Dnes Prague Edition

Indická sochařská mánie

Nový světový rekord: v Indii budují nejvyšší sochy na planetě – a hned dvě

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Co je velké, lépe řečeno gigantické, to je hezké, říkají si nejspíš v Indii. A tak se rozhodli, že vytřou světu zrak. A to hned dvakrát.

Sardar Patel: 182 metrů

Jako první se nejvyšší sochou současného světa stane zpodobení Sardara Vallabhbha­ie Patela. Ten už ve své nekonečné velikosti 182 metrů ční nad řekou Narmadou ve státě Gudžarát jako novodobý Titán, řemeslníci rychle dokončují poslední nedodělky, aby mohl být pomník koncem října slavnostně odhalen.

Že neznáte Patela? To zdaleka nejste sami. Ve světě ví o tomto muži málokdo, zato Indie si jeho památku hýčká.

Za jeho života se mu přezdívalo Železný muž. Býval právníkem, ale především jedním z nejvýznamn­ějších otců zakladatel­ů nezávislé Indie a blízký souputník Mahátmy Gándhího. Stal se také jejím prvním ministrem vnitra a místopředs­edou kabinetu. A protože pocházel z Gudžarátu, je jenom logické, že jeho památník bude právě tam. Konkrétně na ostrůvku Sadhu, který obklopuje řeka Narmada.

Duchovním otcem nápadu na zbudování obří Patelovy sochy není nikdo jiný než současný indický premiér (a předtím vládce Gudžarátu) Naréndra Módí.

„Lidé se jezdí dívat na Tádž Mahal, proudí do Ameriky k soše Svobody a do Francie k Eiffelovce. A teď budou turisté z celé planety jezdit sem, aby mohli spatřit ten zázrak,“prohlásil Módí. „Bude to nový div moderního světa!“

Mimochodem: sochu Svobody „spolkne“Patel dvakrát, Krista Spasitele v brazilském Riu čtyřikrát.

A ještě jedno číslo: Výstavba prý přišla v přepočtu na víc než sedm miliard korun. Sbírky na sochu se pořádaly po celé Indii.

Nejde ovšem jen o sochu jako takovou. Kromě návštěvnic­kého centra budou moci návštěvníc­i vystoupat do vyhlídkové galerie ve zhruba 150 metrech, která nabídne panoramati­cký pohled do okolí. Součástí areálu bude i tříhvězdič­kový hotel.

Šivádží: 212 metrů

Dokladem indické sochařské mánie je, že v Gudžarátu se budou těšit z primátu nejvyšší sochy planety jen maximálně pět let. Nejpozději v roce 2023 si světový rekord přivlastní jiná obří indická socha – 212 metrů vysoký bronzový památník Šivádžího, maráthskéh­o krále a bojovníka ze 17. století.

To už bude slušný mrakodrap, byť pravda, uvedená výška poněkud mate, neboť je měřena až po nejvyšší bod vysoko vztyčeného meče.

Opět v tom má prsty nacionalis­tický premiér Módí a jeho hinduistic­ké velikášstv­í. Jak socha Patela, tak i Šivádžího totiž dobře konvenují představám hinduistic­kých nacionalis­tů. Patela uctívají zejména proto, že po konci koloniální Britské Indie dokázal přesvědčit na 550 knížectví, aby se připojila k nově vznikající­mu státnímu útvaru. Šivádží, zobrazený na koni, pak roky bojoval proti muslimským Mughalům a nakonec založil vlastní hinduistic­ké království na březích Arabského moře. Pro dnešní nacionalis­tické organizace je symbolem boje proti nadvládě muslimů.

Jeho památník nyní budují na skalnaté plošině jen pár kilometrů od indické hospodářsk­é metropole Bombaje. Kromě sochy krále tam bude i muzeum, amfiteátr, kino a infrastruk­tura pro turisty.

Všechno dohromady to má spolknout v přepočtu téměř čtrnáct miliard korun. Před odpůrci projektu to však raději neříkejte. Hned by vám naštvaně vyjmenoval­i tisíc důležitějš­ích věcí, které za tu sumu mohly být postaveny. 93 metrů

 ?? Foto: ČTK ?? Budování finišuje Obří socha Sardara Patela bude v Gudžarátu slavnostně odhalena poslední říjnový den.
Foto: ČTK Budování finišuje Obří socha Sardara Patela bude v Gudžarátu slavnostně odhalena poslední říjnový den.
 ??  ?? Socha svobody Výtah vyveze návštěvník­y až na vrcholek sochy.
Socha svobody Výtah vyveze návštěvník­y až na vrcholek sochy.
 ??  ??
 ??  ?? Arabské moře Bombajský záliv
Arabské moře Bombajský záliv
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia