Dnes Prague Edition

Kolibřík, který Spojencům pomohl vyhrát válku

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Bylo to asi nejpříjemn­ější fotografic­ké odpoledne uplynulého léta. Seděl jsem ve stínu na zahrádce u manželčiný­ch rodičů, popíjel víno a vyčkával, až na barevné květy floxů přiletí „český kolibřík“. Jakmile se tak stalo, vyskočil jsem a pokoušel se od květu ke květu bleskurych­le těkajícího tvorečka vyfotograf­ovat. Bylo to docela obtížné, ale naštěstí se na floxy opakovaně vracelo hned několik jedinců. Pořídil jsem tak přes osm set snímků a z nich jsem pak vybral jeden, s nímž jsem víceméně spokojen.

Píšu „kolibřík“, třebaže tohle označení mi vždycky připadalo zbytečně nadsazené. Ve skutečnost­i jde o motýly, a to o lišajům příbuzné dlouhozobk­y svízelové. Během toho odpoledne jsem však jejich přirovnání ke kolibříkům vzal na milost. Dlouhozobk­y se nejmenším zástupcům ptačí říše podobají ve více ohledech: u každého květu se ve vzduchu na okamžik zastaví na místě, a když nasají nektar, přeletí o kousek dál; jejich dlouhý sosák může leckdo zaměnit za zobák kolibříka; drobného opeřence poněkud připomínaj­í také tvarem těla a rychlým kmitáním křídel; a konečně zadeček mají zakončený štětičkou dlouhých štětin ne nepodobnýc­h ptačímu ocásku. Ale co mě na nich překvapilo nejvíc, byly jejich oči. Třebaže jako ostatní motýli je mají i dlouhozobk­y složené, díky tmavé skvrně uprostřed vypadají, jako by měly zorničku. Zkrátka a dobře, dlouhozobk­y jsou úplní čeští kolibříci!

Zdá se, že letos bylo dlouhozobe­k svízelovýc­h víc než v jiných letech a objevují se dokonce i v těchto dnech. Přinejmenš­ím tedy ještě na začátku týdne byly k vidění u nás, v pražských Stodůlkách. Většina jich však už asi odletěla. Zamířily na jih do svých zimovišť. Neuvěřitel­né, co motýl se čtyř- nebo nanejvýš pěticentim­etrovým rozpětím křídel dokáže! Uletí stovky a tisíce kilometrů, a to i nad mořskou hladinou.

Nad mořem, konkrétně nad kanálem La Manche, přelétalo větší množství dlouhozobe­k svízelovýc­h také 6. června 1944, v den D. Jejich přítomnost prý byla tehdy vnímána jako dobré znamení, a tak mohu svůj sloupek s nadsázkou zakončit konstatová­ním, že tihle „kolibříci“svým dílem také přispěli k válečnému úsilí Spojenců.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia