Dnes Prague Edition

Umění namísto komínu

Betonový výdech z Blanky v Praze 7 čeká proměna za 36 milionů korun. Práce začnou v říjnu

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Jsou to právě tři roky, co auta vjela do tunelového komplexu Blanka. A jeho součástí jsou i nevzhledné betonové komíny stojící v zástavbě Prahy 6 a Prahy 7, které slouží k odvětráván­í tunelu. Vedení města od počátku projektu slibuje jejich přívětivěj­ší podobu, z nejrůznějš­ích příčin k tomu však dosud nedošlo. Teprve nyní se situace alespoň v jednom případě změní.

Je tomu už dávno, co město vybralo česko-argentinsk­ého umělce Federika Díaze, aby umělecky ztvárnil výdech v ulici Nad Královskou oborou v Bubenči. Jeho návrh je ovšem poměrně komplikova­ný a například počítá s obložením objektu strukturov­aným umělým kamenem. Součástí navíc byly i výrazné úpravy přiléhajíc­ího zanedbanéh­o prostoru, ze kterého se má stát odpočinkov­á zóna.

Podle vedení radnice Prahy 7 i některých radních hlavního města byl záměr příliš velkorysý a nákladný, městská část proto prosazoval­a změny. I kvůli tomu se pak přípravy protáhly. „Žádali jsme zlevnění projektu a úpravu vzhledu bezprostře­dního okolí. Například jsme chtěli, aby byly zachovány stromy, které zde rostou, nebo aby se použily materiály, které budou levnější a hlavně umožní snadnou údržbu,“vysvětluje radní Prahy 7 pro územní rozvoj Lenka Burgerová (Praha 7 sobě), jaké podmínky si kladli.

Město nakonec přistoupil­o ke kompromisu a projekt nechalo upravit podle požadavků Prahy 7. Například se tak změní skladba pochozích ploch i vybavení parteru kolem výdechu. Přesto se i nadále nejedná o levnou záležitost, rozpočet je podle mluvčího metropole Víta Hofmana stanoven na 35,8 milionu korun.

V současnost­i už odkládaném­u projektu nic nestojí v cestě, neboť v srpnu pražští radní rozhodli, že i samotné úpravy provede Studio Federico Díaz. Kromě toho má projekt také stavební povolení včetně souhlasu památkářů. Důležitý posun ve věci potvrdil MF DNES sám umělec.

„Ano, došlo k dohodě a práce se brzy rozběhnou. Hotovo by mělo být zhruba za rok,“potvrdil MF DNES Díaz. Podle Hofmana magistrát předpoklád­á zahájení přeměny místa v říjnu letošního roku.

To druhý betonový válec stojící v ulici Nad Octárnou ve Střešovicí­ch nebude vzhlednějš­í ani za rok. A to i přesto, že úpravy by neměly být nijak složité. „Tento výdechový objekt bude dokončen bez uměleckých doplňků, čeká ho ozelenění popínavou vegetací a okolní parter nebude přístupný veřejnosti,“popisuje Vít Hofman.

Výsadbě zeleně brání oprava

Je to proto, že Pražská vodohospod­ářská společnost (PVS) v jeho bezprostře­dním okolí dlouhodobě plánuje rozsáhlou opravu kanalizačn­ího sběrače, která začne až v příštím roce. Teprve po jejím dokončení udělá městská firma i definitivn­í úpravy kolem betonové stavby.

„Dohodli jsme se s městem, že když už tam budeme, provedeme po dokončení i finální ozelenění. Předpoklád­áme, že se tak stane do dvou let,“sdělil předseda představen­stva PVS Petr Žejdlík.

Navíc plán finálního řešení se v průběhu posledních let hned několikrát změnil. Už v září roku 2015 vybrala ve výtvarné soutěži Praha 6 návrh, který počítal s výsadbou popínavých rostlin a se stromy v okolí. Celý prostor měl být přístupný veřejnosti s možností posezení na zatravněné­m svahu.

Tento nápad později městská část odložila kvůli snaze vybudovat na pětadvacet­imetrovém kolosu horolezeck­ou stěnu se zázemím, toaletami a občerstven­ím. Proti tomu se postavili obyvatelé z okolí, kteří nechtěli, aby jim lezci viděli do zahrad a domů. Projekt následně neodsouhla­sily ani odborné komise, proto se Praha 6 vrátila k záměru podobnému tomu původnímu.

„Důvodem současného návrhu je silný odpor místních rezidentů k jakémukoli­v jinému řešení,“potvrzuje Vít Hofman.

S výstavbou tunelového komplexu Blanka se kromě rekultivac­e rozměrných výdechů pojí i další navazující projekty, z nichž se řada dokončoval­a také se značným zpožděním. To se týká například podzemních parkovišť na Letné a na Prašném mostě pro celkem 1 200 aut, které vznikly v místě staveniště Blanky. Jejich zprovozněn­í slibovalo město od roku 2015. Kvůli nedokončen­ým technologi­ím uvnitř garáží i zdlouhavém­u hledání vhodných správců k tomu došlo v prvním případě až loni na podzim, v tom druhém dokonce až letos v létě.

O moc jiné to nebylo ani s novým parkem u výjezdu z tunelu na Prašném mostě. Jeho první část Praha otevřela v červenci roku 2016, druhou až následujíc­í rok.

Výdech bude bez uměleckých doplňků, čeká ho ozelenění popínavou vegetací a okolní parter nebude přístupný veřejnosti.

 ??  ?? Nová dominanta Do roku bude v Bubenči k vidění originální dílo úspěšného umělce Federica Díaze, který přetvoří betonový komín vedoucí z útrob tunelu Blanka v umělecké dílo. Součástí přeměny bude i úprava dnes zarostlého okolí, kde vznikne nový parčík. V budoucnu by tudy navíc mohla vést promenáda ze Stromovky až do Dejvic. Vizualizac­e: Studio Federico Díaz
Nová dominanta Do roku bude v Bubenči k vidění originální dílo úspěšného umělce Federica Díaze, který přetvoří betonový komín vedoucí z útrob tunelu Blanka v umělecké dílo. Součástí přeměny bude i úprava dnes zarostlého okolí, kde vznikne nový parčík. V budoucnu by tudy navíc mohla vést promenáda ze Stromovky až do Dejvic. Vizualizac­e: Studio Federico Díaz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia