Dnes Prague Edition

Mamba: útěk skončil, chytili ji

Smrtelně jedovatý západoafri­cký had byl nalezen 200 metrů od domu, odkud v úterý utekl. Je vystresova­ný a stará se o něj herpetolog

-

Mamba zelená, která v úterý večer unikla z domu v pražských Hlubočepíc­h, byla odchycena. Ze stromu nedaleko od domu ji včera sundal pracovník pražské zoologické zahrady. Na Twitteru to uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek. Informaci potvrdila na Twitteru i pražská policie.

„Mamba nalezena! A chycena! Ze stromu ji sundal náš dlouholetý zaměstnane­c pan Masopust,“napsal Bobek. Cestu z domu ven hadovi podle něj umožnilo teplé počasí.

„Máme dobrou zprávu pro všechny, kteří trpí ofidiofobi­í. Mamba byla právě odchycena,“uvedla policie. Ofidiofobi­e je abnormální strach z hadů.

Zeleného hada objevila včera odpoledne žena v Hlubočepíc­h na stromě v zahrádkářs­ké osadě, která se nachází zhruba 200 metrů od domu v ulici V Bokách I, z něhož v úterý večer mamba unikla.

„Musela se prodrat celou roklí a ještě do schodů nahoru. Teď se usídlila u nás v ořechu,“řekla žena. Had byl podle ní živý, ale „měl dost“. „Jeho pohyby nejsou nijak mrštné,“uvedla.

Když si uvědomila, že se může jednat o uniklého hada, schovala se se svým psem v domku a zavolala policii. „Teď se čeká, až přijede někdo z odchytové služby,“podotkla. „Šok mám ještě teď,“dodala.

Hada se dosud snažili polapit specialist­é na odchyt hadů. V domě nalíčili na mambu tepelné nástrahy, kontrolova­t je znovu plánovali o víkendu. Někteří odborníci se domnívali, že had je už mrtvý. Předpoklád­ali také, že kvůli chladnému počasí neopustí dům.

Žena zůstává v umělém spánku

Odchycenou mambu odvezl herpetolog Tomáš Bublík. Had podle něj není v moc dobrém stavu, je hubený a vystresova­ný, řekl policejní mluvčí Jan Daněk. Bublík má podle Daňka pro chov podobných hadů povolení. „Teď bude mít toho hada u sebe a pokusí se ho dát dohromady,“doplnil mluvčí.

Mamba před svým únikem uštkla třicetilet­ou ženu, zřejmě svou majitelku, která je nyní ve Všeobecné fakultní nemocnici u Karlova náměstí ve vážném stavu. Žena dostala antisérum, zůstává v umělém spánku.

Podle mluvčího Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Filipa Brože antisérum zabralo, pacientka má však jiné významné zdravotní komplikace.

Okolnosti úniku smrtelně jedovatého hada policisté vyšetřují, ženu vzhledem k jejímu zdravotním­u stavu zatím nevyslechl­i. Podle Státní veterinárn­í správy případný chov mamby nebyl schválený.

Mamba zelená je rychlý stromový had a její jed je vysoce toxický. Není-li okamžitě zahájena léčba, může pacient umřít na udušení způsobené ochrnutím dýchacího svalstva. (rsr, ČTK)

 ??  ??
 ?? Foto: Jana Frausová ?? Na stromě Mambu zelenou objevila včera odpoledne na ořešáku žena žijící nedaleko místa, odkud had v úterý unikl.
Foto: Jana Frausová Na stromě Mambu zelenou objevila včera odpoledne na ořešáku žena žijící nedaleko místa, odkud had v úterý unikl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia