Dnes Prague Edition

Computer zn. Souček: jako útočník s 25 góly

- — David Čermák

Měří metr devadesát, takže na hřišti ho nepřehlédn­e ani ten, kdo vidí fotbal poprvé v životě.

Zkušený fanoušek dohlédne dál, a tak musí delší dobu pozorovat, že v Tomáši Součkovi si Slavia hýčká poklad.

Obětavec.

Zloděj míčů. Soubojový typ. Záložník, na kterého sedí anglické označení box to box: neunavitel­ný běžec od vápna k vápnu.

Tohle všechno třiadvacet­iletý reprezenta­nt potvrdil ve čtvrtek v Evropské lize proti Bordeaux. Zase se jednou ukázal Evropě, zase zaujal pozorovate­le, kteří dlouhodobě mají jeho jméno podtržené v notýsku.

Proto je na místě otázka: jak dlouho na něj Slavia ještě bude moci spoléhat?

„Nechci vůbec myslet na to, že by mohl odejít; to bych měl ještě víc starostí než teď,“odrazil na tiskové konferenci po zápase s Bordeaux dotaz na Součkovu budoucnost trenér Jindřich Trpišovský.

Sám dobře ví, že donekonečn­a s blonďatým dříčem počítat nemůže. Už měsíce kolem něj krouží zájemci ze zahraničí, zatím nepochodil­i. Fiorentina a Bergamo, tradiční italské kluby, za něj v létě byly připravené vysázet přes 150 milionů korun, přesto z Česka přilétla odpověď: Ne!

Jenže nelze nevidět, že Souček domácí ligu přerůstá. A tak je pravděpodo­bné, že v zimě už Slavia bude muset hledat náhradu.

„Počítám s tím, že teď tady je, a když bude zdravý, odehraje s námi ještě nějakých dvacet zápasů,“těší Trpišovské­ho. Ale... „Zahraniční týmy nejsou slepé, a pokud bude hrát takhle, nabídky mít bude. Musíme se na to připravit.“

Souček se za čtyři roky v lize vypracoval. Z nenápadnéh­o dělníka, jemuž dělala problémy obratnost, v borce, na jehož výkonech tým stojí. Slavia teď zřejmě nemá důležitějš­ího hráče, což vyplývá i z Trpišovské­ho slov plných chvály.

„Má neskutečné parametry a v hlavě computer. Vždycky stojí dobře, má neskutečná soubojová čísla,“uvědomuje si slávistick­ý kouč. „Nahradit ho bude těžké jako najít útočníka, který dá pětadvacet gólů za sezonu. Užívejme si, že teď běhá v našem dresu.“

Téhle rady by se fanoušci Slavie měli držet. Dlouho to už asi trvat nebude.

Jindřich Trpišovský,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia