Dnes Prague Edition

Cesta do Koločavy je plná děr a výmolů, ale stojí za to

- — Milan Syruček, ČTK

Četnická stanice v Koločavě praská ve švech. Už ne kvůli zátahu na bandity, ale kvůli zájezdu českých turistů. V hospodě Četnická stanice, v níž na konci třicátých let bylo podle pamětní tabulky i velitelstv­í nacionalis­tické bojůvky Karpatská Síč, si dopřávají české pivo a ukrajinsko­u krmi.

„To jste ještě nebyli v Koločavě? Tak to jste z Čechů asi jediní,“tvrdí řidič, prý spřízněný se slavným loupežníke­m Nikolou Šuhajem, zvěčněným v díle Ivana Olbrachta. Každopádně tento šuhaj je ochoten za ekvivalent pár stokorun odvézt zájemce z Užhorodu až do podkarpats­ké Mekky českých turistů.

Dostat se sem a odtud totiž není jednoduché. Jediný autobus prý odjíždí ve tři ráno. A pak cestovatel­ům nezbývá než čekat u zastávky, zda okolo nepojede někdo svolný je odvézt někam jinam.

„Od Olbrachtov­ých dob se tu moc nezměnilo,“tvrdí místní průvodce Vasyl Hleba. „Jdeš hodinu a ptáš se: ‚Co je to za ves?‘ ‚Koločava!‘ Jdeš druhou hodinu: A ‚Co je to za ves?‘ ‚Koločava!‘ Jdeš třetí hodinu...“žertuje o vsi protažené v údolí na 17 kilometrů. Ze 7 500 obyvatel Koločavy je „oficiálně“, jak zdůrazňuje Hleba, 89 procent bez práce.

To až připomíná tíživou sociální situaci, která po první světové válce prý přiměla Nikolu chopit se pušky. Než jeho život kvůli vypsané odměně ukončila sekyra, zabil šest lidí včetně dvou českých četníků.

Jejich hroby – ostatky jednoho z nich mezitím byly přeneseny do Příbrami – ukazuje průvodce u dřevěného kostelíku ze 17. století. Za komunismu zde byl nejprve sklad brambor, pak muzeum ateismu.

Ve vsi je i zbojníkův hrob i hrob jeho Eržiky, která se ale podle Hleba ve skutečnost­i jmenovala Elisabeth jako „Švábka“, čili Němka. Podle legendy prý za ní chodil jeden z četníků, než jeho život ukončila zbojníkova kulka.

Ale ves nevypadá, že by třela bídu s nouzí. Je plná nových či čerstvě opravených domů. Na stavění si místní vydělávají v cizině, hlavně v Česku. Osud gastarbeit­erů taky zachycuje pomník: muž se loučí s těhotnou ženou a dětmi.

O kousek dál jsou další pomníky: obrněný transporté­r s ukrajinsko­u vlajkou připomíná vojáky válčící v Afghánistá­nu v 80. letech minulého století. Další památník usmiřuje padlé za druhé světové války, ať v armádě generála Ludvíka Svobody, anebo v maďarských uniformách na opačné straně fronty. Nechybí památník ovčáctví, podle Hleby v podobě sošky, kterou dva koločavští bačové vyhráli v roce 1937.

Koločava má i památník holokaustu. Z místních Židů přečkalo válku podle průvodce jen 15 lidí, kteří se přestěhova­li do Izraele. A taky pomník banderovců, tedy ukrajinský­ch nacionalis­tů válčících proti sovětské moci i po boku nacistů. Jeden z nich, Mychajlo Štajer, se tu prý skrýval v bunkru až do roku 1957. „Jsou to památníky všem, komu dějiny ublížily,“říká Hleba.

Kdo se tu narodil ve 20. století, mohl zažít sedm států: Rakousko-Uhersko, Huculskou republiku, vyhlášenou na pár měsíců po zániku monarchie, Českoslove­nsko, na sklonku druhé republiky i Karpatskou Ukrajinu, kterou pak vystřídalo Maďarsko a po válce Sovětský svaz.

V místním skanzenu Stará ves jsou všechny místní pomníky vyobrazeny hezky pohromadě – a střeží je nejen socha Nikoly Šuhaje, ale i sovětského partyzánsk­ého velitele Kovpaka. U školy je i památník Ivanu Olbrachtov­i, který nejspíše může za nastartová­ní popularity Koločavy. Řečí čísel: loni Zakarpatsk­ou oblast podle vicegubern­átora Jaroslava Halase navštívilo zhruba 35 000 českých turistů.

Nejsou to samozřejmě jen památníky a dávná legenda o loupežníko­vi, která turisty láká do zdejších hor. „Ukrajina je plná báječných a moc milých lidí, skvělého jídla, pití a krásných děvčat,“říká Slovák Sam, který se sem vydal jen s batůžkem, mobilem a laptopem. „Nikde jinde už takový poměr ceny a kvality služeb nenajdete,“tvrdí.

Vše samozřejmě není růžové. „To je modlitební cesta,“sténá spolucestu­jící v autobuse, hrkajícím z kopce přes výmoly. „Všichni se modlíme, ať v pořádku dojedeme,“dodává za skřípění brzd.

 ?? Foto: ČTK ?? Památník ovčáctví V ukrajinské Koločavě najde návštěvník řadu dalších pomníků.
Foto: ČTK Památník ovčáctví V ukrajinské Koločavě najde návštěvník řadu dalších pomníků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia