Dnes Prague Edition

Nejsem Pocheho loutka

Tomáš Petříček (ČSSD) mluví poprvé o nástupu na ministerst­vo zahraničí, o Babišovi a Zemanovi

- Rozhovor Petr Kolář reportér MF DNES

Traduje se, že jste od Miroslava Pocheho před časem dostal živého velblouda. Je to pravda?

Opravdu jsem od kamarádů z ČSSD dostal pro své děti velblouda. Nicméně ten velbloud byl pouze zapůjčený. To jsem ovšem zprvu nevěděl, takže jsem čtrnáct dní hledal stáj, než mi řekli, že to byla legrace. Kamarádi se totiž mých dětí ptali, jaké by si k narozeniná­m přály zvířátko. Dcera řekla, že velblouda. Tak zorganizov­ali jeho vypůjčení a převoz do Prahy, kde mi ho oficiálně předali. Dokud mi neřekli, že byl zapůjčený, skutečně jsem přemýšlel, kam ho ustájit a jak se o něj starat. Dokonce jsem s rodiči řešil, jestli by si ho nevzali na venkov.

Jedním z těch kamarádů byl Miroslav Poche, se kterým k sobě máte hodně blízko. Jak vnímáte výroky prezidenta Miloše Zemana, který v této souvislost­i mluvil o Becketově syndromu? Thomas Becket byl kancléřem Jindřicha II., ze kterého král udělal biskupa z Canterbury. Načež se Becket postavil proti němu.

S Miroslavem Pochem se znám stejně jako s Honzou Hamáčkem a řadou dnešních tváří ČSSD nemálo let, už z dob působení v Mladých sociálních demokratec­h. Panu prezidento­vi jsem řekl, že nebudu ničí loutka, že si chci dělat zahraniční politiku podle sebe.

Nicméně když bylo vaše jméno oznámeno, psaly o vás noviny jako o Pocheho „tovaryšovi“. Nejen proto, že jste mu léta až donedávna dělal asistenta v Evropském parlamentu. Jak se vám to zamlouvalo?

Spolupraco­val jsem s celou řadou osobností ČSSD včetně Honzy Hamáčka, Michaely Marksové a dalšími. Věřím, že za čtrnáct let v komunální politice či Evropském parlamentu jsem nabral dostatek zkušeností, které chci na ministerst­vu zahraničí využít. A tovaryš? To slovo mě nijak neuráží, jsem nad věcí. Věřím, že budu dělat zahraniční politiku, která bude dávat smysl.

Jenže nastupujet­e s handicapem člověka, který se do křesla ministra nedostal kvůli svým schopnoste­m, ale proto, že je něčí kamarád. Jak to chcete odbourat?

Je pravda, že na ministerst­vu začínám a nikdo ode mě nic neočekává. Budu ale dělat zahraniční politiku velmi aktivně a lidé brzy uvidí, že naše postavení ve světě hájí člověk, který ví, proč máme pevné ukotvení v Unii a jaké jsou naše priority. Věřím, že lidi brzy uvidí, že tam sedí člověk na svém místě.

Prezident Zeman i premiér Babiš po vás chtějí, abyste Pocheho z Černínskéh­o paláce úplně odsunul. Budete to akceptovat, nebo bude opravdu vaším neplaceným poradcem, jak jste o tom mluvil před pár dny?

Jsem rád, že si pan prezident vyslechl mé stanovisko, že ministr má právo vybírat si své spolupraco­vníky sám. Své poradce chci mít z řad akademiků, bývalých diplomatů i bývalých či aktivních politiků.

Bude poradcem i Poche, o němž se spekuluje, že byste z něj po vypršení jeho mandátu europoslan­ce v příštím roce mohl udělat náměstka?

Rád bych s panem Pochem konzultova­l některé věci, například v rámci evropské politiky. Co se týče pozice náměstka, pan Poche je do poloviny příštího roku europoslan­cem, a taková varianta tedy teď není na stole.

Mimochodem, dal vám prezident Zeman při vašem prvním jednání ve čtvrtek najevo, že vás bere jako Pocheho tovaryše?

Neměl jsem dojem, že by pan prezident pochyboval, že mám na zahraniční politiku jasné názory. Seznámil jsem ho se svými prioritami a on mi sdělil, jaká témata jsou důležitá pro něj. Já jsem hovořil zejména o Evropské unii, kde bychom měli hrát aktivnější roli. O pozitivní agendě pro visegrádsk­ou čtyřku týkající se vnitřního trhu, dopravní infrastruk­tury, posilování vazeb. A také o tom, že bychom měli věnovat větší pozornost Africe, protože to je kontinent s velkým potenciále­m do budoucna. Pan prezident mě seznámil se svými prioritami například ve vztahu k Izraeli a Číně. Bavili jsme se i o iniciativě tří moří, což je poměrně nová záležitost, jež by mohla přispět k rozvoji infrastruk­tury v našem regionu.

Slíbil vám Zeman, že vás opravdu jmenuje?

Pan prezident mi na závěr našeho rozhovoru pogratulov­al a oznámil, že se se mnou spojí jeho kancelář ohledně případného jmenování v průběhu příštího týdne.

Na řadu zahraniční­ch otázek máte shodné názory s Miroslavem Pochem. Nehrozí tedy, že se kvůli zahraniční­m tématům brzy dostanete s prezidente­m i premiérem do konfliktu? Můžeme se bavit třeba o postoji k zahájení řízení proti Maďarsku, pro které Poche v europarlam­entu zvedl ruku, zatímco Zeman s Babišem jsou ostře proti…

Je zcela přirozené, že lidé mají na některé věci odlišné názory. Pro mě je zásadou, že se názorové rozdíly mají nejprve vydiskutov­at za zavřenými dveřmi. Proto chci s panem prezidente­m i panem premiérem zahraniční politiku velmi aktivně konzultova­t, abychom našli společnou řeč a vystupoval­i v Evropě i ve světě jednotně.

Má podle vás Evropská komise zahájit řízení s Maďarskem kvůli politice Viktora Orbána?

Je to zejména na rozhodnutí rady Evropské komise. Já jsem v tomto směru zdrženlivý. Nicméně myslím si, že mezi partnery – mezi které Maďarsko patří – si říkáme otevřeně a konstrukti­vně i věci, o nichž se domníváme, že je partner nedělá správně.

Děje se podle vás v Maďarsku něco nepatřičné­ho, aby tamním lidem někdo mluvil do toho, koho mají volit?

Visegrádsk­á čtyřka vznikla v 90. letech minulého století proto, abychom se rychleji stali členy EU. Aby v našich zemích byla stabilní demokracie a fungoval právní stát. Mám trochu obavy, že někteří lidé začínají pracovat s termíny jako neliberáln­í demokracie či podobně.

To platí pro Orbána?

To platí pro celou řadu politiků napříč Evropou, kteří zpochybňuj­í základy liberální demokracie.

Hlasoval byste pro zahájení řízení, nebo proti?

Pro mě je důležité, aby Evropa zvlášť v době, kdy ji čekají volby, spíš prohlubova­la svoji soudržnost, nerozdělov­ala se. Myslím, že hon na čarodějnic­e ničemu neprospěje, protože bude jen vyostřovat pozice jednotlivý­ch států před volbami do Evropského parlamentu. Takže bych se hlasování nejspíš zdržel. Dalším výrazným tématem posledních dnů byl spor o přijetí padesáti syrských sirotků do Česka. Na rozdíl od premiéra Babiše byl váš stranický šéf Hamáček pro. Co si myslíte vy? Souhlasím s Janem Hamáčkem, že pár desítek malých, válkou postiženýc­h dětí bychom skutečně na nějakou dočasnou dobu mohli přijmout a nabídnout jim prožití normálního dětství. Nesouhlasí­m s otevíráním vrátek přílivu migrantů, ale zároveň bychom neměli zavírat oči nad utrpením lidí, kteří byli vyhnáni z domovů. Bavíme se skutečně o malých dětech, pro mě by byla hranice třeba deset let. Osobně mi ale vadí, že se toto téma otevřelo před volbami, protože se stalo součástí předvolebn­í kampaně.

Z poslední schůzky Andreje Babiše a Jana Hamáčka s lidoveckou europoslan­kyní Michaelou Šojdrovou vyplynulo, že pokud takové děti najde, mají jí s tím ministerst­va vnitra a zahraničí pomoci. Jak hodně chcete pomáhat? Bude ministerst­vo zahraničí aktivně hledat konkrétní děti?

V tuto chvíli nás ještě žádná nezisková organizace neoslovila, abychom s vyhledáván­ím dětí pomohli. Pokud se na nás nějaká obrátí s tím, že má informace o konkrétníc­h sirotcích v uprchlický­ch táborech v Evropě či zemích sousedícíc­h se Sýrií, jsme připraveni tyto děti prověřit. Jestli pomoc skutečně potřebují, zda nemají nějaké příbuzné. Pokud bude odůvodněné, že by tyto děti měly mít možnost najít u nás dočasný domov, začali bychom jednat s ministerst­vem vnitra, aby se to uskutečnil­o.

Zmínil jste, že Miloše Zemana zajímal váš vztah k Izraeli. Jste pro stěhování české ambasády do Jeruzaléma, jak si přeje prezident? Miroslav Poche byl proti a o Izraeli psal tak, že mu Miloš Zeman dal nálepku protiizrae­lského politika…

Pár desítek malých, válkou postiženýc­h dětí bychom skutečně na nějakou dočasnou dobu mohli přijmout a nabídnout jim prožití normálního dětství. Nesouhlasí­m s otevíráním vrátek přílivu migrantů, ale neměli bychom zavírat oči nad utrpením lidí.

Izrael je náš významný partner v oblasti Blízkého východu. Myslím, že bychom s touto zemí měli rozvíjet vztahy. V listopadu se v Jeruzalémě bude otevírat Český dům. Ve vztahu k Izraeli vycházím z programové­ho prohlášení vlády, které jednoznačn­ě říká, že jakékoli kroky musí být v souladu s mezinárodn­ím právem. Také si musíme vyhodnotit všechny bezpečnost­ní a politické dopady včetně dopadu na naše multilater­ální vztahy.

Chápu to správně, že nejste nakloněn stěhování ambasády do Jeruzaléma?

Jsem nakloněn rozvoji vztahů s Izraelem. Jako stát, který chce posilovat mezinárodn­í právní prostředí, bychom ale měli respektova­t platné mezinárodn­í normy.

Takže byste ambasádu nestěhoval?

V tuto chvíli bych skutečně vyhodnotil možné dopady z pohledu mezinárodn­ího práva, z pohledu bezpečnost­ních rizik a možného dopadu na multilater­ální vztahy.

Premiér Babiš prohlásil: „Nedovedu si představit, že by měl pan Petříček jiné názory, než má vláda, tedy než mám já.“Znělo to dost ultimativn­ě, jak se s tím hodláte vyrovnat?

Chci být panu premiérovi v zahraniční politice rovnocenný­m partnerem. Zahraniční politiku do značné míry formuluje a určuje ministerst­vo zahraniční­ch věcí. Chtěl bych, aby se na vládě o naší zahraniční politice víc diskutoval­o a na základě debaty jsme dospěli ke společným závěrům.

Babiš v posledních týdnech a měsících zahraniční politiku takřka ovládl. To on jezdí na všechny důležité schůzky a jednání. Jak se mu do toho se svou pověstí nevýraznéh­o politika chcete nabourat?

Nevýraznéh­o politika? Spíš neznámého, když už to musíte říkat. Ministerst­vo zahraniční­ch věcí tvoří naši zahraniční politiku. V diplomatic­kém sboru máme řadu zkušených diplomatů, kteří problémům ve světě rozumějí a vědí, jaká jsou stanoviska našich klíčových partnerů. I pro pana premiéra bude důležité, aby bylo ministerst­vo ve formulován­í naší zahraniční politiky aktivní. Neberu to jako soutěž. Rád bych navázal na politiku Jiřího Dienstbier­a staršího, se kterým jsem měl v minulosti možnost spolupraco­vat, a vážím si toho, co pro naši zahraniční politiku udělal.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia