Dnes Prague Edition

Odvolací soud zrušil verdikt v kauze Studénka

- — Josef Gabzdyl

OSTRAVA Konec soudní dohry železniční­ho neštěstí ve Studénce na Novojičíns­ku, při kterém zemřelo osm cestujícíc­h a více než devadesát se jich zranilo, zůstává v nedohlednu.

Krajský soud v Ostravě včera projednáva­l odvolání státního zástupce proti loňskému osvobození deseti obžalovaný­ch z obecního ohrožení.

Ačkoliv krajský soud rozhodl v neveřejném jednání, podle informací MF DNES prvoinstan­ční rozsudek zrušil a případ vrátil Okresnímu soudu v Novém Jičíně.

„Vzhledem k tomu, že jednání bylo neveřejné a soud vypracuje usnesení, tak je takřka jisté, že se rozsudek ruší a případ míří zpátky,“řekl MF DNES zdroj, který nechtěl být jmenován.

Mluvčí Krajského soudu v Ostravě Jiří Barč uvedl, že soud může i tak sledovaný případ projednat neveřejně. „Lze to například kvůli zrychlení a zjednoduše­ní rozhodován­í. Verdikt pak lze oznámit až po jeho doručení všem stranám,“vysvětlil mluvčí Barč.

Právník Radek Ondruš, který v případu zastupuje firmu Bögl a Krýsl, která most nad tratí zasouvala, je také přesvědčen o návratu jednání na okresní soudní úroveň.

„My se zrušením a vrácením už počítáme, jen ještě neznáme zdůvodnění soudu. Podle nás by v úvahu připadalo to, že nebyl vypracován revizní posudek,“konstatova­l Ondruš.

Nehoda se stala v pátek 8. srpna 2008 několik minut po půl jedenácté dopoledne. Před rychlík jedoucí z Krakova do Prahy se zřítila konstrukce opravované­ho silničního mostu. Ačkoliv strojvedou­cí ještě snížil rychlost soupravy ze 140 na 94 km/h, následky srážky byly tragické.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia