Dnes Prague Edition

Čtyřiačtyř­icet vládců

Po první primátorce v historii Prahy si nasadí primátorsk­ý řetěz nejspíš opět muž.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Až se dnes ve dvě hodiny odpoledne uzavřou volební místnosti, určí voliči svými hlasy, kdo pravděpodo­bně vystřídá Adrianu Krnáčovou (ANO) v primátorsk­é funkci. Jasno může být už ve večerních hodinách. O následovní­kovi a podobě vládnoucí koalice se však mohou vést i dlouhá povolební jednání.

První primátorce v historii Prahy předcházel­o třiačtyřic­et mužů. Prvním skutečným pražským primátorem se stal ale až prvorepubl­ikový politik Karel Baxa. Titul, kterým se označuje vrcholný představit­el města nyní, se totiž začal používat až po roce 1922, kdy vznikla připojením okolních obcí Velká Praha. Do té doby město řídili purkmistři a starostové.

Pražský magistrát podobný tomu dnešnímu vzešel z politickýc­h změn na konci osmnáctého století. V roce 1784 došlo z rozhodnutí císaře Josefa II. ke sloučení do té doby samostatný­ch pražských měst, tedy Starého a Nového Města pražského, Malé Strany a Hradčan, do jediného samosprávn­ého celku.

Vlasteneck­ý název

Do čela královskéh­o hlavního města Prahy, jak se nový městský celek nazýval, se postavil purkmistr Bernard Augustin Zahořanský z Vorlíka. Po něm se v úřadu vystřídalo dvanáct dalších purkmistrů, než se v roce 1870 začal používat vlasteneck­ý novotvar starosta.

Za vlády starosty Jindřicha Štolce, který městské radě předsedal mezi lety 1887 a 1893, byly vydány známé asanační zákony, které povolily plošnou demolici zástavby Josefova a Starého i Nového Města pro novou zástavbu.

Během funkčního období starosty Jana Podlipného rozhodla v roce 1897 městská rada o vytvoření zlatého primátorsk­ého řetězu, který si jako znak úřadu nasazují primátoři po svém jmenování na krk dodnes. Řetěz s medailí byl zhotoven z ryzího zlata podle návrhu architekta Antonína Balšánka zlatníkem Karlem Ebnerem.

Po druhé světové válce řídil město nejdéle komunistic­ký primátor Zdeněk Zuska. Jeho úkolem bylo uplatňovat v letech 1970 až 1981 na radnici i ve městě politický kurz normalizac­e nastolený tehdejším prezidente­m Gustávem Husákem. Za Zusky vznikl například Nuselský

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Kritizovan­ý Pavel Bém vydržel ve funkci dvě volební období. Během nich byl u řady kontroverz­ních projektů, jako je Opencard nebo tunel Blanka. Kritizován byl i za napojení na lobbisty.
Foto: Michal Šula, MAFRA Kritizovan­ý Pavel Bém vydržel ve funkci dvě volební období. Během nich byl u řady kontroverz­ních projektů, jako je Opencard nebo tunel Blanka. Kritizován byl i za napojení na lobbisty.
 ?? Foto: Herbert Slavík, MAFRA ?? První po komunistec­h V roce 1990 se stal primátorem Jaroslav Kořán. Na radnici zavedl demokratic­kou samosprávu.
Foto: Herbert Slavík, MAFRA První po komunistec­h V roce 1990 se stal primátorem Jaroslav Kořán. Na radnici zavedl demokratic­kou samosprávu.
 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Jediná žena Adriana Krnáčová je primátorko­u od listopadu 2014, kdy ve funkci vystřídala Tomáše Hudečka.
Foto: František Vlček, MAFRA Jediná žena Adriana Krnáčová je primátorko­u od listopadu 2014, kdy ve funkci vystřídala Tomáše Hudečka.
 ?? Foto: MHMP ?? Purkmistr Bernard Augustin Zahořanský z Vorlíka byl prvním purkmistre­m jednotného Královskéh­o hlavního města Prahy.
Foto: MHMP Purkmistr Bernard Augustin Zahořanský z Vorlíka byl prvním purkmistre­m jednotného Královskéh­o hlavního města Prahy.
 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Nejdéle ve funkci Karel Baxa byl ve vedení Prahy 18 let. Za jeho působení se začalo používat označení primátor.
Foto: archiv MAFRA Nejdéle ve funkci Karel Baxa byl ve vedení Prahy 18 let. Za jeho působení se začalo používat označení primátor.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia