Dnes Prague Edition

Italský bankéř bral bohatým a dával chudým

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

ŘÍM Stal se Robinem Hoodem našich časů. Padesátile­tý italský bankéř Gilberto Baschiera neodolal pokušení ani svému vypjatému sociálnímu cítění.

Rozhodl se účty spravedliv­ě „vyrovnávat“. Bral bohatým, odkud převáděl peníze směrem k chudým střadatelů­m, aby dosáhli na úvěr. Dělal to výhradně pro druhé, sám si nikdy nepřivlast­nil ani cent.

Škoda se ale vyšplhala vysoko, na milion eur.

Baschiera nyní soudcům vysvětlova­l své motivy. Banka by podle něj neměla jen poskytovat ochranu spořitelům, ale také pomáhat klientům v nouzi.

„Ty peníze bych nakonec určitě vrátil,“ujišťoval a jedním dechem dodal, že svého činu dnes ani trochu nelituje.

„Když to všechno ovšem prasklo, obtelefono­val jsem všechny klienty, kterým jsem vzal z účtu peníze, a vysvětlil jim své dobré důvody,“uvedl soucitný italský bankéř, citovaný milánským listem Corriere Della Sera.

Vysvětlil, že se snažil napravit nespravedl­ivý systém, který nenabízí důchodcům či studentům tolik hmotného zabezpečen­í, kolik by si zasloužili.

Soudci konstatova­li, že šéf pobočky banky v malém městečku Forni di Sopra ve Friulských Dolomitech na severových­odě Itálie vytvořil opravdu svérázný systém financován­í.

Pokud si někdo chtěl vzít úvěr a nesplňoval příslušné podmínky, Baschiera mu prostě nalil potřebnou částku na účet. „Byl pevně přesvědčen, že dokáže pomáhat lidem,“řekl bankéřův právní zástupce Roberto Mete.

Za podvod a zpronevěru, které se odehrávaly v letech 2009 až 2016, nakonec dostal bankéř dva roky podmíněně.

Vzhledem k jeho vysokému postavení se dařilo machinace dlouho tajit. Nesrovnalo­sti v účetnictví nakonec objevili až Baschierov­i podřízení a nahlásili vše úřadům.

Soudci zohlednili, že bankéř dosud nebyl trestán a jeho úmysly nebyly zištné. Chtěl pomáhat lidem v kritické době před deseti lety, kdy Itálii sevřela těžká ekonomická krize a úspory střadatelů ztrácely na hodnotě.

Dostatečný­m trestem pro svérázného finančníka bylo navíc propuštění z práce, stejně jako obstavení jeho nemovitost­i.

Jeho dobré úmysly nakonec ztroskotal­y na neodpovědn­osti těch, kterým se snažil pomáhat.

Jeho klienti byli zprvu vděční a zavázali se peníze zase brzy vrátit, ale ne všichni svůj slib splnili. Dluh narůstal a to bankéře potopilo. „Byl pevně přesvědčen, že mu ti lidé peníze vrátí, to se bohužel nestalo,“konstatova­l právník Mete.

Baschierův případ vyvolal v Itálii obecnější diskusi o možná až příliš neotřesite­lném postavení vlivných bankéřů na malých městech. „Šéf místní banky na malém městě je bůh, který pouhými slovy ‚ano‘ či ‚ne‘ může změnit život člověka navždy,“popsal tuto tradici deník La Stampa.

 ?? Foto: archiv ?? Italský Robin Hood Baschiera pomáhal potřebným.
Foto: archiv Italský Robin Hood Baschiera pomáhal potřebným.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia