Dnes Prague Edition

Kočner je třaskavina

Multimilio­nář, který má být objednavat­elem vraždy, může slovenským politikům zavařit.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Šéf hlavní vládní strany, bývalý vicepremié­r, exministři vnitra i financí, jednička opozice, místopředs­eda parlamentu, šéfové dalších opozičních stran...

Za skoro třicet let, co se eurový multimilio­nář Marián Kočner pohybuje na temném pomezí slovenské politiky, byznysu a mafie, se zná téměř s každým, kdo na Slovensku něco znamená. Kočnera, který měl být podle výpovědi jednoho z obviněných z vraždy novináře Jána Kuciaka tím, kdo si vraždu zaplatil, provází pověst člověka, který má na každého něco.

„Pokud dojde Kočner k závěru, že důkazy proti němu jsou tak silné, že nemá co ztratit, děsí se spousta lidí ve slovenské politice toho, co všechno může vytáhnout,“komentuje to informovan­ý zdroj, který si nepřál být jmenován. „Kočner jako objednavat­el vraždy Kuciaka může být pro slovenskou politiku i celkovou situaci v zemi větší pohromou, než kdyby Kuciaka nechala zavraždit italská mafie,“dodává.

„V průšvihu“je skutečně skoro celá slovenská politická elita. A je vcelku jedno, z kterého konce začneme. Kočner, vystudovan­ý novinář, začínal v kalných vodách byznysu na počátku 90. let. Nejdříve s firmou na výškové práce, pokračoval v realitách, inkasních službách – firem má desítky. „Bylo tu dost propojení nově vznikající podnikatel­ské vrstvy na organizova­ný zločin, ať už pouliční, nebo zločin bílých límečků,“říká slovenský bezpečnost­ní analytik Milan Žitný. „Byla to v podstatě jedna a ta samá voda, jeden rybník a všichni se v něm pohybovali,“dodal pro deník Pravda.

V byznysu kolem televize Markíza s Mariánem Kočnerem spolupraco­val a pak i válčil bývalý místopředs­eda vlády, šéf strany ANO a exministr hospodářst­ví Pavol Rusko. Obsazení postu generálníh­o prokurátor­a hodiny zase probíral s Kočnerem šéf nejsilnějš­í opoziční strany Svoboda a Solidarita Richard Sulík.

Obchody s ním dělaly i dvě donedávna superstar slovenskéh­o vládního Směru, exministr vnitra Robert Kaliňák a bývalý šéf rezortu financí Ján Počiatek. Řada slovenskýc­h politiků se s Kočnerem zná i z lyžování na Donovalech. Za všechny například Martin Glváč, v letech 2012–2016 ministr obrany ve vládě Směru. Místopředs­eda parlamentu, šéf vládní strany Most-Híd a favorit blížících se prezidents­kých voleb Béla Bugár „náhodou“trávil s Kočnerem dovolenou na Maledivách.

Ficův spolubydlí­cí

Hodně přátelské vztahy spojovaly Kočnera s Fedorem Flašíkem, šéfem volebních kampaní HZDS Vladimíra Mečiara i Směru Roberta Fica. A zapomenout nelze na expremiéra Fica. Ten si pronajal obří byt na stejné adrese jako Kočner – v rezidenci Bonaparte, kterou postavil jejich společný známý Ladislav Bašternák.

To jsou ale jen veřejně známé špičky ledovců byznysovýc­h, politickýc­h propletenc­ů kolem Kočnera. Sice neměl dobrou pověst, ale to mnoha významným lidem na Slovensku nebránilo s ním dělat výhodné obchody.

V této souvislost­i vypadá jako přinejmenš­ím předčasné vítězoslav­né vystoupení Roberta Fica, který krátce po zatčení čtveřice obviněných z vraždy uvedl, že bude žádat satisfakci. Vyšetřován­í smrti novináře Kuciaka a jeho partnerky totiž podle Fica vyloučilo verzi, že za činem stála italská mafie s propojením na jeho úřad vlády.

„Po definitivn­ím ukončení vyšetřován­í (vraždy) se Slovensko bude muset vrátit k událostem, které následoval­y po vraždě, především k úlohám, jaké v nich sehráli prezident Andrej Kiska, opozice, média a nevládní organizace financovan­é ze zahraničí,“prohlásil Fico.

Jenže se může stát, že místo propojení na italskou mafii bude Fico muset řešit jiné, podobně vážné vazby. A to právě na Kočnera, s kterým si jako mnozí další politici i tyká. Podle šéfredakto­rky Sme Beaty Balogové se Kočner, pokud bude obviněn z objednávky vraždy, chystá mluvit i o politicích. Kočner totiž podle ní „nesbíral dlouhé roky špínu jen tak bezúčelně“. „Špína je jeho arsenál,“dodává Balogová.

 ?? Foto: ČTK ?? Na každého má něco? Podnikatel Marián Kočner.
Foto: ČTK Na každého má něco? Podnikatel Marián Kočner.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia