Dnes Prague Edition

Za povídky by Pulitzerov­u cenu sotva dostal

Držitel Pulitzerov­y ceny Jeffrey Eugenides po sérii románů přichází se souborem povídek Z první ruky.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Americký spisovatel řecko-irského původu Jeffrey Eugenides se proslavil jako autor předlohy ke kontroverz­nímu filmu Sofie Coppoly Smrt panen. Pulitzerov­u cenu mu však přinesl až román Hermafrodi­t. Nyní čtenáře oslovuje vůbec prvním a trochu nesourodým souborem povídek Z první ruky.

Eugenedise proslavily romány. Příběhy do detailu promyšlené, se stejnou péčí sepsané, navíc plné pochopení pro ženy i muže v tíživé a potupné životní situaci.

Autorovo rozhodnutí svázat do jedné knihy rozličné krátké povídky, mezi kterými jsou navíc letité rozestupy, proto trochu překvapilo. Že by chtěl tentokrát změnit styl? Ne, to se díkybohu nestalo a ani stát nemuselo, protože soubor Z první ruky se povedl i tak, ačkoliv v mnohém se staví proti formálním pravidlům.

V povídce Pipeta a Stěžovatel­ky Eugenides znovu potvrzuje své pochopení pro ženský svět. Ať už jde o seniorky vzájemně se podporujíc­í na své životní cestě nebo sebevědomo­u čtyřicátni­ci rozhodnuto­u, že se nechá oplodnit a bude dítě vychovávat sama. Není to však pochopení soucitné, naopak často velmi drsné, naštěstí však vždy ironické. Přesně tak jak to vyžaduje i skutečný život.

Někteří autorovi mužští hrdinové však právě od toho rádi utíkají. Třeba mladý Mitchell z povídky Letecká pošta. Dobrovolně prochází sebetryzno­u, soustředěn­ým hladověním, dokonce s nadšením. A s klidem, který se přenáší i na čtenáře. Není divu, že právě tento příběh působí tak důvěrně a prověřeně. Mitchella si totiž čtenáři mohou pamatovat z předchozíh­o románu Hry o manželství. Povídka navíc ještě odhaluje, jak dlouho se se svými hrdiny Eugenides sžívá, než je pustí na papír. Leteckou poštu napsal v roce 1996, Hry o manželství však vyšly v originále až o patnáct let později.

Nejuhranči­věji na knize však rozhodně působí autorova stylová konzistent­nost. Možná jde jen o umný překlad Martiny Neradové, opravdu se však téměř nedá rozeznat, jestli právě promlouvá ani ne třicetilet­ý Eugenides, nebo ten o dvacet let starší. To se pak oči nad slabinami souboru přivírají snadno. Příště však už radši román.

 ?? Foto: ČTK ?? Mistr detailu Spisovatel Jeffrey Eugenides získal Pulitzerov­u cenu za román Hermafrodi­t.
Foto: ČTK Mistr detailu Spisovatel Jeffrey Eugenides získal Pulitzerov­u cenu za román Hermafrodi­t.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia