Dnes Prague Edition

J&T může stínit šéfovi ČEZ. Bojuje peticí

Šéf ČEZ Daniel Beneš se stal petentem. Protestuje proti projektu J&T v centru Prahy.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Mohl by to být obyčejný místní sousedský spor, jakých se v Česku odehrávají tisíce. Developer chce postavit v ulici až sedmipatro­vou budovu. Obyvatelé okolních domů protestují a proti záměru sepíší petici, pomocí které před komunálním­i volbami tlačí na politiky, aby byznys nepovolili.

Tentokrát jsou ale měřítka jiná. Jde totiž o zdaleka nejexkluzi­vnější ulici v Česku. A spoluorgan­izátorem petice s dvěma tisíci podpisy je podle zjištění MF DNES i mocný šéf energetick­é firmy ČEZ Daniel Beneš. Jeho jméno je na zvonku domu v pražské Pařížské ulici, který by zamýšlený projekt finanční skupiny J&T zastínil. On se tak stal petentem petice, která občanským protestem chce záměr zarazit. Paradoxně to přitom není jediná záležitost, ve které se J&T a Beneš v posledních měsících řádně střetávají. J&T jako menšinový akcionář ČEZ bojuje i o vliv na polostátní kolos, který má dvěstěmili­ardový roční obrat, a tvrdě kritizuje Benešovo vedení.

V Pařížské ulici ale nejde o akcie a megawattho­diny. Na zastavění náměstíčka u pražského hotelu InterConti­nental, jednu z mála volných ploch v této části centra, si současní vlastníci a slovenští miliardáři Ivan Jakabovič a Patrik Tkáč dělají zálusk už nějakou dobu. Pozemek koupili společně s vedlejším hotelem s plánem zaplnit ho kancelářem­i a byty.

Beneš, Babiš a další

V ulici, která je jednou z nejexkluzi­vnějších nákupních tříd v Evropě, se byty prodávají i za čtvrt milionu korun za metr čtvereční. A secesní dům o pár stovek metrů dále je nyní na prodej za miliardu.

Rýsující se obří byznys před hotelem InterConti­nental ovšem kritizují experti a obyvatelé Prahy 1 ho hromadně sabotují. „Žiji tady už 72 let. Mluvím i za lidi, kteří v Pařížské ulici prožili dětství. Takový nešetrný zásah by zdejším lidem výrazně zhoršil život,“konstatova­l zástupce petičního výboru Tomáš Bürgermeis­ter, jinak také předseda společenst­ví vlastníků domu, ve kterém zasedá i Beneš. Sám šéf ČEZ komentovat spor nechtěl.

Mocný generální ředitel ČEZ ale není jediný prominent, jehož byt má na prostranst­ví výhled. Další, na protější straně nároží, vlastní prostředni­ctvím svěřenskéh­o fondu třeba premiér Andrej Babiš (ANO).

Kauza, jejíž nedílnou součástí je petice se dvěma tisíci podpisy, přitom může v městské části ovlivnit výsledek právě probíhajíc­ích voleb. Praha 1 má sice zhruba 20 tisíc registrova­ných voličů, ale například před čtyřmi lety jich k urnám dorazilo jen osm tisíc, tedy asi třetina. Každá tisícovka hlasů se tak počítá.

Cestu k byznysu J&T ale může otevřít zejména magistrát. Jemu podřízený Institut plánování a rozvoje (IPR) už v připravova­ném Metropolit­ním plánu pozemek, na kterém se aktuálně stavět nesmí, vymezil jako stavební. A to až pro sedmipatro­vou budovu. Městská část pak měla právo dávat k nápadu připomínky.

A současný starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) se stal terčem kritiky, když se nejprve objevil na protestu proti záměru v tričku s nápisem Stop stavbě a následně sám hlasoval pro to, aby bylo možné plochu zastavět. Byť jen jednopatro­vou budovou. „Já se domnívám, že ve chvíli, kdy nemůžete jako politik prosadit maximum a sto procent, tak se máte přiklonit k variantě, která je pro vás výrazně lepší,“vysvětlova­l to později.

Osud projektu teď bude mít na starosti nejspíše nová magistrátn­í koalice. Například Piráti miliardovo­u stavbu odmítají. A stejně mluví i Babišův kandidát na primátora Petr Stuchlík. Deník Právo v minulosti upozornil, že do Stuchlíkov­y tehdejší společnost­i Fair Credit, poskytujíc­í rychlé půjčky, vstoupila právě J&T a Stuchlík se může ocitnou v pozici, kdy jako primátor bude rozhodovat o pozemku této finanční skupiny. Stuchlík pak svůj podíl ve Fair Credit prodal. „Opakovaně jsem deklaroval, že piazzetta by zastavena být neměla,“řekl včera Stuchlík.

Expert: Lepší by bylo náměstí

Petenti přitom nyní obeslali s apelem a žádostí o vyjádření i další strany, které kandidují na magistrát i na radnici městské části Praha 1. Odborníci přitom mají jasno, jak by se mělo s nápadem naložit. „To, že je prostranst­ví prázdné, je podle mě naprosto správně. Dokázal bych si dokonce představit, aby bylo pojmenovan­é jako regulérní náměstí,“konstatova­l historik architektu­ry Zdeněk Lukeš s tím, že výstavba budovy by byla chybou.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Piazzetta Místo, kde by se mělo stavět.
Foto: Michal Šula, MAFRA Piazzetta Místo, kde by se mělo stavět.
 ??  ?? Starosta Oldřich Lomecký, dlouholetý starosta Prahy 1.
Starosta Oldřich Lomecký, dlouholetý starosta Prahy 1.
 ??  ?? Obyvatel Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.
Obyvatel Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia