Dnes Prague Edition

Dopadněte tygřici T1!

Tygrů lidožroutů v Indii přibývá. Stává se země obětí vlastního úspěchu při záchraně těchto šelem?

- Redaktor MF DNES

Ladislav Kryzánek

Nejslavněj­ší indický lovec tygrů Naváb Šafát Alí Chán už zahájil v džungli svou diskutabil­ní misi. Diskutabil­ní proto, že zabít tygra – v tomto případě tygřici – není v Indii jen tak.

Lépe řečeno, je to protizákon­né, neboť pruhované šelmy jsou v zemi přísně chráněné.

V tomto konkrétním případě má však Alí Chán na své straně zákon. Povolení k odstřelu přes masivní odpor ochránců zvířat vydal samotný Indický nejvyšší soud.

Tygřici, kterou indický tisk označuje jako T1, totiž zachutnalo lidské maso. V okolí Pandharkaw­ady ve státě Maháráštra za poslední dva roky roztrhala a částečně snědla nejméně třináct lidí. Její lidožravý apetit se prý s postupujíc­ím časem stupňuje – jen v srpnu si její útoky vyžádaly tři lidské životy.

Úřady tvrdí, že o vině pětileté tygřice není pochyb – to, že se jedná o stále stejného zabijáka podle nich dokazují testy DNA, záběry z fotopastí i stopy na místech hrůzných událostí.

Soudci tedy rozhodli: T1 si zaslouží smrt!

Záležitost dostal na starost výše zmíněný vyhlášený lovec Alí Chán, potomek místní aristokrat­ické rodiny. Ten už lidožravou tygřici stopuje ze hřbetu slona. Jeho úkol ovšem není jednoznačn­ý. V prvé řadě má šelmu jen uspat a zajistit její převoz, pokud by to však nebylo možné, může ji zastřelit.

„Jsem přesvědčen, že T1 bojuje o přežití. Na lidi útočí jen kvůli nedostatku jiné kořisti,“řekl Alí Chán v indickém tisku. „Zabíjení lidí je pro ni také daleko snazší než ulovení jelena nebo divočáka,“dodal.

Tygřice se v džungli pohybuje se dvěma několikamě­síčními mláďaty, které prý rovněž krmí lidským masem.

První její obětí byla starší žena, kterou našli na bavlníkové­m poli s hluboce rozdrápaný­mi zády a vyhřezlými vnitřnostm­i. Další byl starší farmář, z jehož těla zmizela celá levá končetina.

Pak následoval­i další a další lidé. Ukazuje se, že zkazky o lidožravýc­h tygrech v Indii zdaleka nepatří do časů Rudyarda Kiplinga, ale jsou znovu realitou, s níž se budou úřady muset vyrovnávat.

V kopcích kolem města Pandharkaw­ady vypukla nefalšovan­á panika. Muži z okolních vesnic drží v noci stráž se silnými baterkami a bambusovým­i holemi. Jsou prý čím dál naštvanějš­í, že úřady nedokážou zabíjení zastavit.

Zoologové uvádějí, že je krajně neobvyklé, aby jediný tygr napadl a zabil tolik lidí. V tisku se začíná spekulovat, zda se země, co se týče tygrů, náhodou nestala obětí vlastního úspěchu.

Území tygrů se zmenšuje

Zatímco celosvětov­ě počet těchto majestátný­ch kočkovitýc­h šelem rok od roku klesá, v Indii se důslednou ochranou podařilo tento neblahý trend zvrátit. Podle tamního ministerst­va životního prostředí přibylo za poslední čtyři roky třicet procent tygrů. Nyní jich tam žijí téměř tři tisíce – to představuj­e skoro tři čtvrtiny světové tygří populace.

Plíživě ovšem vznikl jiný problém. Rychlý rozvoj, který nyní zažívá řada indických regionů, a také znatelný růst počtu obyvatel a úbytek lesů vytlačuje divoce žijící zvířecí populaci z jejího přirozenéh­o prostředí. Celá řada rezervací na indickém území pak tento problém jen zmírňuje.

Tygři proto někdy nemají co lovit a hledají potravu poblíž vesnic. Dostávají se tak daleko častěji do kontaktu s lidmi.

Čím dál častěji bývají takové střety pro člověka fatální.

S tygřicí T1 si strážci místních lesů nedokázali poradit. Líčili pasti, hlídkovali na stromech v improvizov­aných posedech, ale zvíře stále unikalo. Někteří se ani netajili tím, že jim je proti srsti tygřici lovit.

„Nechci zabít to krásné zvíře,“tvrdila paní Abharna, úřednice z lesního úřadu v oblasti Pandharkaw­ady. „Je tu však spousta politickéh­o i veřejného tlaku,“dodala.

Strážci sledují tygřici T1 od jejího mládí. Nikdy nežila v tygří rezervaci, ale ve volné týkové džungli ve východní části Maharáštry. Proč začala útočit na lidi, to si nedokážou vysvětlit.

Několikrát se jim podařilo zachytit ji ve fotopastec­h. „Je nesmírně divoká a také velice chytrá,“říká paní Abharna. „Na krátkých záběrech, které jsme získali, se pokaždé jakoby podívala směrem do skryté kamery a okamžitě se rozběhla pryč nebo se schovala ve spleti keřů.“Podle ní bude krajně obtížné tygřici ulovit. Strach tak oblastí obchází dál.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? oblast výskytu tygřice
Šrí Lanka Tygrů přibývá Indii se v posledních letech podařilo zastavit drastický úbytek tygrů, šelmy se však nyní stále častěji dostávají do kontaktů s člověkem.
Foto: Shuttersto­ck oblast výskytu tygřice Šrí Lanka Tygrů přibývá Indii se v posledních letech podařilo zastavit drastický úbytek tygrů, šelmy se však nyní stále častěji dostávají do kontaktů s člověkem.
 ?? Foto: archiv ?? Vydal se na lov Nejslavněj­ší indický lovec tygrů a dalších divokých zvířat Naváb Šafát Alí Chán má zbavit vesničany strachu.
Foto: archiv Vydal se na lov Nejslavněj­ší indický lovec tygrů a dalších divokých zvířat Naváb Šafát Alí Chán má zbavit vesničany strachu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia