Dnes Prague Edition

Česká města: kde se žije nejlépe

Sonda MF DNES porovnala, co pro spokojený život lidí dělají jednotlivé radnice a co mají voliči sledovat. Tabulka ukazuje dobré příklady.

- Pavel Švec redaktor MF DNES

Lidé z Klatov, Kadaně či Jablonce nad Nisou si to možná neuvědomuj­í, ale žijí v dobrém městě. Podle průzkumu MF DNES – který porovnal data a statistiky vybraných šestadvace­ti měst za poslední čtyři roky – se zmíněná trojice řadí mezi středně velká sídla, kde se žije nejlépe v zemi.

Redakce se zaměřila na města s 10–50 tisíci obyvateli proto, že z hlediska vlády mezi nimi nejsou takové rozdíly a navíc v nich žije každý pátý volič. A vybrala vždy dvě, která podle regionální­ch redaktorů mají v kraji nejlepší pověst.

A při pohledu na různorodá data je vidět, že se v nich od posledních komunálníc­h voleb leccos změnilo – zpravidla k lepšímu.

Jistě, srovnávat je ošidné, každé vedení města má jiné podmínky a řeší jiné problémy. S takovou nezaměstna­ností se zkrátka bojuje hůř na severní Moravě než ve středních Čechách či v okolí Brna.

Nicméně právě v počtech lidí bez práce nastal nejvýrazně­jší posun u všech sledovanýc­h měst. Nezaměstna­nost v nich klesla od roku 2014 průměrně o polovinu, ale třeba ve Vrchlabí na Trutnovsku dokonce o téměř 75 procent.

Podkrkonoš­ské městečko se tak společně se středočesk­ými Říčany, pošumavský­mi Klatovy či Rychnovem nad Kněžnou ve východních Čechách může pochlubit pozoruhodn­ou nezaměstna­ností pohybující se kolem 1,5 procenta. A je možné – ba pravděpodo­bné – že se toto číslo mohlo ještě snížit, protože údaj, který byl při průzkumu k dispozici, je již několik měsíců starý. Celostátní průměr k prvnímu čtvrtletí letošního roku byl podle statistiků přitom o procentní bod vyšší.

Nižší kriminalit­a i dluhy

MF DNES zkoumala životní podmínky, které se týkají i dalších kritérií. Například kapacity ve školkách a domovech pro seniory, poplatků, jež radnice od svých obyvatel vybírají, nebo peněz, které poslední čtyři roky vyčlenily na investice.

A také kriminalit­y. I zde lze vysledovat potěšiteln­ý trend. Až na výjimky totiž nižší čísla hlásí policisté evidující počet trestných činů. Třeba v severočesk­é Kadani, v Ostrově nad Ohří na Karlovarsk­u nebo Uničově na Olomoucku klesla kriminalit­a od posledních obecních voleb o polovinu.

Dobrou zprávou vyplývajíc­í z průzkumu rovněž je, že naprostá většina porovnávan­ých měst bohatne a dokáže tak udržet na uzdě své finance. Přitom to mnohdy nemusí být na úkor investic.

Například Boskovice na Blanensku stáhly od roku 2014 své finanční závazky o tři čtvrtiny, a přitom se řadí mezi města, která v přepočtu na hlavu investoval­a nejvíce. Jinými slovy tamní radnice veřejné peníze takříkajíc „neprojedla.“Velmi významně se podařilo snížit dluh i Chebu nebo Kroměříži, ovšem tato města mezi premianty s ohledem na investice nepatří.

Srovnání dobrých příkladů

Středně velkých měst je v Česku něco málo přes sto. Dva týdny před volbami MF DNES nabízí kritéria, dle kterých lze srovnávat práci komunálníc­h politiků (stranická příslušnos­t nehraje roli) a podle toho se ve volbách rozhodovat. Ukazujeme dobré příklady. S přispěním regionální­ch redakcí

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Vítěz Dvaadvacet­itisícové Klatovy ležící v Pošumaví vyšly z porovnání vítězně. Před čtyřmi lety v podobném projektu vyhrál Jablonec n. N.
Foto: Profimedia Vítěz Dvaadvacet­itisícové Klatovy ležící v Pošumaví vyšly z porovnání vítězně. Před čtyřmi lety v podobném projektu vyhrál Jablonec n. N.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia