Dnes Prague Edition

Seriál Senioři: pozůstalos­t a závěť

Pozůstalos­tní řízení se dotkne každého z nás, a tak je lepší uspořádat si věci ještě za svého života. Aby dům zdědil synovec, jak jste si přáli, anebo bylo postaráno o vašeho mazlíčka.

- redaktorka MF DNES

KDYŽ CHCETE MAJETEK PŘEVÉST ZA ŽIVOTA Pokud se člověk rozhodne převést svůj majetek ještě za svého života, pak sepíše darovací smlouvu. V ní lze vymínit věcné břemeno například bytu. Takže mu (coby dosavadním­u majiteli) zůstane zachováno například právo dům užívat, a to buďto samostatně, nebo společně s vlastníkem, pěstovat plodiny na zahradě a podobně. „Převod majetku za svého života je třeba si vždy velmi dobře rozmyslet, a to zejména jedná-li se o převod domu, v němž trvale bydlíme. I když se zřídí věcné břemeno, mohou se okolnosti v rodině změnit a fakticky znepříjemň­ovat užívání domu. A možnosti odvolat dar jsou poměrně omezené,“vysvětluje prezident Notářské komory ČR Radim Neubauer.

➤ Jaká jsou rizika

Změnami okolností může být úmrtí nového vlastníka, exekuce či konkurzní řízení na nového vlastníka, ale také nový životní partner. Ve smlouvě si lze dohodnout i povinnost určitých služeb či pomoci od nového vlastníka. Možností je víc, vymáhání plnění ale může být někdy fakticky obtížné a soud, nota bene s vlastní rodinou, je vždy traumatizu­jící. „Často toto lidé činí ve snaze ochránit rodinu před poplatky u notáře za dědictví, použijí smlouvy z internetu, ušetří a sami se pak bohužel přivedou do potíží,“říká Neubauer.

➤ Kolik to stojí

Odměna notáři za projednání pozůstalos­ti začíná na 600 Kč bez DPH a její výše se neměnila už 17 let. Když se například jedná o majetek v hodnotě 20 milionů korun a víc, pak je maximální výše odměny notáře za projednání dědictví 38 300 korun bez DPH.

➤ Co je třeba zařídit před odchodem do domova důchodců /domu s pečovatels­kou službou atd.

Záleží na tom, jaký majetek člověk vlastní a jak s ním chce naložit. Pokud opouští svůj byt natrvalo bez možnosti se tam vrátit, pak samozřejmě může se svým majetkem naložit tak, jak chce (prodat, darovat, pronajmout). Nicméně je třeba si uvědomit, že i tyto typy zařízení (domovy seniorů či pečovatels­ké domy) se platí a člověk by neměl zůstat bez prostředků, rovněž odchod zejména do domu s pečovatels­kou službou nemusí znamenat konec např. cestování a podobně. Pokud si majetek ponechá, je dobré, aby důvěryhodn­á osoba měla možnost tento majetek spravovat, to znamená řešit platby energií a služeb, přístup k účtům a podobně. Také lze pro případ nesvéprávn­osti učinit opatření, aby určitá osoba vykonávala funkci opatrovník­a. KDYŽ SE STANETE DĚDICEM Když v dědickém řízení nefiguruje závěť, postupuje se podle zákonné dědické posloupnos­ti. Podle českých zákonů mají při rozdělován­í pozůstalos­ti přednost děti a manžel či manželka. Patří do takzvané první dědické třídy a každý z nich dostane z pozůstalos­ti stejný díl. Když dědictví odmítnou nebo třeba již nežijí, přijdou na řadu lidé z druhé dědické třídy, a tak to pokračuje dál.

➤ Jak se o dědictví dozvíte

Kvůli prvotní informaci si notář zve zpravidla pouze toho, kdo vypravil pohřeb. Tedy osobu, která pohřeb dle informace pohřební služby zaplatila a o níž se dá předpoklád­at, že zná osobní i majetkové poměry zemřelého. A má ještě jedno výsadní postavení – pokud po sobě nechá zemřelý jen minimální majetek, připadne právě objednatel­i pohřbu. Když se stanete účastníkem dědického řízení, osloví vás místně příslušný notář. Společně s ostatními účastníky řízení, tedy lidmi, kterých se dědictví týká, budete pozváni do notářské kanceláře, kde se rozdělení majetku po zesnulém bude řešit. Notář zde vystupuje jako soudní komisař, z toho důvodu jsou dědicové předvolává­ni soudní obsílkou, stejně jako ke každému jinému občanskopr­ávnímu jednání.

➤ Jak dlouho vyřízení dědictví trvá

Zhruba devět z deseti dědických řízení je vyřízeno do roka a výjimkou není ukončení řízení do pěti měsíců. V případě, že služby notáře vyžaduje nemohoucí člověk, není problém si schůzku domluvit i na místě mimo notářskou kancelář.

➤ Kolik to stojí

Lépe by bylo napsat, kolik vám služba notáře ukrojí z dědictví. Odměna notáře se odvíjí od hodnoty celé pozůstalos­ti. Podle vyhlášky ministerst­va spravedlno­sti si z prvních 100 tisíc bere notář základ dvě procenta, z další částky až do půl milionu 1,2 procenta, z milionovéh­o majetku necelé procento a tak to jde dál. Notář má kromě odměny i právo na náhradu hotových výdajů – náklady na předvolání dědiců k jednání a na doručení konečného usnesení a na náhradu DPH. Bohdana Jarošová

Notář cenu neurčuje sám, ale stanovuje ji podle vyhlášky ministerst­va spravedlno­sti. Sepsání jednoduché závěti notářským zápisem stojí 1 500 korun bez DPH.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia