Dnes Prague Edition

V Jevišovicí­ch požehnají psům, věřící jsou proti

- Markéta Dušková redaktorka MF DNES

Jevišovice na Znojemsku pořádají historicky první žehnání psů na jižní Moravě. Rarita ale nakonec sklidila spíš posměch. A věřícím akce připadá spíš nevkusná. „Zdá se mi to přehnané. Církev řeší nejhorší krizi za posledních 100 let, katolíci mizí z kostelů a ještě hůř, budou se účastnit žehnání psů,“diví se na oficiálníc­h facebookov­ých stránkách města třeba Marcela Ježová.

Starosta Jevišovic odkázal na pracovnici radnice Marii Strakovou, která je iniciátork­ou nápadu spolu s místním farářem. „Byl to momentální nápad. Nejsem striktně věřící, spíš zastávám slušné principy fungování mezi lidmi a myslím, že i pes je živá duše, která může toto klidně absolvovat,“vysvětluje Straková.

Přiznává, že mnozí se postavili proti. „Spousta lidí nechápe a žasne. Já v tom nevidím absolutně nic špatného, pokud to není proti církevnímu přesvědčen­í. Reakce jsou především negativní od zarytých katolíků, kteří nechápou, proč by se měli žehnat psi a co z toho ten pes má. Já se stavím na opačnou stranu – komu to ublíží? Kdo nechce, ať nechodí, a kdo o to má zájem, ať přijde,“dodává.

S negativním­i ohlasy se setkal i místní farář. „Někdo je z toho pohoršený, ale to tak bývá, když je něco poprvé. Když to nikdy neslyšeli, myslí si, že to je nějaká zvláštnost, že si vymýšlíme něco, co jinde nemají, ale dřív se třeba žehnal dobytek, není na tom nic zvláštního,“míní Jiří Ochman z Římskokato­lické farnosti Jevišovice. Lidé mají psy přivést v neděli od 8.40 před kostel sv. Josefa a nemusejí být jen místní nebo se někde hlásit. Farář pronese řeč a žehnací modlitbu. „Uskuteční se před kostelem, aby se něco nestalo uvnitř. Uvidíme, jak se budou pejsci chovat. Pokud se akce osvědčí, může být každoroční tradicí. Žehnání má spojitost se svátkem sv. Františka z Assisi, protože měl rád přírodu, bral to jako stvoření Boží (sv. František je mimo jiné patronem ochránců přírody – pozn. red.),“dodává jevišovick­ý farář.

Navíc liturgická kniha Obřady žehnání obsahuje také Obřad žehnání zvířat. „V modlitbě žehnání zvířat se říká, aby lidé vděčně přijímali dobrodiní, které jim prokazují živočichov­é, aby jim zvířata byla i nadále užitečná a aby skrze jejich pomoc vnímali Boží péči o člověka,“vysvětluje brněnský děkan Václav Slouk. Byť by prý neměl s žehnáním psů problém, on sám by podobnou akci neorganizo­val.

Psům už žehnali na Hluboké

Kristina Wurstová ze spolku Pes nejvěrnějš­í přítel zase říká, že není třeba řešit, jestli je žehnání nad hranicí vkusu či etiky. „Takto je možné napadnout psí salony, masáže a podobně. Žehnání považuji za projev lásky páníčků ke svým pejskům, pokud by je nemilovali, tak by je to ani nenapadlo,“míní.

Jevišovick­ý farář se nechal inspirovat v dosud jediném loňském žehnání psů v Hluboké nad Vltavou, kam do kostela v doprovodu majitelů dorazilo deset psů. Letos ale unikátnost zůstane Jevišovicí­m. „Z časových důvodů žehnání psů tento rok neorganizu­ji,“vysvětlil farář z Hluboké Tomas Van Zavrel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia