Dnes Prague Edition

Hesensko potvrdilo: Merkelová dál padá

Ztráta podpory pro vládní strany – křesťanské demokraty a sociální demokraty – v Hesensku dále zvyšuje nebezpečí pro velkou koalici kancléřky Merkelové.

-

FRANKFURT Oči Němců, ale i celé řady Evropanů, byly včera upřeny do Hesenska. Dopady tamních ostře sledovanýc­h zemských voleb totiž mohly sahat daleko za hranice této více než šestimilio­nové spolkové země uprostřed Německa a do značné míry napovědět další osud rozkolísan­é kancléřky Angely Merkelové.

První odhady výsledků naznačily, že Mutti, jak se Merkelové v Německu přezdívá, bude smutnit.

Stejně jako před čtrnácti dny v Bavorsku, tak i nyní v Hesensku se potvrdil trend oslabování stran vládní koalice.

Její křesťanští demokraté (CDU) sice vyhráli, ovšem oproti posledním volbám před pěti lety (38,3 procenta) zaznamenal­i výrazný propad – první odhady po uzavření volebních místností ukázaly, že je volilo necelých 28 procent Němců. Podobně se vedlo jejich koaličním partnerům – sociální demokracii. Ta z více než 30 procent před pěti roky poklesla na zhruba 20 procent.

Pokud se čísla potvrdí, pro obě strany půjde o nejhorší výsledek v Hesensku za řadu desetiletí.

Strana, která v této spolkové zemi z oslabení donedávna dominantní­ch stran nejvíc profituje, jsou Zelení. Odhady jim dávají kolem dvaceti procent, což by byl jejich rekordní výsledek.

Zvýšený tlak na vládu

Do zemského sněmu znovu směřují také svobodní demokraté (FDP) a Levice a poprvé do něj nejspíš zasedne i protestní a protimigra­ční Alternativ­a pro Německo, které odhady dávají přes 12 procent.

Jak už bylo řečeno, mnohem závažnější mohou být dopady hesenských voleb na celostátní politiku. Nepříliš lichotivý výsledek vládních stran přinejmenš­ím zvýší tlak na stabilitu celoněmeck­ého kabinetu a nejspíš se naplno začnou ozývat zatím spíše ojedinělé hlasy, že Angela Merkelová by měla zvážit setrvání ve funkci. A to možná i uvnitř CDU.

V SPD by propad preferencí mohl vést k zesílení požadavků, aby strana na celoněmeck­é úrovni odešla z nejistě působící a často rozhádané vlády do opozice. To by pak Německo zažilo pořádné turbulence. (kro)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia