Dnes Prague Edition

Nepojedu, vyřkl vítěz

Příští víkend se koná 128. Velká pardubická Ruka je stále ochablá a Jan Kratochvíl nechce riskovat. Proto obhájce titulu neosedlá.

- Tomáš Macek dostihový reportér MF DNES

Sešli se včera k poradě. Josef Váňa starší, který jako trenér desetkrát vyhrál Velkou pardubicko­u. A žokej Jan Kratochvíl, jenž ji loni ovládl v sedle Váňou trénovanéh­o hnědáka No Time To Lose.

Za normálních okolností by se jejich pracovní porada konala v kanceláři u stájí v Mlýncích.

Jenže ta včerejší proběhla v plzeňské Fakultní nemocnici. Váňa tu právě leží po operaci kyčelního kloubu. A Kratochvíl byl na kontrole s pažní kostí, kterou si při pádu 8. září zlomil v krčku a lékaři ji museli zpevnit šrouby do popraskané hlavice i hřebem do kosti.

Primář Milan Toman mu 10. září po operaci řekl: „Šance, že pojedete Velkou, je pořád 70:30.“Jenže teď už je šance nulová. „Konečné rozhodnutí nechám na tobě,“řekl Váňa včera Kratochvíl­ovi. Natolik důvěřuje úsudku 27letého žokeje, jehož si v posledních šesti letech ve stájích vypiplal z někdejšího jezdce parkurů a military.

Operace se povedla, na rentgenu kost vypadá dobře, ale Kratochvíl cítí, že jeho tělo na Velkou není připraveno. „Ve čtvrtek jsem při práci držel otěže v jedné ruce a druhou měl přitisknut­ou k tělu. Nešlo to.“

Už tehdy tušil, že řekne: Ne, Velkou nepojedu.

Definitivn­ě se rozhodl po včerejší debatě s primářem Tomanem. „Ten mě varoval, že kdybych teď zase spadl, hrozně těžko by se ta kost dávala znovu dohromady. A to riziko je při Velké obrovské. Je mi teprve 27 let, doufám, že ji v budoucnu pojedu ještě vícekrát.“

Letos raději zůstane u televize. Svým rozhodnutí­m prokázal profesiona­litu. Srdce mu napovídalo: Zkus to, startuj! Ovšem rozum neúprosně namítal: „Ruka je stále ochablá. Nechci sedět na prvním favoritovi a nebýt připravený. Neumím si představit, že bych v tomhle stavu adekvátně zvládl ucválat sedm kilometrů a 31 překážek. Riskoval bych karambol, mohl bych ublížit koni i okolním jezdcům.“

Dávno se naučil žít s vědomím, že pády i následné absence k jeho profesi nedílně patří. Loni musel dvakrát přerušit sezonu kvůli popraskaný­m hrudním obratlům a prasklině na kyčelní jamce. Přesto v říjnu v sedle No Time To Lose po úchvatném finiši slavil triumf ve Velké pardubické.

„Pádům se v naší branži nedá zcela ubránit,“připomíná nyní. „Ten poslední mě mrzí tím víc, že mě připravil o dva vrcholy sezony, meranské Gran Premio a Velkou.“

Ve Váňových stájích tak dojde k přesunu jezdců. Do sedla No Time To Lose se posune Josef Váňa mladší. „Je to za mě ta nejkvalitn­ější možná náhrada, co existuje,“říká o něm Kratochvíl. „Koně zná, může si ho teď ještě sám osahat, prohlédnou­t si videa s jeho závody. A já se mu budu snažit poradit.“Co mu poradí? Kratochvíl­ovy myšlenky opět zaletí k zatím největšímu dni jeho dostihové kariéry, loňskému ročníku Velké. Jak to na oranici vypadalo, že No Time To Lose je na hraně sil, jak ještě na předposled­ní překážku vbíhal až čtvrtý – a jak potom na travnatém oválu předvedl koncovku z říše snů a nakonec předstihl i francouzsk­ého favorita Urgent de Gregaine.

„Řeknu Pepčovi, ať se s ním hlavně dostane na travnatý ovál, ať to nevzdává, i když bude mít na oranici pocit, že ten kůň toho má plné zuby. A No Time To Lose mu pak na trávě předvede, co umí.“

Ačkoliv Váňa mladší debutoval ve Velké už před 11 lety coby šestnáctil­etý, vítězství mu stále uniká. „Zase budu pátý,“vtipkuje. „Ba ne, konečně to protrhneš a vyhraješ,“říká mu Kratochvíl. S koněm, jakým je No Time To Lose, se před mladším z Váňů otevírá patrně zatím největší šance na titul.

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Letos to nezopakuje No Time To Lose s Janem Kratochvíl­em v sedle probíhají vítězně cílem loňské Velké pardubické. Zranění letos žokeje na start nepustí.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Letos to nezopakuje No Time To Lose s Janem Kratochvíl­em v sedle probíhají vítězně cílem loňské Velké pardubické. Zranění letos žokeje na start nepustí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia