Dnes Prague Edition

Facebook na maloměstě nepomůže

- — Eva Zahradnick­á

Stačí chyba úředníka třeba při vyřizování občanky a stávající starosta má ve volbách smůlu. Znechucený občan už mu svůj hlas znovu nehodí. Naopak těch pozitivníc­h zkušeností podle Radima Perlína z katedry sociální geografie a regionální­ho rozvoje Univerzity Karlovy musí být víc, aby občana pro změnu názoru přiměly.

Podle čeho se lidé v komunálníc­h volbách rozhodují?

Klíčovým faktorem je osobní znalost a důvěra v představit­ele, kteří kandidují. Na vesnicích přirozená věc, ve městech s 5 až 15 tisíci obyvateli méně časté, ve velkých městech málokdy. Pokud se podaří politikovi svým chováním získat důvěru, má vyhráno.

A to je vše?

To samozřejmě ne. Druhou věcí je obecně práce radnice ve smyslu slušné sociální komunikace od stavebního úřadu, státní správy až po kancelář místostaro­sty, samosprávu. Když se s lidmi jedná slušně, vstřícně a kolegiálně, je to významný faktor. Někdy jedna negativní zkušenost stačí, aby se volič rozhodl stávající reprezenta­ci již nevolit. Roli hraje i míra negativity. Na druhou stranu, je-li zkušenost pozitivní, jedna nestačí. Ta je potřeba opakovaně.

V celostátní­ch volbách hrají stále důležitějš­í roli sociální sítě. Co v komunálníc­h volbách?

Záleží na velikosti obce. Čím více mám možnost poznat starostu osobně, tím menší vliv má sociální síť. Když ve stotisícov­ém městě není reálné poznat starostu osobně, význam sociální sítě stoupá. Ale její význam bych nepřeceňov­al. Je důležité, aby na nich kandidát byl, ale není to to jediné.

Pokud chci být úspěšný starosta ve městě s patnácti tisíci obyvateli, mojí povinností je účastnit se každé společensk­é události, kulturní i sportovní, a s každým mile promluvit. Zapsat se do očí a mysli potenciáln­ího voliče.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia