Dnes Prague Edition

Hubnutí: nejde o to, co jíme, ale kdy

-

Klíč ke snížení tělesné hmotnosti možná spočívá v tom, kdy jíme. Jedna britská studie založená na časově omezené konzumaci totiž ukazuje, že změníme-li hodinu, kdy snídáme a večeříme, můžeme odbourávat tělesný tuk. Přerušovan­ý půst, který navíc zlepšuje metabolism­us, pomáhá imunitnímu systému a zpomaluje procesy stárnutí.

Vědci ze Surreyské univerzity zkoumali, jak hodina jídla ovlivňuje výživu a tělesnou hmotnost. Zjistili, že když posuneme snídani o hodinu a půl a večeříme zase o hodinu a půl dříve, aniž bychom snižovali normální příjem potravy a aniž bychom drželi přísnou dietu, ztrácíme dvojnásobe­k tuku ve srovnání s těmi, kdo hodinu jídla nezměnili.

Pomáhá delší noční půst?

Studie však zatím zahrnovala jen málo osob a trvala pouze deset týdnů. Ze 13 zkoumaných osob jich sedm změnilo hodinu jídla, ostatní plnili funkci kontrolní skupiny. I když jde zatím jen o malý vzorek osob, závěry potvrzují, že konzumace jídla v omezeném časovém rozpětí – s delším nočním půstem – může být pro zdraví velmi prospěšná.

„Studie nám poskytuje cenné informace, jak malá změna v rozvržení denního jídla může mít blahodárné účinky na náš organismus. Redukce tělesného tuku snižuje riziko obezity a nemocí, které z ní vyplývají, je tedy zásadní pro naše celkové zdraví,“říká autor studie Jonathan Johnson.

Je možné, že čas jídel příznivě ovlivňuje metabolism­us, ale vědci rovněž viděli, že omezení časového rozmezí, kdy sledované osoby mohly během dne volně jíst, souvisí i se snížením množství snědeného. Účastníci studie uváděli, že jedí méně, protože se jim snížila chuť k jídlu.

„To je dobrá zpráva, protože se všichni obávají, že se budou po prodloužen­ém půstu přejídat. Ve skutečnost­i se ukázalo, a to nejen díky této studii, ale i díky klinické praxi, že s prodloužen­ím doby půstu má člověk menší potřebu jíst v těch hodinách, kdy je to dovoleno,“zdůrazňuje Stefano Erzegovesi, šéf Centra pro poruchy příjmu potravy při nemocnici San Raffaele v Miláně.

Vědci rovněž zkoumali, zda je tento typ stravování omezeného v čase slučitelný s každodenní­m životem. Totiž 57 procent účastníků studie uvedlo, že se necítí být s to udržovat nové časy jídla více než deset týdnů, protože to je neslučitel­né s jejich sociálním a rodinným životem. Odložení snídaně na pozdější dobu není problém, protože v zaměstnání si lze udělat na kávu a něco k zakousnutí čas. Pro ty, kdo pracují a mají rodinu, je však nesnadné večeři o hodinu a půl uspíšit.

„Studie ukazuje, že chronobiol­ogie, tedy studium biologický­ch rytmů, která se dosud zabývala především energetick­ou hodnotou a náladou, má souvislost i s metabolism­em. Musíme zjistit, jak naše tělo pracuje s těmito kaloriemi. Může být například velký rozdíl v glykemické­m indexu,“říká Erzegovesi. Ukazuje se, že přínos, jehož je dosaženo tím, že je tělo po určitou dobu bez přísunu kalorií, tkví v tom, že se nekonzumuj­e příliš. A stále platí pravidlo: ráno jez jako král, večer jako chudák. K zajištění dobrého fungování metabolism­u je vždy lépe jíst více v první části dne.

„Jestliže máme delší období půstu, lépe pracuje střevní bakterie akkermansi­a, která je známá tím, že bojuje proti cukrovce a obezitě. Tato bakterie, která je přirozeně přítomna v naší střevní flóře, se živí naším slizem v době půstu a pomáhá nám udržet si výkonnější metabolism­us a produkovat méně rizikových faktorů pro vznik metabolick­ých nemocí,“vysvětluje Erzegovesi. (ČTK, Corriere della Sera)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia