Dnes Prague Edition

ČSA se vracejí do minulosti

Aerolinky vymění stávající flotilu airbusů za boeingy, se kterými létaly od 90. let do roku 2013 Automobilk­y líčí na vegany. Zbavují se kůže Unii na DPH uteklo 150 miliard eur

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES Lucie Šafářová spolupraco­vnice iDNES.cz

eské aerolinie čeká během následujíc­ích měsíců velká výměna provozovan­ých letadel. Do dvou let mají ve flotile dopravce skončit letouny evropského výrobce Airbus, které postupně nahradí letadla Boeing.

Právě americké stroje tvoří páteř letadlovéh­o parku společnost­i Travel Service, která je od začátku letošního roku majoritním vlastníkem původně státních ČSA. Firma už proto vyzvala piloty létající na airbusech, aby se začali přeškolova­t na druhý typ dopravního letadla.

Kromě náročného výcviku zhruba osmi desítek pilotů, kteří v současnost­i s airbusy létají, se musí společnost vypořádat i s dlouhodobě objednaným odběrem sedmi letounů Airbus A320neo, které se měly postupně dostávat do provozu od roku 2021.

„Od listopadu budou tři Boeingy 727- 800 létat pro ČSA pod jejich leteckým osvědčením. Během zimy pak budou ČSA létat i s posádkami pro společnost Eurowings v Německu, z toho důvodu budou ČSA poskytnuty čtyři náhradní letouny

ČVeganské potraviny, oblečení nebo kosmetika, která není testovaná na zvířatech, zažívají raketový boom. Čistě veganskou automobilk­u by však milovníci zvířat hledali marně. Karoserií či motorů se to netýká, ale interiéry aut, to je něco jiného. Pravá kůže se používá pro potahy sedaček, volantů i řadicích pák.

Nicméně jen v Německu žije 7,8 milionu vegetarián­ů a 900 tisíc veganů. Vyjít vstříc této skupině zákazníků je tak čím dál zajímavějš­í. „Často dostáváme e-maily se stížnostmi na nedostateč­nou nabídku vozů s volanty a řadicími pákami vyrobenými z jiných materiálů než z pravé kůže,“vysvětluje Frank Schmidt z organizace na ochranu práv zvířat Peta.

Jako první se zapojila Tesla, která Model X nabízí také ve verzi bez kůže. Za iniciativo­u stojí manželé Boeing 747 operované piloty Travel Service,“uvedlo v dopise zaměstnanc­ům z 6. září vedení společnost­i. Právě v tomto dokumentu, který má MF DNES k dispozici, stojí, že do dvou let by se letadlová flotila obou dopravců měla sjednotit na strojích od amerického výrobce.

„Probíhají jednání, má to nějaký vývoj a my to teď nebudeme řešit přes média,“uvedla bez dalších podrobnost­í mluvčí Travel Service Vladimíra Dufková. Podle Českých aerolinií není doposud pronájem letadel do Německa dohodnutý.

„Můžeme potvrdit pronájem jednoho Airbusu A319 pro společnost Eurowings na období měsíce října 2018,“uvedl mluvčí dopravce Dan Šabík s tím, že diskuse o další podobě spolupráce pokračuje. Mark a Elisabeth Petersovi, akcionáři Tesly z Texasu, kteří požadovali, aby se Tesla stala „první prémiovou značkou bez násilí“v automobilo­vém průmyslu.

„Především od amerických zákazníků nám přicházejí poptávky po vozidlech vyrobených bez použití kůže,“potvrzuje trend Nina Armbruster­ová, která je zodpovědná za oblast „lifestyle“v automobilc­e Porsche.

V aktuální nabídce zuffenhaus­enského výrobce zatím není kompletně veganský sériový model. Minimálně volant je u Porsche vždy potažen kůží. Podle vyjádření Armbruster­ové pro server Mobile.de má však zákazník možnost nechat si u Porsche Exclusive individuál­ně vůz postavit bez kůže.

BMW se podle svého mluvčího Wielanda Brucha soustředí na využívání obnoviteln­ých surovin, jako je kapok (duté vlákno vyráběné ze semen tropického stromu vlnovec pětimužný, pozn.

Boeingy začaly České aerolinie nakupovat v roce 1992, kdy společnost přecházela ze strojů sovětské provenienc­e na letadla od západních výrobců.

Pořizování konkurenčn­ích airbusů prosadil o dvanáct let později bývalý šéf společnost­i Jaroslav Tvrdík při generační obměně letounů mezi lety 2004 a 2005. Provozován­í flotily složené ze dvou odlišných typů proudových letounů přičítal pozdější management ČSA část hospodářsk­ých neúspěchů, které red.), recyklovat­elných produktů a oběhové hospodářst­ví. Model BMW i3 se nabízí s vnitřní výbavou bez využití živočišnýc­h produktů – jde o varianty Atelier a Loft. „Pouze volant je v těchto modelech potažen kůží,“připouští Bruch.

Podle poradce kožedělnéh­o průmyslu Davida Peterse ze společnost­i DLP Advisors byla za rok 2014 využita v automobilo­vém průmyslu kůže z celkem 45 milionů kusů hovězího dobytka, což představuj­e 17 procent globální produkce.

Jen značka Audi, patřící do koncernu Volkswagen, spotřebuje dle organizace Peta pět milionů čtverečníc­h metrů kůže ročně. Vezmeme-li v úvahu, že kůže jednoho zvířete měří průměrně pět čtverečníc­h metrů, využilo

Audi kůže z milionu zvířat.

Lidé od Audi zatím nepovažují „veganské interiéry“za zásadní trend. „Naopak stoupá poptávka po velmi cenných kůžích, které proto patří u mnoha modelů k sériové výbavě,“vysvětluje mluvčí Josef Schloßmach­er. U značky VW vypadá situace podobně. Sice lze objednat například verzi Golfu bez kůže – ale to je možné pouze v základním vybavení „Trendline“. A tuto verzi chce pouze deset procent zákazníků.

Zato britský Land Rover nabízí speciální

provedení v roce 2009 vyústily v 2,5miliardov­ou půjčku od státní společnost­i Osinek. Ta měla dopravci vytvořit rezervu na „horší časy“a pomoci se splátkami leasingu na letadla.

Součástí následné restruktur­alizace, která spočívala v první řadě v zeštíhlení aerolinek a odprodeji vedlejších obchodních aktivit státnímu Českému Aeroholdin­gu, byl i přechod proudové flotily výhradně na airbusy.

Boeingy z pravidelné­ho pro vegany v modelu Range Rover Velar – čalounění v kombinaci umělé kůže Alcantara se speciální látkou od dánské firmy Kvadrat.

Tato varianta zvaná Premium Textile je alternativ­ou k nejdražší perforovan­é kůži Windsor. „Nevíme, jestli o to zákazníci budou mít zájem, ale chtěli jsme nabídnout něco nového. Inspirací pro nás byl luxusní nábytek, u kterého se často místo kůže používají jakostní látky,“vysvětlil před rokem pro iDNES.cz šéf designérsk­ého týmu Andy Wheel.

Snahu zaujmout vegany zmínili i zástupci Škody v souvislost­i s konceptem, který se představí za několik dnů na autosalonu v Paříži. „Použitá karbonová vlákna tvoří ze sta procent recyklovan­ý polyester a potahy sedadel jsou z veganské Alcantary,“uvedl mluvčí Hermann Prax.

Prakticky žádný výrobce přesto nemůže garantovat, že je vozidlo vyrobeno stoprocent­ně bez využití živočišnýc­h produktů a složek. Některé díly a materiály totiž pocházejí od externích dodavatelů. provozu aerolinie vyřadily začátkem roku 2013, o dva roky později našly kupce pro poslední dva nevyužívan­é stroje. Šlo o letité Boeingy 737, které už vzhledem ke svému stáří nemohly létat na linkách v Evropě. Nyní se letouny Boeing po více než pěti letech opět do pravidelné­ho provozu ČSA vrátí.

Dopravní pilot přecházejí­cí na jiný typ letadla musí splnit stejné povinnosti jako úplný začátečník, který s pilotování­m velkých dopravních letadel teprve začíná, uvedl majitel pražské letecké školy Blue Sky Aviation Igor Šlajchrt. Cena výcviku se pohybuje kolem půl milionu až 600 tisíc korun a spočívá v absolvován­í okolo padesáti hodin na leteckém simulátoru a absolvován­í zkušebních letů.

Hodina provozu leteckého simulátoru přitom vyjde na zhruba 10 tisíc korun a teprve pak může pilot začít létat s prázdným letadlem bez pasažérů.

„Aerolinky Travel Service zkušebně létají v Brně. Dostanete do pronájmu Boeing 737 s instruktor­em a létáte okruhy, stejně jako s malým letadlem v průběhu předcházej­ícího výcviku. Jeden okruh vyjde zhruba na tisíc eur,“uvedl Šlajchrt, jehož škola vychovává piloty až do chvíle, než začnou létat s velkými dopravními letouny.

Od listopadu budou tři Boeingy 727-800 létat pro ČSA pod jejich leteckým osvědčením.

Státy Evropské unie přišly v roce 2016 o 150 miliard eur (3,8 bilionu Kč) vinou špatného výběru daně z přidané hodnoty (DPH). Zjistila to studie, kterou zveřejnila Evropská komise. Oproti roku 2015 je výpadek o 10,5 miliardy eur nižší. (ČTK)

 ?? Foto: MAFRA ?? Devět strojů ČSA v současnost­i létají s devíti letouny Airbus. Z dopisu zaměstnanc­ům
Foto: MAFRA Devět strojů ČSA v současnost­i létají s devíti letouny Airbus. Z dopisu zaměstnanc­ům
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia