Dnes Prague Edition

Podání ruky? Pro muslima velký problém

Pravicová vláda v Kodani se snaží přistěhova­lce integrovat, ti však nehodlají nijak měnit své kulturní zvyky

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

KODAŇ Imigranti žijící v Dánsku by se měli přizpůsobi­t, soudí vláda v Kodani. Navrhuje kroky, které by měly přispět k jejich integraci.

Jazykové kurzy, větší dohled nad povinnou docházkou dětí. Největší bouři ale nakonec vyvolal nápad, že by si azylanti měli potřást rukou se starostou.

„Není to požadavek, ze kterého bychom měli slevit,“říká Martin Henriksen, expert krajně pravicové Dánské lidové strany pro otázky imigrace. „Pokud chce být někdo dánským občanem, měl by být připraven se důstojně pozdravit s lidmi ze svého okolí,“řekl Henriksen dánskému listu Ekstra Bladet.

S podporou lidovců v Dánsku vládne menšinová vláda pravého středu, v jejímž čele stojí premiér Lars Lokke Rasmussen. Na razantnějš­ím postupu v otázce integrace imigrantů se obě strany shodují.

Potřesení rukou se stalo pro vládu zásadní věcí. Každý žadatel o dánské občanství musí při jeho přijetí na radnici podepsat prohlášení, že respektuje dánské liberální hodnoty. Podání ruky je završením tohoto formálního aktu. „Je to vyjádření respektu k druhým,“míní dánská ministryně pro imigraci Inger Stojbergov­á.

Dánští muslimové to vidí jinak. V podání ruky jim prý brání náboženské tradice. Raději by učinili jiné zdvořilost­ní gesto, třeba přiložili ruku na hruď s mírným úklonem.

Někteří dánští starostové říkají, že by to mohlo stačit. „Musíme zohlednit fakt, že v Dánsku máme svobodu vyznání,“říká Ole Bjorstorp, starosta města Ishoj.

Mnozí Dánové však mají pocit, že se země rigidním muslimským zvyklostem přizpůsobo­vala až příliš. Jediným výsledkem tak byl nárůst militantní­ho islámu a stále větší izolace imigrantsk­ých čtvrtí.

Na pohled nenápadné gesto podání ruky ale nevzrušuje jen Dánsko. Ve Švýcarsku nedávno odmítli udělit občanství muslimském­u páru, když odmítl potřást rukou úředníkům opačného pohlaví při přijímacím rozhovoru. Ze stejného důvodu odmítli ve Francii udělit občanství Alžířance.

Naopak odměny se za svou neústupnos­t dočkala muslimka ve Švédsku. Odmítla podat ruku během pracovního pohovoru a soud ji odškodnil vysokou částkou.

 ?? Foto: ČTK ?? Ministryně Inger Stojbergov­á má na starosti migraci.
Foto: ČTK Ministryně Inger Stojbergov­á má na starosti migraci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia