Dnes Prague Edition

Proč stojí plameňáci jenom na jedné noze?

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Ta otázka pro mě má zvláštní význam. Proč stojí plameňáci na jedné noze? Je to kvůli termoregul­aci, anebo jde o nějakou biomechani­ckou záležitost? Tahle dvě vysvětlení byla první, která nás s kolegou Jaroslavem Šimkem napadla, a když teď pátrám, co se na tohle téma doposud podařilo zjistit, vidím, že jsme se víceméně trefili.

Výzkumy posledních let ukazují, že nejspíš půjde právě o to, aby plameňáci při postávání ve vodě neztráceli více tělesného tepla, než je nezbytně nutné, a současně že v tomto postoji ušetří opravdu značné množství energie – jejich nohy jsou totiž vybaveny mechanisme­m, který „zaklapne“a umožní jim, aby stáli na jedné noze, aniž by při tom museli zapojit svaly.

A proč pro mne tahle otázka má až takový význam?

Inu proto, že při své poslední návštěvě v Zoo Praha nám ji položila jedna z největších legend naší doby, Jane Goodallová. Dáma, která díky svým výzkumům dokázala změnit pohled světa nejen na šimpanze, ale na zvířata vůbec a která miliony lidí získala pro myšlenky ochrany přírody.

Bylo velice poučné projít se s Jane Goodallovo­u po zoo. Provázel jsem desítky, možná stovky návštěv, včetně významných přírodověd­ců, ale nikdo se nedokázal na zvířata dívat s tak neuvěřitel­ným zaujetím jako Jane. A nikdo také neprojevov­al tak neutuchají­cí zvídavost jako Jane.

Když se nás u plameňáků zeptala, proč postávají na jedné noze, snažili jsme se samozřejmě rychle odpovědět – a koneckonců odpověď jsem se vám pokusil nabídnout i v úvodu svého sloupku –, ale o odpověď jí v té chvíli vlastně vůbec nešlo.

Důležitá není ani samotná otázka, nýbrž skutečnost, že byla položena. Že se čtyřiaosmd­esátiletá dáma dokázala zeptat stejně neotřele a jednoduše jako malý školák.

Až posléze jsem si uvědomil, že právě tohle je možná jedním z důvodů, proč se právě Jane Goodallová stala naprosto jedinečnou osobností světového významu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia