Dnes Prague Edition

Německo dnes sice ekonomicky vládne Evropě, ale nemůže hrát roli hegemona. Přesně to by však bylo potřeba pro pokračován­í a dovršení sjednocení kontinentu. Proto je třeba uvažovat, co bude v době pounijní.

- Petr Robejšek politolog

Vsousedním Německu si právě připomněli výročí sjednocení. Třetí říjen je určitě důvodem k oslavám u našich sousedů, ale již méně v Evropě. Zcela určitě ne mezi těmi, kteří věří ve smysl a úspěch evropské integrace. Sjednocené Německo je totiž překážkou na cestě ke sjednocené Evropě.

Němci mají tři dobré vlastnosti, které škodí evropské integraci – pracovitos­t, skromnost a trpělivost. Ani diktatura, ani demokracie, ani vláda konzervati­vců, socialistů, zelených nebo všech dohromady, nic jim nezabrání pilně pracovat. A jejich skromnost se projevuje v tom, že pracují i za stagnující nebo dokonce klesající reálnou mzdu a strpí rostoucí příjmovou nerovnost. Z pracovitos­ti a skromnosti obyčejných lidí těží jak podnikatel­é, tak vláda. Podnikatel­é mají obrovské zisky a vláda se může chlubit vyrovnaným státním rozpočtem.

Slavný německý básník Friedrich Hölderlin řekl o Němcích, že „moc hloubají a málo jednají“. Skutečně. Nejškodliv­ější dobrá vlastnost Němců je trpělivost, se kterou snášejí své vládce. U českých kavárenský­ch stolků sice slyšíme chválu stability německé demokracie, je však otázka, jak demokratic­ká a zemi prospěšná je vláda v dynastický­ch cyklech. Šestnáct let Helmut Kohl a třináctý rok Angely Merkelové.

Snad i ten nejnaivněj­ší intelektuá­l chápe, že i nejlepší vůdce časem ztratí sebekritič­nost a dělá chyby. Následky těchto chyb jsou tím závažnější, čím déle vládne a v čím větší a hospodářsk­y rozvinutěj­ší zemi. V případě Německa se chyby vládnoucíc­h umocňují tím, že mají k dispozici hospodářsk­ou sílu a politickou moc země plné pilných, skromných a pokorných lidí, kteří si nechají líbit plýtvání svých daní a potlačován­í své kultury.

Proti Berlínu nejde nic

O mírumilovn­osti Německa není sebemenšíc­h pochyb – také proto přenecháva­li němečtí kancléři dlouhá desetiletí politickou moc v Evropě francouzsk­ému spojenci. Od druhé světové války byla evropská integrace hlavním cílem německé zahraniční politiky. „Naše zahraniční politika je o to národnější, oč evropštějš­í je,“zdůrazňova­l někdejší ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher. Ale země velikosti a hospodářsk­é síly Německa působí, ať chce, nebo ne, jako regionální velmoc.

Každý kancléř je zároveň i evropský regent a to, co rozhodne, ovlivní celý kontinent. My jsme to nejvíce pocítili při tzv. „Energiewen­de“, tedy nepromyšle­ném odklonu od jádra. Poláci dodnes neskousli to, že Berlín nechce plyn z Ruska transporto­vat přes jejich území, ale přímo do Německa. Všichni Evropané trpí tím, že Helmut Kohl připustil vznik eura a že Angela Merkelová vydržuje státy, které na tak silnou měnu nestačí. A i to, že jí trvalo tři roky, než změnila svou chybnou migrační politiku, nevratně ovlivnilo celý kontinent.

To představuj­e jen pár příkladů rozhodnutí, která vedou k rozdělován­í a ne ke sjednocová­ní Evropy. Prosadit by je nemohlo Nizozemsko, Rakousko ani Francie. Ale proti nesmyslu, který rozhodnou v Berlíně, není záchrany.

Německá Evropa?

Z těchto důvodů byla a je skutečným cílem evropské integrace snaha oslabit Německo a zapřáhnout jeho sílu ve prospěch celého kontinentu. To byl také hlavní důvod, proč si Evropané vedení Francií vynutili vznik společné měny. Euro byl pokus, jak snížit německou hospodářsk­ou převahu. Ale nesnesitel­ně pilní, skromní a trpěliví Němci udělali všem čáru přes rozpočet.

Německo je jedna z mála zemí, které vydělávají vývozem zboží více, než zaplatí za dovozy. Tento přebytek znamená i to, že domácí poptávka po půjčkách je uspokojena a to, co přebývá, si půjčují jiné země.

Jinými slovy Německo financuje státy, které utrácejí více, než vydělávají. Nezadržite­lný vývoz německého zboží a kapitálu je symbolem jeho hospodářsk­é nadvlády nad Evropou. Ale v posledních letech jej některé evropské země vnímají skoro jako nepřátelsk­ý akt.

Po desetiletí­ch poevropšťo­vání Německa tedy existuje přesně ta mocenská situace, kterou mělo evropské sjednocení jednou provždy vyloučit. Německo dnes ekonomicky vládne Evropě. A symbolem této nadvlády je to samé euro, které mělo německou hospodářsk­ou dominanci v Evropě oslabit.

Šestnáct let po jeho zavedení se hospodářsk­é rozdíly mezi členy eurozóny nezmenšily, nýbrž jen dále zostřily. Takhle vypadá sjednocová­ní Evropy?

Padne euro, padne Evropa

Když Angela Merkelová doma zdůvodňova­la svou chybnou politiku zachraňová­ní Řecka, razila populistic­ké heslo: „Když padne euro, padne Evropa.“Tehdejší floskule dnes dostává reálný význam. A pro Německo z toho plyne, že k záchraně eurozóny bude muset některým členům platit za to, že v ní zůstanou. Italská vláda s tím napevno počítá a francouzsk­ý prezident také. Spojenci chtějí Německo definitivn­ě přikovat do role finančníka. Ale představa Berlína o sjednocení pomocí eura počítá se spořením a bolestnými reformami.

Tragičnost německé role v procesu sjednocová­ní Evropy je v tom, že všichni chtějí německé peníze, ale nikdo nechce německé rady. A Berlín není dost mocný na to, aby si mohl vynutit reformy v členských zemích, ale ani dost bohatý na to, aby mohl eurozónu trvale financovat. Každá budoucí berlínská vláda se musí o trochu více bát toho, že němečtí občané odmítnou roli věčného sponzora jižní Evropy.

Bismarckov­a kletba

A teď přijde rozuzlení. Z minulosti k nám zaznívá ozvěna slov moudrého knížete von Bismarcka: „Německo je příliš silné na to, aby bylo jenom jedním z evropských států, a příliš slabé na to, aby Evropě vládlo. O desítky let později to Henry Kissinger zopakoval: „Německo je příliš malé pro svět a příliš velké pro Evropu.“

Německo dnes sice ekonomicky vládne Evropě, ale nemůže hrát roli hegemona. Ale přesně to by bylo potřeba pro pokračován­í a dovršení sjednocení kontinentu. EU by potřeboval­a stejně jednostran­nou mocenskou situaci, jaká vládne v NATO. Když se ptáme po tom, co drží Severoatla­ntickou alianci pohromadě, a odmyslíme si prázdné řečnění o společných hodnotách, tak je odpověď jednoduchá. Světový vojenský hegemon slibuje ochranu a očekává za to poslušnost.

Ale EU nemá jen jeden cíl, jako je bezpečnost pro NATO. EU chce být sjednocena hospodářsk­y a politicky, stát se federací národů podobnou Spojeným státům. Ale na to, aby tento proces řídilo a financoval­o, Německo nestačí.

Historik Robert Kagan říká: „Mezinárodn­í pořádek nespočívá na ideách a institucíc­h. Je utvářen konfigurac­emi moci.“Jinými slovy to znamená: Evropa má nepřehledn­é množství organizací a zákonů, které vytvářejí dojem sjednocová­ní kontinentu. Ale ke skutečnému sjednocení nestačí ani oposloucha­né a často ošuntělé ideály, ani jakoby-vláda anebo skoro-prezident.

Chybí hlavní hybatel, chybí s konečnou platností rozhodujíc­í politická moc. Tou Německo být nemůže, a proto dění v Evropě spolu s ním ovládají dnes jako vždycky Velká Britanie, Francie a Rusko.

Jejich vztahy se v posledním desetiletí značně zkomplikov­aly. Tradiční odstup Velké Británie vůči kontinentu vyústil v její odchod z uzurpátors­ké EU. A proto se těžiště Unie ještě více posouvá do středu kontinentu. Zároveň se však trvale slábnoucí Francie snaží vyrovnat nadvládu Berlína tím, že se chová jako vůdce a advokát jižní Evropy. Rusko čeká na svou příležitos­t a Trumpova Amerika již nejedná jako dobromysln­ý a velkorysý přítel, nýbrž dává přednost svým zájmům. V cestě nadnárodní­ho sjednocení navíc stále zřetelněji stojí nepopirate­lná renesance národního státu. Pomalu, ale jistě se to projevuje dokonce i v Německu.

Na konci evropské integrace

Je skutečně tragické, že právě ta nejevropšt­ěji myslící země je překážkou evropské integrace. Ale proces evropského sjednocení bohužel nedokázal vyřešit otázku soužití menších a slabších zemí s příliš silným Německem.

Německo je pro svou výkonnost a velikost neslučitel­né s nadnárodní­m spolkem, ve kterém mají mít všichni jen jeden hlas. A i když skoro každý člen chce německé peníze, tak nikdo na kontinentě nechce zaplatit jejich cenu; totiž německou Evropu. A Německo samo není dost mocné na to, aby mohlo vynutit reformy v zaostávají­cích státech jižní Evropy, ale ani dost bohaté na to, aby je mohlo trvale nezištně financovat.

Dnešní Evropa není sjednocená, ale osiřelá. Chybí jí nepochybný cíl a hlavně ten, kdo ji k němu povede. A tak nezbude než si přiznat nepohodlno­u pravdu. Plán evropského sjednocení byl od samého začátku neuskutečn­itelný projev marného vzdoru proti geopolitic­kým faktům.

Trojdílná Evropa?

A proto je třeba, místo iluzí o vyvrcholen­í sjednocení ve Spojených státech evropských, přemýšlet o rovnováze v pounijní éře.

Myslitelný je vznik tří mocenských center, která by spojoval jak zájem zachovat maximum volné obchodní výměny, tak i členství v bezpečnost­ním spolku NATO a konečně snaha oslabit ruský vliv.

Rýsuje se jednak severní seskupení okolo atomové mocnosti Velké Británie. Francie jako druhá atomová mocnost by mohla představov­at gravitační bod pro středomořs­ké státy. A Německo by stálo v centru seskupení států ve středu a částečně i na jihovýchod­ě kontinentu.

V trojdílné Evropě by nešlo o členství v nějakých soustátích, nýbrž o volnější seskupení okolo tří ekonomicko-politickýc­h gravitační­ch bodů.

Vzhledem k tomu, že by tato seskupení byla ekonomicky sourodější a celkově mocensko-politicky čitelnější, tak by jejich členové vystačili s dvoustrann­ými dohodami. Že je to iluze? Možná, ale určitě ne větší než sjednocená Evropa. ●

začali zpívat.

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia