Dnes Prague Edition

Zemanův začarovaný kruh

Miloš Zeman pošesté uděloval státní řády. A ještě víc nakročil k času, kdy se bez nich národ rád obejde.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Počátky začarovaný­ch kruhů bývají nenápadné. V rébusu kolem udělování metálů to byl fakt, že v říjnu 2013 odešlo z hradní kanceláře na ceremoniál ve Vladislavs­kém sále o dvě pozvánky méně, než mělo. Nedočkali se rektoři Masarykovy a Jihočeské univerzity. První nenechal Miloše Zemana řečnit na své alma mater v čase volební kampaně, druhý se proti němu postavil ve sporu o jmenování Martina Putny profesorem.

Pět let starý uraženecký šprajc vyrobil problém. Nejdříve ze solidarity přestali chodit na Hrad další rektoři. K nim se přidávali politici, přičemž pokročilej­ší verzí nechození se stalo demonstrat­ivní odcházení. Někdo se jen svezl na vlně, aby na sebe upozornil, ale nesahejme nikomu do svědomí – výkony hlavy státu na podobných akcích jsou někdy jen pro silnější žaludky. V každém případě se většina nechodičů či odcházečů už další pozvánky nedočkala. A k nim přibyli noví provinilci, třeba hejtmani, kteří si dovolili v hradní volbě podpořit Zemanova protikandi­dáta.

Paralelně s řídnutím řad v hledišti se odehrálo tříbení i na jevišti, kde se píchají metály do prsou. Od začátku Zeman rozdával medaile kamarádům a lidem myšlenkově spřízněným. Nic nového, dělal to Havel i Klaus a v nějaké míře by tomu podlehl každý. U Zemana, vzhledem k tomu, jak jeho volba polarizova­la zemi, se to jen setkalo s větším křikem. To u prezidenta tohoto osobnostní­ho založení mohlo vést k jediné reakci: „Loni vám vadila Lucie Bílá? Tak to letos dostane Ringo Čech!“

A s přihlédnut­ím k tomu, kdo dostává medaile a kdo bojkotuje ceremoniál, přišel nový fenomén: navržení začali řády odmítat. Tedy ne řády jako takové, ale řády od Zemana. Což je dobře cílený úder: když prezident někoho navrhne na metál a ten mu ho hodí k nohám, je to velká potupa. Začarovaný kruh se dál zamotává: aby si nenabíhal na vidle, musí Hrad o to víc hledat nominanty jen mezi lidmi duševně spřízněným­i, eventuálně bezpečně mrtvými. Což odradí další a další na jevišti i v hledišti.

Kruh se uzavřel a přetnout ho je nemožné. Snad jedině kdyby se stoleté výročí spásně využilo k zakopání příkopů, jak k tomu vyzval i premiér. Nestalo se, naopak se příkopy ještě prohloubil­y. Ti, kdo ostentativ­ně trhali pozvánky, se snížili na Zemanovu úroveň. A prezident se snížil na úroveň těch, kdo používají největší oslavu státu jako politický klacek.

Výsledkem je, že za rok dva tři čtyři už pozvánku nedostanou další a další lidé, mnohem víc jich ji roztrhá a okruh dekorovaný­ch se ještě víc zúží na partičku blízkou Hradu. Váha nejvyšších státních metálů se smrskne na Zemanovu osobní pochvalu, kterou slušný člověk odmítá ani se jejího udílení neúčastní. Což však může mít i výchovný efekt v poznání, že stát není alfou i omegou našich životů. A stejně jako se stalo módou pořádat říjnové trucoslavy v podhradí, mohou časem ze stejného podhoubí vzejít i nestátní trucřády. Které, když to nepřeženou v tom, že budou jen Zemanovým protipólem, mohou být jednou zářivější než Řád bílého lva.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia