Dnes Prague Edition

Sedlák, vůdce protirakou­ského odboje a státník, který zakládal republiku

- — Robert Oppelt

Mezi oceněnými nejvyšším českým řádem, Řádem bílého lva, je symbolicky i Antonín Švehla, jeden z mužů 28. října, jeden z pětice, která před sto lety vyhlásila v pražském Obecním domě Českoslove­nskou republiku.

Podle prezidenta Miloše Zemana Masaryk považoval Švehlu za vůdce domácího odboje proti Rakousku. „Návrh na vyznamenán­í se objevil mezi návrhy od veřejnosti. Já jsem tomuto návrhu velmi rád vyhověl, protože bych považoval za ostudu, kdyby právě při stoletém výročí nezávisléh­o Českoslove­nska byl jeden z tvůrců českoslove­nské státnosti opomenut,“řekl Zeman.

První republika oceňovala řády jen cizince a komunisté Švehlu v lásce neměli. Z mužů 28. října Bílého lva už dostal Alois Rašín a Řád TGM pak Vavro Šrobár.

Antonín Švehla pochází ze selské rodiny ze vsi Hostivař (dnes součást Prahy), vyučil se pekařem, ale po smrti otce převzal rodinné hospodářst­ví. Táhlo ho to ale do politiky. Vstoupil k agrárníkům, už před 1. světovou válkou za ně byl poslancem českého zemského sněmu. Celé čtvrtstole­tí až do své smrti pak straně předsedal.

Vyznamenán­í dostal i za svoji činnost v odboji, jehož byl klíčovou osobností – účastnil se činnosti Českého svazu, byl v popředí Maffie a stál v čele Národního výboru.

A před sto lety Švehla a další muži 28. října zvládli udržet události pod kontrolou a postarali se bezproblém­ový přechod od monarchie do nového režimu. A to i přesto, že to nikdo z přítomných nečekal – tehdejší politické špičky byly na schůzce s Masarykem a Benešem v Ženevě.

Politik s duší sedláka

Švehla byl prvním českoslove­nským ministrem vnitra, pak předsedou vlády, ale i tak zůstal skromným člověkem a sedlákem. Po jeho smrti se prý našly v jeho psacím stole peníze z výplat za celou dobu jeho úřadování ve funkci předsedy vlády, živil ho totiž rodný statek. Výplatu z politické funkce podle pamětí vždy zastrčil do šuplíku a hned nato na ni zapomněl.

 ?? Foto: ČTK ?? Antonín Švehla Jeden z klíčových politiků
28. října 1918.
Foto: ČTK Antonín Švehla Jeden z klíčových politiků 28. října 1918.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia