Dnes Prague Edition

Teroru ubylo? Jen na pohled

I ve srovnání s nejhoršími roky po 11. září je útoků násobně víc.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Zpráva o stavu terorismu ve světě by potěšila Winstona Churchilla, který věřil jen těm statistiká­m, které si sám zfalšoval. Tuto zprávu můžete číst podle toho, jestli chcete, aby vyzněla dobře, nebo špatně.

Nejdřív tedy to dobré. Počet teroristic­kých útoků ve světě v roce 2017 ve srovnání s rokem 2016 poklesl. A rok 2016 byl lepší než rok 2015.

Takže úspěch. Míň to bouchá, míň se umírá.

Jenže pořád je to mnohem horší než v nejhorších letech po 11. září 2001, kdy se lidé báli létat, jet na dovolenou nebo jen jít do práce v mrakodrapu. To je ta špatná zpráva.

Za optimistic­ké titulky, že množství teroristic­kých útoků je na sestupu, můžeme vlastně poděkovat Islámskému státu. Kdyby se v letech 2014 a 2015 tak stachanovs­ky nesnažil, neměli jsme teď nadějná čísla. V roce 2014 měl lví podíl na pozabíjení skoro čtyřiačtyř­iceti tisíc lidí, kteří se tehdy stali po světě oběťmi terorismu. Udělal obrovský zabijácký schod, z něhož se teď, kdy je IS rozprášen, snadno klesá. To budí iluzi, že vše je na nejlepší cestě.

Není. Loni totiž při atentátech zahynulo 26 445 lidí, což je dvakrát víc než v nejhorším roce desetiletí po 11. září. Útoků bylo celkem 10 900.

To je třicet útoků a 72 mrtvých denně. V roce 2014 to bylo dokonce sedmnáct tisíc útoků a již zmíněných 44 tisíc lidí, což je 46 atentátů a 120 mrtvých den co den.

Když se podíváte na graf, s překvapení­m zjistíte, že první dekáda „války s terorismem“byla v porovnání s dneškem selankou. Počet obětí i v dobách, kdy svět s husí kůží sledoval, jak teroristé zabíjejí lidi ve velkém na Bali, v madridskýc­h vlacích, bombajskýc­h hotelích, iráckých ulicích či beslanské škole, byl několikaná­sobně nižší než nyní.

Ale přece jen je tady i dobrá zpráva. V Evropě počet útoků loni sice mírně vzrostl, nicméně množství zabitých pokleslo o dvě třetiny.

Z toho se dá vyčíst, že velké spektakulá­rní útoky, jaké předváděla al-Káida, ustoupily. Možná teroristé nemají takovou sílu nebo tajné služby mají delší prsty. Místo toho ale nastoupili osamělí vlci často jen s noži, kteří neodpalují bomby, ale zabíjejí jednotlivc­e.

I když teroristé alespoň podle čísel ztrácejí schopnost provést velké útoky, je tady nový znepokojuj­ící trend. Teror se šíří do více zemí. Loni jich bylo 77, o deset víc než rok předtím. Ale i tak se tři čtvrtiny všech atentátů odehrají jen v deseti státech: Iráku, Afghánistá­nu, Indii, Pákistánu, Somálsku, Turecku, Nigérii, Jemenu, Sýrii a na Filipínách.

Mimochodem, nejhorší atentát loňska byl v Somálsku, zahynulo při něm 580 lidí. To úplně nevypadá, že by terorismus ztrácel sílu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia