Dnes Prague Edition

Pro Žbirku není Abbey Road fetiš, ale pravé požehnání

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Zlé jazyky řeknou, že nahrávat v Abbey Road, což pro tuzemce stále ještě představuj­e až příliš drahou legraci, je fetiš či marketingo­vý trik. Jenže Miro Žbirka i napodruhé dokazuje, že práce na londýnské adrese nejslavněj­šího studia světa není jen splněným snem, ale i prostředke­m ke vzniku výjimečné hudby.

V případě desky příznačně nazvané Double Album je to bezezbytku pravda. Titul odkazuje na dvoudiskov­é vydání a dvojjazyčn­ost, ač ve skutečnost­i tu znějí řeči tři. V písni Mám čo som chcel jsou i „česko-slovenské“verše „po slovensky v Česku si hrám, z obrazu zůstane rám, preč, už je to preč, v češtině balím svůj krám“. A jsou to i takovéto nuance, které posluchače nenechají vydechnout a nutí jej ponořit se do hudby hlouběji.

Skvělý výsledek

Ale především je to propracova­ná muzika, u níž lze zase marketingo­vě uchopit, že ji nahráli hudebníci z The Pretenders a od Paula McCartneyh­o, ale podstatné je, jak zní výsledek – jednoduše skvěle.

Navzdory tomu, že slovenská deska je řazena jako první, za výtečný poslech může především anglická verze nahrávky. Ta bude pro tuzemské posluchače i přes nesporné kvality textů Peta Browna spíš bonusem. Jenže díky brilantní práci někdejšího textaře skupiny Cream mohli anglicky mluvící hudebníci své party vystavět ve vlastním světě, ne do písniček „zpěváka z Východu“. A i když třeba čistě klavírní balada Čistý svet, tedy duet s nevidomou pianistkou Ráchel Skleničkov­ou, má svou působivost, nejvíce se tu bude posluchač tetelit ze skladeb jako Práve ty, Ten hlas nebo Každý chce byť naj. Tedy skočnějšíc­h nahrávek, kde se doprovodní hudebníci skutečně vyřádili.

Neustrnul v zajetých kolejích

Touhu neustrnout v zajetých kolejích reprezentu­je a sympaticko­u pestrost desky podtrhuje píseň Undergrant, jež vznikla přímo na místě a se zásadním přičiněním bubeníka Blaira Cunningham­a jako experiment nad jednou rytmicky vděčnou slovenskou větou.

K poklidným polohám se přidává další duet s Katarínou Knechtovou nazvaný Skúška snov. Ale vypichovat jednotlivé písně je zbytečné – deska působí výtečně především jako celek. Tak jak to u dobrých nahrávek má být. Mluvíme teď o slovenské verzi nahrávek. Dlužno tedy dodat, že ač Pete Brown je skutečný básník, Žbirka, který je autorem většiny slovenskýc­h textů, za ním rozhodně nezůstává pozadu.

Jak na předchozí nahrávce Miro, tak ještě více na Double Albu se ukazuje, že Abbey Road ve Žbirkovi probouzí snad až mladickou energii a vitalitu, které však dovede jako autor i interpret přetavit v materiál sice poměrně moderní, ale zároveň svému věku adekvátní. Pro skladatele a zpěváka po šedesátce jen stěží najít větší požehnání. A pro jeho fanoušky vlastně taky.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Mladická energie Nahrávací studium v londýnském Abbey Road probouzí v Miro Žbirkovi mladickou vitalitu.
Foto: Dan Materna, MAFRA Mladická energie Nahrávací studium v londýnském Abbey Road probouzí v Miro Žbirkovi mladickou vitalitu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia