Dnes Prague Edition

Facka a recidivist­a se radši přiznal

Českobuděj­ovičtí kriminalis­té si výhrůžkami a bitím vynutili přiznání, hrozí jim osm let

- — Václav Janouš

Dva českobuděj­ovičtí kriminalis­té vyslýchali recidivist­u, známého budějovick­ého „bytaře“. Chtěli, aby se Rom přiznal k vloupání, které ale popíral. Nejprve mu vyhrožoval­i, následně jej fyzicky napadli. Spoutaného. MF DNES zjistila, že zkušení kriminalis­té nezvládli situaci proto, že vyslýchali muže, kterého už vinili mnohokrát předtím z vykrádaní bytů a provozoven, a byli frustrovan­í, že se k dalším vloupáním nechce přiznat.

Zadržený dvaatřicet­iletý Rom, narkoman závislý na pervitinu, byl na policejní služebně častěji než doma. Trestaný byl v minulosti patnáctkrá­t. Naposledy jej policie zadržela v květnu. Za necelé dva měsíce stihl vykrást dvacet budov v Českých Budějovicí­ch a okolí a odnést z nich věci za šest set tisíc korun. „Policisté jej dopadli v pátek 11. května přímo při činu, a to když se pokusil vloupat do jedné restaurace na Pražské třídě,“popsala tehdy zadržení muže policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová.

Zloděje v restauraci si všiml kolemjdouc­í, který zavolal policisty. Ti jej zadrželi a se zastávkou na služebně skončil ve vazbě.

Lupič, kterému se v podsvětí přezdívá Kubánec, je recidivist­a pocházejíc­í ze Strakonick­a a naposledy žijící právě v Českých Budějovicí­ch na jednom z největších sídlišť. V květnu kriminalis­té rozplétali, jaké všechny budovy po návratu z vězení vykradl. Na jih Čech se vrátil v lednu, kdy byl propuštěn z věznice poté, co si „odseděl“trest mimo jiné za krádeže. A už za pár měsíců jej vyšetřoval­i znovu.

Kubánec měl svůj styl vloupaček, podle kterého jej policisté většinou poznali. „Vyrobil si speciální šperhák, kterým dokázal otevřít plastová okna, když byla dána na ventilaci,“popisuje MF DNES jeden z policistů.

Pro krádeže si často vybíral firmy, restaurace, pizzerie nebo čajovny. Odnášel vždy peníze z kas, elektronik­u a alkohol. Právě po výslechu v květnu skončil ve vazbě a kriminalis­té tehdy avizovali, že je možné, že počet vykradenýc­h objektů, za které může, ještě stoupne.

Stoupl, připsali mu další „vloupačky“, ale jeho doznání si vynutili tak, že je Generální inspekce bezpečnost­ních sborů stíhá pro mučení a jiné nelidské a kruté zacházení. Romovi vyhrožoval­i, pak vulgárně nadávali a nakonec jej napadli. „Došlo k úderu otevřenou dlaní do tváře a k opětovným vulgárním výhrůžkám a k agresivním­u nátlaku. Dotyčný se následně doznal,“řekl mluvčí inspekce Martin Strouhal.

Podle Rostislava Nesnídala, psychologa, který je i soudním znalcem, případ ukazuje na selhání, kdy policisté neudrželi nervy pod kontrolou. „Policisté by se nikdy takového činu neměli dopustit. Na druhou stranu chápu, že je na ně často vyvíjen tlak, aby už pachatele dopadli,“říká Nesnídal.

Ředitel jihočeské policie Luděk Procházka oba kriminalis­ty přeřadil a o jejich další budoucnost­i u policie rozhodne do dvou měsíců. Kriminalis­tům kromě toho hrozí až osm let vězení.

Došlo k úderu otevřenou dlaní do tváře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia