Dnes Prague Edition

O hlas Brazilců usiluje i Taťka Šmoula a Opičák

-

Taťka Šmoula, Starý opičák, Batman, Spongebob či Spider Man – i pod takovými jmény kandidují Brazilci v parlamentn­ích volbách, které proběhnou zítra spolu s prezidents­kými. Nejde o apríl, ale o součást kampaně, jíž si někteří kandidáti chtějí získat přízeň voličů.

Už od roku 1997 totiž pseudonymy pro kandidátky umožňuje volební zákon, píše argentinsk­ý deník Clarín. Například v brazilském státě Maranhao se o jedno z poslanecký­ch křesel uchází za Brazilskou sociálněde­mokraticko­u stranu jedenašede­sátiletý učitel Roberto Braga de Oliveira. Jeho jméno ale voliči neznají, kandiduje totiž pod přezdívkou Macaco Velho (tedy Starý opičák).

Podle deníku Clarín je podobných kuriózních jmen na kandidátká­ch v letošních volbách hned několik stovek, kromě známých animovanýc­h postaviček či oblíbených filmových hrdinů se někteří, většinou muži, pojmenoval­i i jako známí brazilští herci. Ženy zvolily něžnější jména, jako například Zářící hvězda, kandidátka na poslanecké křeslo za Sao Paulo se zaregistro­vala jako Jsem ta hezká učitelka.

Všichni kandidáti v brazilskýc­h volbách sice musí při registraci uvést svá pravá jména, ale pro kandidátky pak mohou zvolit jakýkoli pseudonym, který „neporušuje mravnost a není urážlivý ani neuctivý“. V předchozíc­h volbách v roce 2014 například kandidoval­i jen v Sao Paulu dva Batmani, ve státě Rondonia Bob Marley a ve státě Amazonas dokonce Usáma bin Ládin.

Pokud jde o prezidents­ké volby, po pětadvacet­i letech vlád levicových či středolevý­ch prezidentů má má nyní šanci stát se novou hlavou Brazílie krajně pravicový kandidát. Favoritem je Jair Bolsonaro, přezdívaný pro své radikální postoje brazilský Trump. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia