Dnes Prague Edition

Krupp nabádá k čisté hře, ale ne na úkor tvrdosti

Hokejová Sparta včera dokázala zvítězit v Plzni

- Petr Procházka s přispěním Tomáše Zatloukala

PRAHA Kabinou Sparty létají vzduchem přezdívky. „P. K.,“volá německý kouč Uwe Krupp na obránce Petra Kalinu. „Bobby,“oslovuje útočníka Roberta Říčku.

S češtinou si totiž Krupp zatím moc netyká, výslovnost jmen dělá bývalému hokejistov­i trable. Když však přepne do angličtiny, dokáže jasně sdílet své názory na hru tradičního pražského klubu.

Co se na Spartě tento týden nejvíce řeší? Jedním z palčivých témat je disciplína. Vždyť si Kruppova skvadra vykoledova­la za úvodní tři kola už 48 trestných minut.

I Krupp přiznal, že příliš mnoho vyloučení nejspíše stálo Pražany bodový zisk z Vítkovic, kde prohráli 2:3. „Kvůli faulům jsme tak trochu přišli o šanci na body,“ví uznávaný trenér. „Obzvláště venku si musíme disciplínu pohlídat.“

Včera už to bylo přece jen lepší, v Plzni Sparta šest svých oslabení přestála a sama v přesilovká­ch dvakrát udeřila. Slavila tak výhru 3:2 po prodloužen­í.

Krupp opakovaně zdůraznil, že by chtěl, aby se Sparta vyhýbala trestné lavici. Zároveň si však nepřeje, aby se z jejího hokeje vytratila tvrdost. „Nechci, abychom byli krasobrusl­aři. Chci, aby mé mužstvo bylo důrazné,“přeje se. „Pokud někdo dlouhodobě nedovede hrát tvrdě a zároveň čistě, není to hokejista pro nás. Není to tak, že bych říkal, že pokud někdo pravidelně fauluje, tak má velký problém. Ne, já říkám, že v takovém případě na Spartě nebude,“hrozí německý expert.

Roli hrají i nová pravidla. Hokejisté si musí zvyknout na nový metr rozhodčích při posuzování hitů.

„Musíme se přizpůsobi­t tak jako všechny týmy. V pořádku je, když hráče nedělí větší vzdálenost než délka jedné hole. A co když je to hůl a půl? Poté už hodně záleží na interpreta­ci rozhodčích,“myslí si Uwe Krupp.

Po včerejším vítězství v Plzni byl kouč spokojený a uměl uznat i kvalitu soupeře, který byl v utkání hokejovějš­í. „Byl to hodně těžký zápas. Věděli jsme, že Plzeň má velikou rychlost, skvělý tlak na obranu a forčekink,“sděloval Krupp. „Chtěli jsme hodně blokovat střely, aby měl brankář Machovský čistý výhled. Domácí byli dominantní­m týmem, ale dominance zápas někdy nevyhrává. Naši hráči hodně bojovali, nakonec se k nám přiklonilo štěstí v prodloužen­í. Byl to skvělý zápas,“pochvalova­l si kouč.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia