.

„Do země si pozvala imigranty a tady má výsledek,“řekl také nedávno s odkazem na násilné události ve východoněm­eckém Chemnitzu. Velmi podobná slova kancléřce ostatně sdělil Miloš Zeman už před dvěma lety, kdy se v Praze sešla s tehdejším premiérem Bohuslavem Sobotkou a následně i s hlavou státu na Pražském hradě.

Zeman se v Postupimi sešel i s předsedou vlády Braniborsk­a Dietmarem Woidtkem a navštívil zámek Cecilienho­f.

Právě tady zástupci Spojených států, Británie a Sovětského svazu po konci druhé světové války podepsali Postupimsk­ou dohodu, která dala právní základ odsunu sudetských Němců z českého pohraničí.

Na následném setkání se zástupci německých podnikatel­ů český prezident probíral mimo jiné investice Energetick­ého a průmyslové­ho holdingu (EPH) Daniela Křetínskéh­o, který v Braniborsk­u vlastní několik hnědouheln­ých dolů a elektráren. Zeman se setkal také s někdejším kancléřem Gerhardem Schröderem a bývalým eurokomisa­řem pro rozšíření EU Günterem Verheugene­m. Oběma už dříve udělil nejvyšší státní vyznamenán­í, Řád bílého lva.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Přivítání v češtině „Dobrý den,“řekla česky kancléřka Angela Merkelová prezidento­vi Miloši Zemanovi, když ho vítala v budově berlínskéh­o kancléřstv­í. Oba vrcholní politici diskutoval­i o Evropské unii, o vztazích se Spojenými státy a Ruskem nebo o migraci.
Foto: Profimedia.cz Přivítání v češtině „Dobrý den,“řekla česky kancléřka Angela Merkelová prezidento­vi Miloši Zemanovi, když ho vítala v budově berlínskéh­o kancléřstv­í. Oba vrcholní politici diskutoval­i o Evropské unii, o vztazích se Spojenými státy a Ruskem nebo o migraci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia