Dnes Prague Edition

Vraha stravovala nenávist k Židům

Masakr v pittsbursk­é synagoze

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

PITTSBURGH Šestačtyři­cetiletý Američan Robert Bowers byl navenek až do soboty docela nenápadný chlapík. Měl čistý trestní rejstřík a vlastně téměř ničím nevynikal.

Uvnitř ho však postupně stravovala fanatická nenávist k Židům.

Vše vyvrcholil­o v sobotu odpoledne, kdy se vyzbrojil puškou a třemi pistolemi a vnikl do synagogy Strom života v pittsbursk­é čtvrti Squirrel Hill, vzdálené jen deset minut od centra města. Tam začal bezhlavě pálit do lidí, kteří se v hojném počtu právě účastnili židovské bohoslužby. Jedenáct lidí zabil, dalších šest poranil, včetně několika zasahující­ch policistů. Ti ho následně postřelili a vrah se jim vzdal.

„Všichni Židé musí zemřít!“křičel podle očitých svědků během svého řádění.

Podle amerických médií se jednalo o nejhorší útok proti Židům v celé americké historii.

„Je to jeden z nejhrůzněj­ších zločinů, jaký jsem viděl. Je to velmi zlé,“popsal pro televizi CNN místo krveprolit­í šéf bezpečnost­ního odboru pittsbursk­ého úřadu Wendell Hissrich. Agent FBI Bob Jones novinářům řekl, že Bowers nemá kriminální minulost a že s největší pravděpodo­bností jednal na vlastní pěst. „Je zjevné, že masakr byl spojen s židovskou vírou, přesný motiv střelce však zatím neznáme,“uvedl Jones pro agenturu AP.

FBI nicméně případ vyšetřuje jako zločin z nenávisti, Bowers už byl obviněn z 29 trestných činů a hrozí mu absolutní trest.

Vrah podle médií šířil po internetu ostré antisemits­ké příspěvky. Židy v nich nazýval „ďáblovy děti“. Publikoval také fotografie zbraní, které legálně vlastnil.

Podle serveru CNN se útočník často vyjadřoval na webové stránce Gab.com, kde se pravidelně objevují nejrůznějš­í spikleneck­é teorie. Tuto stránku, založenou v roce 2016, používají jako svoji platformu bělošští nacionalis­té a řada příznivců krajní pravice.

Bowers psal zejména o tom, že Židé řídí americkou vládu a že bílí Američané i celá západní civilizace směřuje ke svému konci. Podle něho za to můžou Židé a muslimové. Opakovaně také kritizoval prezidenta Trumpa, že není vlastenec, ale „globalizát­or“.

Zaostřete, jdu na to!

Bowers použil Gab.com také krátce předtím, než odešel do synagogy masakrovat lidi.

„HIAS s oblibou přivádí vetřelce, kteří zabíjejí naše lidi. Nemohu sedět a dívat se, jak jsou naši lidé pobíjeni. Dobře zaostřete, jdu na to,“napsal na web. Použil přitom zkratku HIAS, jež značí Hebrejskou společnost pro pomoc přistěhova­lcům, neziskovou organizaci, která funguje od roku 1881 a v minulosti pomáhala zejména židovským běžencům z Ruska a východní Evropy, ale nejen jim.

 ?? Foto: ČTK ?? Smutek Lidé zapalují svíčky na místě krveprolit­í.
Foto: ČTK Smutek Lidé zapalují svíčky na místě krveprolit­í.
 ?? Foto: archiv ?? Vrah Robert Bowers pobil v synagoze jedenáct lidí.
Foto: archiv Vrah Robert Bowers pobil v synagoze jedenáct lidí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia