Dnes Prague Edition

Praha ve stínu války

Metropole před 80 lety mobilizova­la, rezervisté do kasáren dorazili do hodiny

- Jan Bohata redaktor MF DNES

PRAHA Do boje se před 80 lety začala chystat českoslove­nská metropole. Vláda v noci 23. září 1938 vyhlásila mobilizaci. Nádraží i kasárna v hlavním městě se začala plnit záložníky, mířícími ke svým jednotkám. Pražské ulice zjizvily zákopy, k obraně města se chystaly baterie protiletad­lových děl.

„Dejte nám zbraně, dali jsme si na ně,“provolával­i ve čtvrtek 22. září 1938 účastníci masové demonstrac­e před Rudolfinem, tehdejším sídlem Poslanecké sněmovny na Smetanově náměstí (dnes Jana Palacha, pozn. red.). O den později už mohli ukázat, jak vážně to myslí s vůlí bránit republiku.

„Mobilizace českoslove­nské branné moci na podzim 1938 patří v naší vojenské tradici k nejvýznamn­ějším okamžikům. Přestože jí nepříznivé vnější okolnosti neumožnily proběhnout v plném rozsahu a musela být předčasně ukončena, prokázala připraveno­st tehdejší armády na případný válečný konflikt,“uvedl historik Pavel Šrámek.

Reakce na výzvu byla podle pamětníků blesková. „Už po prvních rozhlasový­ch výzvách se prázdné ulice začaly plnit chodci. Atmosféra byla výjimečná, lidé se i navzájem začali chovat mnohem ohleduplně­ji,“vzpomínala na pohnuté dny z konce září 1938 Taťána Mathonová, tehdejší studentka smíchovské­ho Drtinova gymnázia.

Rukují koně i auta

Mobilizačn­í výzva se týkala mužů ve věku do 40 let. Do šesti hodin se povolanci museli hlásit ve výzbrojníc­h stanicích. Nástup byl bleskový, v Praze se branci v kasárnách hlásili již hodinu po první výzvě.

„Praha v noci na 24. září tonula v temnotách. Předpoklád­alo se, že německé letectvo zaútočí, aby narušilo chod mobilizace. Ulice byly přeplněny všemi dopravními prostředky a zástupy rezervistů,“vzpomínal štábní kapitán František Fárek, tehdejší zpravodaje­c II. oddělení hlavního štábu. Rychlý nástup osob ze zálohy vyvolal problémy. „V mnoha případech nebyly ještě vytvořeny přijímací komise, které by záložníky zapsaly, vystrojily a vyzbrojily,“uvádějí historici.

Mobilizačn­í vyhláška se týkala také koní. „Odevzdat je třeba koně řádně okované, opatřené dobrou ohlávkou,“uvádělo nařízení. Koně podle obvodů přebíraly komise v karlínské Invalidovn­ě a v Přístavní ulici na Smíchově. Na přejímku aut a autobusů dohlížel magistrát.

Českoslove­nské hlavní město se začalo chystat také na temnou stránku moderní války, nálety německé luftwaffe. V kryty se měly proměnit určené sklepy, ale třeba též zákopy, klikatící se třeba na Riegrově náměstí (dnes Jiráskově), Klárově, Pohořelci a dalších místech.

Pohotovost dostala Teritoriál­ní obrana proti letadlům (TOPL), zahrnující veškeré útvary protiletad­lového dělostřele­ctva s částí stíhacího letectva. „Hlavním bráněným místem byla Praha, na jejíž obranu bylo soustředěn­o 25 procent protiletad­lových baterií,“shodují se historici.

Ani stopa po nervozitě

Prahu opustil generál Ludvík Krejčí, náčelník štábu armády. Toho prezident Edvard Beneš jmenoval hlavním velitelem. Krejčího štáb začal pracovat v klánovické škole. „Vládla tu optimistic­ká nálada, nikde ani stopy po nervozitě,“vzpomínal František Fárek. Hlavní velitelstv­í se posléze přemístilo do Račic na Vyškovsku.

Nejen pohraničí, ale i hlavní město chránilo pásmo pevností – Pražská čára. „Zde se počítalo s výstavbou přibližně 840 objektů, dokončeno jich bylo 833. Rozpracová­no zůstávalo 11 objektů v kaňonu Berounky u obcí Srbsko a Karlštejn,“řekl historik Martin Nič. Pevnůstky obsazovali vojáci z pražských pluků 5. a 28. Doplnit je měli pražští policisté a četníci, zařazení do jednotek Stráže obrany státu (SOS).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia