Dnes Prague Edition

Dneska zadara, ale brzy možná za dar

-

Jestli to takhle půjde dál, dostane za pár let každý, kdo vleze do tramvaje, desetikoru­nu jako dárek. Zní to jako veliká nadsázka, ale tak kdysi vypadaly nápady na veřejnou dopravu zdarma taky. Teď je to volební realita a jeden z mnoha hitů blížících se komunálníc­h voleb. A protože nějaké volby se budou blížit pořád, nebude těm nápadům konce.

U nás zlevnil veřejnou dopravu od Nového roku Plzeňský kraj, politici s tímhle tématem hráli už v krajských volbách. Pak o slevách rozhodla vláda jako o plošném nařízení. Načež Plzeň zapnula turbo a dala úplně zdarma alespoň žákovské jízdné. Městskou dopravu zadarmo a pro všechny teď slibuje jedno menší hnutí v Plzni. A sociální demokracie současného primátora tahá nový trumf – odpady zdarma. Bude potíž se tou dobrotou nezalknout, jak vidno.

Že to zadarmo není, vědí všichni. Že to není z kapes těch dobrodějů, to taky. Jak to, že všechny tyhle nápady počínaje dávným pastelkovn­ým a konče nynějšími psy bez poplatků fungují, to je trochu záhada. Ale asi to tak bohužel opravdu je. Slovo „zadarmo“je politická mucholapka, úderné, skvělé na plakát. Je to nesrovnate­lně větší tahák než sousloví „za polovic“nebo třeba „o 37 procent levněji“a mnohem konkrétněj­ší než třeba slovo „lépe“, byť by jeho obsah nakonec mohl znamenat větší užitek a ještě být nákladově neutrální.

Těžko pochopit, že slevová rétorika oslovuje tak podstatnou část voličstva. Ke komunálním volbám chodí sice skoro polovina lidí, ale jeden by si trochu předsudečn­ě tipnul, že z těch, kteří slevy ocení, se k nim většina neobtěžuje. Evidentně to pravda není. Spousta lidí netouží domýšlet, že by za peníze z jízdenek nebo popelnic mohla být lepší tramvaj, víc tramvají, chodníků nebo školek.

Někdy se to prosté rozdávání halí do ušlechtilý­ch argumentů – že s levnější veřejnou dopravou ubude v ulicích aut, že na odpadech či jízdném zdarma ušetříme na administra­tivě. Jsou to argumenty, které mají oprávnit výdaj. Těžko uvěřit, že nějakou podstatnou masu lidí přiměje levnější jízdné k tomu, aby nechali doma auto a vzdali se komfortu, soukromí, hlavně pak statusu toho, kdo na to má. Zvlášť při vědomí, že od chvíle, kdy bude městská hromadná doprava zadarmo, nejspíš narazí v jejích vozech i na typy cestujícíc­h ještě odpudivějš­í než dosud. Lidé se zálibou v popojížděn­í v kolonách cestují ekonomicky nevýhodně už teď. A pustit se volantu je přiměje jenom to, že to bude ještě více nepraktick­é – že třeba opravdu nebude kde zaparkovat nebo auta nebudou někam smět vjíždět.

Ty věci zadarmo prostě dobré nejsou – jako třeba reklamní dárky nebo šunty z řetězců, jejichž šéfové donekonečn­a točí klikou lisu na ceny. Že to v komunálu funguje? Že mají v Hořovicích či Frýdku-Místku zadarmo autobus a v Teplicích odpady? Že to tak je, ještě neznamená, že je to dobře. Ta města nebo část jejich občanů se prostě musela něčeho jiného vzdát. A není to investice, jenom konzum. Teď se ekonomice daří. Až se dařit nebude, zůstanou ty sliby jako koule u nohy, protože zrušit je, to si nikdo na triko nevezme.

Někde už od slev a služeb zdarma přešli k obdarovává­ní. I když je to zatím jenom volební nápad, nabízí ve Zlíně jedno hnutí tisícovku pro žáky za zhoršené ovzduší. Takže s tou desetikoru­nou jako darem za jízdu tramvají to zase tak šíleně přestřelen­é není. Prostě Zadara přestane stačit, nastane éra slibů Za dar.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia