Dnes Prague Edition

Být všichni kriminální­ci jako Baroš, byl by tu ráj

-

Dostane stop na devět měsíců? Na šest zápasů? Na osm? A jak velká bude pokuta? Fotbalový útočník ostravskéh­o Baníku Milan Baroš byl tento týden propíraný horem dolem. Všichni chytrolíni řešili jeho faul na slávistick­ého záložníka Tomáše Součka, po němž ho sudí Ondřej Berka už v 15. minutě vyloučil... A řešili, jaký trest by měl dostat.

„Trest smrti!“řekl by režisér Jiří Krejčík, o němž se traduje, že tak odpověděl policistům, kteří se ho ptali, jak ho mají potrestat, když porušil předpisy. Čtvrteční verdikt discipliná­rní komise Fotbalové asociace ČR byl přece jen mírnější. Zněl: stop na pět utkání a pokuta 150 000 korun.

Kdekdo se celý týden předháněl v honu na Milana Baroše, jemuž sudí Ondřej Berka hned ukázal žlutou kartu. Ale na něčí popud (zřejmě asistenta rozhodčího u videa) běžel k monitoru a verdikt zpřísnil. Byl to ten Berka, který po faulu sparťana Chipciua na hráče Bohemians Maška nevytáhl ani žlutou kartu. A to Chipciu ve vzdušném souboji do Maška strčil a ten dopadl ošklivě na ruku a zlomil si ji... Leč tehdy žádný humbuk nenastal.

Zato v případě Baroše ano. Jedni tvrdí, že to byl brutální zákrok s úmyslem zranit protivníka. Druzí namítají, že ne – jen šel do těla a loket ani nevystrčil. I slávista Hušbauer uznal, že stačilo dát Barošovi žlutou. Postižený Souček ani nevěděl, jestli ho Baroš píchl ostrým loktem, nebo do něj vrazil paží, a rozhodně nedělal ze zmíněného souboje žádnou vědu, na rozdíl od některých zástupců médií jako třeba redaktorky České televize Dariny Vymětalíko­vé, která Baroše hloupě označila za kriminální­ka. Když se zástupci ostravskéh­o klubu ohradili, omluvila se... Být na světě takoví zločinci, jako je Baroš, byl by tady ráj.

Milan Baroš je bojovník. Srdcař. A především pořád vynikající fotbalista, jaké česká liga potřebuje. Sám přiznává, že na hřišti je jiný než v soukromí. Ostatně za své chování se už také omluvil. Propadne hře, touze vítězit. V zápalu boje je schopný se porvat s protivníke­m. Do krve se s ním pohádat. A po utkání s ním klidně půjde na pivo.

A tak to má být. Na hřišti jsme nepřátelé, v soukromí kamarádi. Rozhodně nechce nikoho zranit. A že, jak mnozí tvrdí, sledoval před svým zákrokem soupeře a ne balon? „To vyplynulo z toho, že jsem věděl, kam míč asi přistane, a chtěl jsem mu jít do těla, aby míč propadl,“logicky vše vysvětlil Milan Baroš. „On bohužel do souboje nešel, a proto ten zákrok vypadal, jak vypadal.“

Kolik podobných zákroků jako Barošův na Součka už ve fotbale bylo. A bude. Ano, byl to faul. Ale nejít o Baroše, nikdo by to celý týden nerozebíra­l. A že Milan Baroš zasypal rozhodčí snůškou sprostých slov? I na tom je vidět, jak moc se útočník bije za úspěch svého mužstva, za Baník. Takové srdcaře by si každý klub pochvalova­l.

Pokud někdo říká, že svým chováním dává špatný příklad dětem, že také budou sudím nadávat, tak to si musí se svými malými svěřenci vyřešit jejich trenéři a rodiče. Sprosté slovo ještě z nikoho zlobra neudělalo. Navíc, když dnes už i ve školkách létají výrazy, za které by se kdysi styděli i naši dědové.

Ano, Milan Baroš někdy hraje nevybíravě, vyčítat se mu dá největší fotbalový nešvar, tedy filmování, dokáže vytvořit tlak na rozhodčího – ale dělat z něj fotbalovéh­o zločince?

Mít český fotbal více Barošů, tak se v žebříčku fotbalovýc­h reprezenta­cí světa nemusí krčit někde u padesátého místa...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia