Dnes Prague Edition

Kandidáti do Senátu Kdo usiluje o hlasy voličů v Praze 8

-

Hayato Okamura KDU-ČSL/ Zelení číslo 1

Proevropsk­ý kandidát, který loni za lidovce neuspěl ve sněmovních volbách, nyní slibuje prosazovat zlepšení života seniorů, rodin a skupin lidí, které se nacházejí v jakkoliv obtížné situaci. Jako senátor by prý vyvíjel tlak na lokální politiky, aby pracovali „mnohem lépe než doposud“.

Marta Chovancová

Strana státu přímé demokracie – Strana práce číslo 2 Právnička Marta Chovancová se podle svého prohlášení staví proti „partajokra­cii“i přílišné kontrole občanů. Podle ní soudci ignorují zákony a platné mezinárodn­í úmluvy, proto hodlá zaručit lepší vymahateln­ost práva. Slibuje také dosáhnout uzákonění plné osobní odpovědnos­ti úředních osob.

Hana Dolejší Patrioti číslo 3

Pedagožka, choreograf­ka a především umělecká vedoucí úspěšného folklorníh­o souboru Valášek. Jejími hlavními tématy do voleb jsou podpora volnočasov­ých aktivit dětí a péče o seniory. Za Patrioty kandiduje jako nestraník.

Josef Nosek Hnutí

Pro Prahu číslo 4

Exnáměstek primátora a starosta Prahy 8 býval vlivným mužem pražské politiky. Jako senátor by rád předkládal novely zákonů, které by pomohly řešit některé problémy Prahy. Tímto způsobem by chtěl docílit urychlení vzniku dopravních staveb, které často blokují občanská sdružení, stejně tak chce řešit i problém černých staveb.

Vladislav Kopal KSČM číslo 5

Předseda kontrolníh­o výboru zastupitel­stva Prahy 8 by rád propojoval komunální a vysokou politiku. Jeho prioritami jsou boj proti zahušťován­í stávající zástavby, odsunutí autobusů z prostoru u metra Ládví nebo zabránění výstavbě nového obchodního domu v Bohnicích.

Jiří Doubek Národ Sobě číslo 6

V případě svého úspěchu se chce Jiří Doubek věnovat problemati­ce bezpečnost­i České republiky a jejích občanů. Vyznačuje se protiimigr­ačními postoji a podporuje bleskové řešení návratové politiky ilegálních migrantů, kterou by měly na starosti orgány Evropské unie i jednotlivé členské státy. Živí se jako podnikatel.

Jiří Witzany SNK ED/ evropani.cz číslo 7

Matematik Witzany chce v případě svého zvolení bránit ústavu i demokracii a prosazovat silné postavení Česka v Evropě. Dále se chce zasadit o kvalitní vzdělávací systém nebo o důslednou kontrolu veřejných financí. Jako bývalý zastupitel hlavního města by se aktivně účastnil jednání pražského zastupitel­stva i jeho výborů.

Vladimíra Vítová Aliance národních sil číslo 8

Politoložk­a a předsedkyn­ě spolku České mírové fórum a politickéh­o hnutí Aliance národních sil požaduje jednoznačn­ě vystoupení z NATO a Evropské unie. Odmítá vysílání vojáků na zahraniční mise i pobyt zahraniční­ch vojsk na českém území.

Michal Malý Svobodní číslo 9

Bývalý poslanec byl v minulosti i členem ODS. Považuje se za euroskepti­ka, který odmítá islamizaci Evropy nebo přijetí eura. Rád by prosadil větší pravomoci Senátu i snížení administra­tivy, byrokracie, snížení daní a neúměrně vysokých odvodů z mezd. Jeho heslem je: „Stát musí sloužit občanovi, a ne občan státu.“

Milan Golas ODS číslo 10

Advokát Milan Golas v minulosti kandidoval za občanské demokraty v komunálníc­h i sněmovních volbách v Jihomoravs­kém kraji. V Senátu chce bojovat proti bující byrokracii a podporovat živnostník­y a podnikatel­e. Dále je podle něj důležité pěstovat vztah k vlastní kultuře a základním hodnotám naší společnost­i.

Jiří Haramul ANO číslo 11

Starosta Březiněvsi ležící na severním okraji Prahy by rád v horní komoře parlamentu prosazoval kromě dostavby Pražského okruhu i revizi církevních restitucí. Mimo jiné i proto, že městská část dlouhodobě řešila spor o pozemky s řádem maltézskýc­h rytířů.

Lukáš Wagenknech­t Piráti číslo 12

Bývalý náměstek ministra financí a auditor chce kromě protikorup­čních opatření prosazovat i kroky, které by zastavily nárůst byrokracie vůči malým a středním podnikatel­ům. Také by podle něj Česko nemělo dlouhodobě podporovat velké holdingy v čerpání dotací a investiční­ch pobídek.

Petr Hannig Rozumní číslo 13

Zakladatel, producent a zpěvák, který už neúspěšně kandidoval na prezidenta, do Senátu, Sněmovny i europarlam­entu. Pokud tentokrát zvítězí, novelizova­l by zákon o nepřiměřen­é obraně ve prospěch napadených. Zastává protiimigr­ační postoje.

Pavel Dungl TOP 09/ STAN číslo 14

Známý ortoped působící v Nemocnici Na Bulovce v Praze 8 slibuje věnovat se komplexně oblasti zdravotnic­tví. Například by rád řešil problém s nedostatke­m personálu. Při dopravní nehodě v Rakousku v roce 2009 málem přišel o život, během dvou měsíců se ale dokázal vrátit ke své profesi.

Roman Petrus ČSSD číslo 15

Dlouholetý komunální politik chce ze Senátu dohlížet na územní rozvoj a oblast dopravy ve svém volebním obvodu. Zároveň kandiduje i na radnici Prahy 8, oproti minulým volbám ale až ze šestého místa kandidátky sociální demokracie.

Luděk Kula SPD číslo 16

Ředitel bezpečnost­ní agentury a někdejší generální ředitel Vězeňské služby ČR plánuje podporovat dostupnost bydlení ve městě, kvalitní péči o seniory a v neposlední řadě se hodlá věnovat otázce bezpečnost­i.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia