Dnes Prague Edition

Putin chce u Minsku protipól Fort Trump

- — Luboš Palata

SOČI Běloruský prezident Alexandr Lukašenko vypadá jako nejbližší spojenec Ruska v postsověts­kém světě. Ale až dosud se mu dařilo odolávat ruskému tlaku na umístění velké ruské vojenské základny v Bělorusku. Je otázka, zda tomu tak bude i po včerejším jednání Lukašenka s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem v ruském Soči.

Po ruské okupaci Krymu a agresi na východní Ukrajině se Lukašenko navíc sblížil se Západem, mírně uvolnil svůj režim a Bělorusko otevřel spolupráci s Evropskou unií, Polskem i Ukrajinou. Na tu přeprodáva­l dokonce i část ropy, kterou za výhodných podmínek dostával od Ruska.

Plán na vybudování americké vojenské základny v Polsku, který tento týden projednal ve Washington­u polský prezident Andrzej Duda, však podle běloruskýc­h analytiků může Lukašenkov­u vyjednávac­í pozici oslabit. A běloruský prezident by mohl být přinucen souhlasit s velkou ruskou základnou v zemi, které se dosud bránil. „Možnost, že se v Polsku objeví stálá základna USA, dá ruské straně dodatečný argument, aby od Běloruska žádala splnění spojenecký­ch závazků,“uvádí politolog Arsen Sivicki na portálu Běloruskie novosti. Jak portál dodává, Rusko se snaží dotlačit Minsk k umístění velké ruské letecké základny v Bělorusku už od roku 2015. Moskva také chce, aby Lukašenko podporoval Rusy v konfrontac­i se Západem. „Lukašenkov­i se ale za Rusy do zákopů nové studené války nechce,“tvrdí server.

Zatím jen radar a spojaři

I kvůli příkladu Ukrajiny, kde k připojení Krymu využilo Rusko vojenských základen na poloostrov­ě, se prezident Lukašenko přítomnost­i většího počtu Rusů brání. „Se základnou USA v Polsku přijde ale o část argumentů proti ruské základně v zemi,“potvrzuje i vojenský expert Alaksandr Alesin.

Rusko má na Lukašenka ale i ekonomické páky. Jde především o již zmíněný reexport ruské ropy a plynu, jež vynáší Bělorusku podle portálu Gazeta.ru ročně 2,5 miliardy dolarů (55 miliard korun).

V Bělorusku má Moskva zatím pouze radarovou základnu a spojovací centrum svého námořnictv­a, oboje bez větších vojenských posádek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia