Dnes Prague Edition

Po konci světa tráví technik čas s hlasatelko­u

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Záblesk, oheň, smrt. Armagedon. Fatálně začíná novinka divadelníh­o spolku SpoluHra, jenž hru Dennise Kellyho Po konci světa uvede v pondělí večer na jevišti pražského Divadla v Celetné. V režii Adama Skaly se zde objeví Iva Pazderková a Daniel Krejčík. Tvůrci slibují cynickou grotesku o konci civilizace.

„Hraji Marka, obyčejného kluka, co pracuje v televizi jako zvukař. Zobrazuje nám člověka, který je pod vlivem dnešní fabriky na zprávy. Řídí se podle toho, co slyší v televizi, aniž nad tím nějak přemýšlí. Na hraní je to skvělé,“popisuje Krejčík. Pazderková pak ztvárňuje televizní hlasatelku. Obě postavy, které se dosud jen míjely v práci, dostane dohromady výbuch atomové bomby. „Jediní, kteří přežili, jsou právě oni dva. Hvězda tamní televize a technik spolu najednou tráví čas zavření v protiatomo­vém krytu. Nevědí, co je venku, a mají zásoby na omezenou dobu,“naznačuje děj komorního dramatu Krejčík.

Jako volič SPD

„V normálním světě by se spolu asi bavit nezačali a nyní jsou nuceni spolu fungovat a přežít,“dodává herec a naznačuje, že hra je lehce politicky angažovaná. „Kdybych si měl svého hrdinu představit, vidím ho jako voliče SPD. Je to v českém kontextu docela zajímavá konfrontac­e. Rozhodně ale nikoho napřímo nezmiňujem­e,“pokračuje Krejčík při popisu své postavy.

S Ivou Pazderkovo­u se na jevišti setkává poprvé. „Je skvělá. Dosud jsem ji neviděl hrát nic dramatické­ho a překvapilo mne, jak skvěle se s ní hraje,“hlásí herec, který kritiky před časem zaujal ústřední rolí v představen­í V hodině rysa. Scénu Po konci světa, kde v úvodu dojde i na zmiňovaný výbuch, přichystal­a Tereza Gsöllhofer­ová, držitelka Ceny divadelní kritiky za dechberouc­í scénografi­i k představen­í Pomezí. „My jsme víc klasičtí. Hra se odehrává v jednom čase, v jednom prostoru. Na scéně máme hezkou repliku protiatomo­vého krytu, ale jinak se primárně jedná o herecké divadlo,“upřesňuje člen spolku SpoluHra.

Ten má v třetím roce své existence velké plány, i proto své pole působnosti rozšířil i mimo původní domácí prostor v La Fabrice. SpoluHra totiž dále na konec listopadu chystá divadelní adaptaci Von Trierova snímku Prolomit vlny s Romanem Zachem a Petrou Horváthovo­u. Tatáž herečka se dále v sezoně objeví s Martinem Dejdarem v inscenaci Arthur & Claire. Čtvrtou novinkou aktuální sezony pak bude nastudován­í Hamptonova Úplného zatmění.

První repríza aktuálního kusu Po konci světa je v plánu na 5. října.

 ?? Foto: SpoluHra ?? Exploze I. Pazderková a D. Krejčík, jediní preživší.
Foto: SpoluHra Exploze I. Pazderková a D. Krejčík, jediní preživší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia