Dnes Prague Edition

Nedávno ho propustili. Teď se pokouší o návrat do politiky

- — František Jirků

LIPNICE NAD SÁZAVOU Ještě na začátku minulého týdne žil Ladislav Horký, někdejší starosta Lipnice nad Sázavou, v nejistotě. I když měl podanou kandidátku do tamního zastupitel­stva, nevěděl, zda bude v době konání voleb vůbec na svobodě. Ve vězení si totiž odpykával čtyřletý trest za úvěrový podvod, dotační podvod a zpronevěru. Dopustil se jich v době, kdy Lipnici vedl jako starosta.

Soud však koncem září vyhověl Horkého žádosti a podmíněně ho propustil na svobodu. Ten se tak může ucházet o návrat do lipnického zastupitel­stva. „Hlava mi to nebere. Nechápu, jak může znovu kandidovat,“nechala se včera slyšet jedna z místních obyvatelek, která vycházela z volební místnosti.

„Nevidím na tom nic kuriózního. Situace kolem pana Horkého mi přijde naprosto normální. Lidi, kteří ho tady znají, s ním nemají nejmenší problém. Myslím si, že byl odsouzen dost tvrdě. Osobně jsem ho volil,“pronesl naopak jiný z místních voličů.

Svá jména však ani jeden z oslovených nechtěl sdělit. Situace kolem někdejšího starosty totiž obec, v níž žije okolo 700 obyvatel, dlouhodobě rozděluje. Zastánci tvrdí, že za jeho úřadování Lipnice vzkvétala, pořád se v ní něco dělo a budovalo. Horký kdysi dokázal díky svým stykům pro obec sehnat osmdesát milionů korun. Zařídil renovaci náměstí, plynofikac­i, sportovní a sociální zázemí u fotbalovéh­o hřiště. Nechal postavit domov pro seniory. Teď se naopak prý z Lipnice stalo mrtvé místo.

Podle Horkého odpůrců je to proto, že ves stále doplácí na činnost bývalého starosty. Na dodatečnýc­h daňových odvodech a penále musela obec zaplatit 14 milionů korun. Jelikož tolik peněz neměla, zadlužila se.

„Museli jsme si vzít úvěr, ročně je to zhruba milion a půl na splátkách,“upřesňuje současný místostaro­sta Marek Hanzlík.

Sám Horký po svém propuštění s médii komunikova­t nechce. Když včera kolem třetí odpoledne přišel volit, žádost o rozhovor odmítl s tím, že se vyjádří až po volbách. „Kandiduji proto, že chci očistit svoje jméno,“pronesl jen.

Na návratu do komunální politiky pracoval i v době, kdy byl ve vězení. Díky pomoci svých příznivců vydával občasník Listy Jindřicha z Lipé, které obyvatelům chodily do schránek. Po prominutí zbytku trestu dokonce zahájil i předvolebn­í kampaň. Velmi krátkou, měl na ni zhruba deset dní. Během nich obcházeli jeho přívrženci Lipnici a přemlouval­i lidi, aby dali Horkému hlas. „Ještě dnes dopoledne se za mnou stavovali a snažili se mě přemluvit,“uvedl včera jeden z místních voličů.

Cestu zpátky do politiky bývalému starostovi komplikuje fakt, že je na kandidátce sám. To v obci, kde je devítičlen­né zastupitel­stvo, znamená, že místo maximálně devíti hlasů, dostane pouze jeden. Přesto si řada místních myslí, že má šanci v zastupitel­stvu nakonec usednout. Vykonávat funkci starosty či primátora mu ale zakázal soud.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia